Liiketoiminnan perustutkinto

Tavoite

Opiskelijalla on tutkinnon suoritettuaan asiakaslähtöistä liiketoimintaosaamista, viestintä- ja vuorovaikutusosaamista, kielitaitoa sekä talouden hallinnan osaamista. Hän toimii erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä ja verkostoituu ammatillisesti. Hänellä on perusvalmiudet yrittäjyyteen ja valmiudet kehittyä lähiesimiestehtäviin. Tutkinnon suorittaneella on valmiudet uusien tuotteiden ja palveluiden sekä asiakaskokemuksen kehittämiseen.

Merkonomiksi valmistunut voi hakeutua monenlaisiin työtehtäviin sekä yrityksiin että julkishallintoon. Tehtävänimikkeenäsi voi olla esim. myyjä, myyntiedustaja, pankki- tai vakuutustoimihenkilö, sihteeri, palkanlaskija, kirjanpitäjä, projektinvetäjä tai yrittäjä.

Kohderyhmä

Liiketoiminnan perustutkinto on tarkoitettu kaikille liiketoiminnan alan työtehtävistä kiinnostuneille sekä sinulle, joka:
- työskentelet jo alalla
- haluat hakeutua alan työtehtäviin
- olet ilman ammattia
- haluat vaihtaa kokonaan uudelle alalle.

Jatkuva haku on suunnattu sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa. (Katso lisätietoja: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/yhteishaku-ja-jatkuva-haku) Jatkuvan haun koulutukseen voi hakea tällä sivustolla, kun haku on avoinna. Mikäli haku on suljettu, mutta sinulla on jo alan opintoja, voit tiedustella hakijapalveluista mahdollisuutta jatkaa opintojasi.

Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset

Sisältö

Liiketoiminnan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Tutkintoon sisältyy kolme pakollista tutkinnon osaa (55 osp):
Asiakaspalvelu, Tuloksellinen toiminta ja Työyhteisössä toimiminen

Valinnaisuus mahdollistaa erilaiset opintopolut, joissa voi painottua esimerkiksi asiakaspalvelu- ja myyntiosaaminen tai taloushallinto-osaaminen.

Liiketoiminnan perustutkinnon tutkintonimike on merkonomi. Merkonomiksi opiskellaan Kokkolassa Ammattikampuksella.

Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.

Opiskelijoiden opintopolut suunnitellaan yksilöllisiksi ja joustaviksi. Oppiminen ei ole enää sidottu aikaan, paikkaan tai opetusryhmään. Opiskelu voi sisältää lähiopetusta, työn tekemistä työpaikoilla sekä itsenäistä verkko-opiskelua. Sinulla on mahdollisuus valita valinnaisia tutkinnon osia oman kiinnostuksen mukaan.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Merkonomin tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden. Tyypillisimmät jatko-opinnot ovat:
- Liiketoiminnan ammattitutkinto
- Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto
- Tradenomi, liiketalous (AMK)
- Kauppatieteiden maisteri (yliopisto)

Koulutuksessa ei ole vapaita opiskelupaikkoja.

Lisätietoja hakeutumisesta ja koulutuksesta:
Hakijapalvelut, p. 040 808 5010
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Närvilänkatu 8, 67100 KOKKOLA


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Kun himankalainen Henna Forslund sai yläkoulun päätökseensä, siinsi hänen mielessään uusi alku. Hän päätti hakeutua isommalle paikkakunnalle Kokkolaan, ja päätyi lopulta suorittamaan sekä liiketoiminnan perustutkintoa että ammattilukio-opintoja.

Lue lisää

Toisin kuin monen muun kohdalla, ei palomiehen ammatti ollut kokkolalaisen Jani Hohenthalin haaveena vielä pikku­poikana. Innostus alaa kohtaan alkoi sen sijaan kasvaa keskeytetyn lukiokokeilun jälkeen, kun hän sai velipoikansa avus­tuksella työharjoittelupaikan Vetelin sopimuspalokunnassa.

Lue lisää

Gina Tallqvist siirtyi perheyrityksensä henkilöstöpäälliköksi vuoden 2019 alussa. Oppia uuteen työhönsä hän sai Keski-Pohjanmaan ammattiopiston EVE-hankkeen järjestämästä HrQ-valmennuksesta. 

Lue lisää

Muovialan yrittäjä Antti Viitala lähti mukaan EVE-hankkeen järjestämään kehittämisprosessiin, eikä ole päätöstään katunut. 

Lue lisää

Kiireapulaisena työuransa Venizillä aloittanut Markus Nikkanen on ki­vunnut yritysportaita ylöspäin, ja nyt 23-vuotiaana hän työskentelee yrityksen kehitystyön parissa.

Lue lisää

17-vuotias Nea Palonen ei vielä tiedä mikä hänestä tulee isona. Siksipä hän päätti hakeutua opiskelemaan jotain, josta olisi hyötyä monella alalla. Nyt hänellä on pian takanaan kaksi vuotta liiketalouden opintoja, ja hän kertoo oppineensa niiden aikana valtavasti.

Lue lisää

Miia Pahkakankaalle tarjoutui seitsemän vuotta sitten mahdollisuus ostaa Teerijärvellä vuosikymmeniä toiminut kukkakauppa.

Lue lisää

HURin Chief Engineer Kennet Törnroos kokee olevansa esimiehenä joustava ja reilu.- En pidä itseäni perinteisen ”pomomaisena”. Minua ei tarvitse ujostella ja tykkään siitä, että asioista puhutaan kanssani reilusti niiden oikeilla nimillä. Yritän kiinnittää huomiota siihen, että kuuntelen aidosti alaistani, Törnroos luonnehtii.

Lue lisää

Liiketoiminnan toisen vuosikurssin opiskelija Samuli Leväniemi elää kiireisiä aikoja. Leväniemen design-valaisimia valmistama yritys Sam´s Lamps on huhtikuun puolivälissä mukana valtakunnallisessa Uskalla Yrittää -kilpailun finaalissa Helsingissä. Mukaan kilpailuun lähtee Leväniemen yrityksen markkinointia hoitava Jere Rönkkö sekä opettaja Mikko Hankaniemi. 

Lue lisää

Yrittäjän ammattitutkintoa suorittava Sari Aho kertoo aluksi miettineensä, tuntuisiko opiskelu aikuisena vaikealta. Nopeasti hän kuitenkin huomasi, että pelko oli aivan turha.

Lue lisää

Kokkolalainen stylisti-maskeeraaja Riikka Saari aloitti talvella 2016 liiketalouden opinnot Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksessa. Hän tunsi tarvitsevansa lisäoppia oman yrityksen pyörittämiseen. Saari työskentelee Lorealin listoilla ja tekee keikkaa kauneusneuvojana. – Minua lennätetään tarpeen mukaan tapahtumiin ympäri Suomen tykittämään tuotteiden myyntiä, Saari kertoo.

Lue lisää

Aira Nissilä opiskeli Liiketalouden ammattitutkinnon myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisalalla, ja sai kaipaamansa apua oman yrityksensä markkinointiin. 

Lue lisää

Liiketoiminnan ammattitutkinto-opiskelija Ville Virkkunen kouluttautui terveydellisistä syistä uuteen ammattiin. 

Lue lisää

Kokkolalainen Kati Nyman on pitänyt pilates-salia jo 12 vuotta. Hän on kouluttautunut Method Putkiston ohjaajaksi ja hänen yrityksensä tarjoaa saunajoogaa ja pilatestunteja.  

Lue lisää

Kälviäläinen Sini-Maaria Niku on nyt parin vuoden ajan kasvattanut digitaaliseen markkinointiin erikoistunutta mainostoimistoaan Niku Creativea. Usean vuoden ajan Sini-Maaria oli ehtinyt toimia erilaisissa viestintä- ja mainosalan tehtävissä ennen kuin aika kokopäiväiselle yrittämiselle oli sopiva.

Lue lisää

Daimar Otepalu on maailmankansalainen. Alakoulun hän suoritti Virossa ja muutettuaan vuonna 2007 Suomeen perheensä kanssa, hän kävi vuoden verran valmistavalla luokalla opettelemassa lähinnä suomen kieltä ja suoritti sitten suomalaisen yläkoulun. 

Lue lisää

Kokkolalaiset Annu Uusi-Pohjola, Lotta Iivonen-Takalo ja Tytti Hapuoja vaihtoivat aikuisiällä alaa ja lähtivät opiskelemaan liiketoimintaa. 

Lue lisää

Leanin mukainen ajattelumalli on ollut arkipäivää Meriuksella jo vuosien ajan, ja keväästä lähtien sitä on ryhdytty systemaattisesti toteuttamaan. Operatiivinen johtaja Toni Uunila kertoo, että Lean-ajattelun yksi keskeinen ajatus henkilöstön hyvinvoinnista, osaamisesta ja motivaatiosta huolehtiminen.  

Lue lisää

Liiketoiminnan opiskelijoiden tiloissa riittää säpinää. Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoilla on käynnissä lehtiprojekti, ja siihen liittyen he kirjoittavat samanaikaisesti artikkeleita ja myyvät mainoksia. Opiskelijat Nanthapong Thaweekon, Veeti Sorvari ja Lea Lassila kertovat, että opintojen varrella saa osallistua monenlaisiin projekteihin.

Lue lisää

Puoti & Kahvila Annea Kälviällä pyörittävä Anne Roiko kertoo lähteneensä Kpedun Pienyritykset nousuun -hankkeeseen ajatuksella ”nyt jos koskaan”.  Hän toteaa olleensa aina huono lähtemään mukaan hankkeisiin ja koulutuksiin, mutta nyt tuli vastaan niin mielenkiintoinen kokonaisuus, ettei siitä voinut kieltäytyä.

Lue lisää

Aiemmassa työssään ruokapalveluissa esihenkilötehtävissä työskennelleellä Tiina Harjupatanalla oli kovasti tahtoa edetä urallaan, mutta kyseisessä työpaikassa siihen ei enää ollut mahdollisuutta. HR-työhön hakeutuminen oli jo pitkään ollut Harjupatanan mielessä, ja viimein vuoden 2021 lopulta tuli sopiva koulutusmahdollisuus vastaan, kun Keski-Pohjanmaan ammattiopiston HR-agentiksi -koulutus alkoi.

Lue lisää

90-luvun lopulla Norjasta Suomeen muuttanut Monika Santapakka on hyvä esimerkki siitä, että aina kannattaa yrittää.Suomeen muutettuaan Santapakka on ehtinyt työskennellä sekä rengasalan yrittäjänä että venealan työntekijänä. Koska työtä venealalla oli tarjolla vain 50-prosenttisesti, tuli Santapakan lopulta aika suunnitella uusia askelmerkkejä tulevaisuudelle.

Lue lisää

– Esihenkilötyö on aikojen kuluessa muuttunut. Se on tänä päivänä esimiehen osalta läsnä olevampaa. Minun työurani alussa esihenkilö ilmoitti valmiit päätökset, kun taas tänä päivänä työntekijät osallistuvat päätösten esittely- ja valmistelutyöhön. Yhteinen työ on tullut paljon konkreettisemmaksi. Kaikkeen tähän olen saanut valmiuksia lähiesimiestyön ammattitutkinnosta. Näin toteaa Kokkolan ensi- ja turvakoti ry:n Avopalveluyksikkö Liinan vastaavana sosiaalityöntekijänä työskentelevä Eija Vironen-Forsström.

Lue lisää

Ahola konsernin talouspäällikkö Einar Raikula, 32, palkittiin stipendillä vastavalmistuneessa Lähiesimiestyön ammattitutkintoryhmässä. Einarin alaiset ovat kirjanpitäjiä, taloushallinnan assistentteja ja palkanlaskijoita. Yhteensä hänellä on kaksitoista alaista.- Opinnoissaan Einar on osoittanut aktiivisuutta ja intoa kehittää vastuualueensa toimintaa. Hän on erityisesti paneutunut kehittämään osaamistaan työntekijöiden osallistamisessa, muutosjohtamisessa ja henkilöstökäytänteiden sekä yhteistyön kehittämisessä, kehuu Minna Frilund, yksi Lähiesimiestyön ammattitutkinnon kouluttajista.

Lue lisää

Kpedun vuoden opiskelijana 2023 palkittu Jukka Luhtio yllättyi valinnastaan.-  Tämä palkinto tuli minulle ihan puskista, varmaan olisi ollut joku minua tunnollisempikin opiskelija, naurahtaa Jukka Luhtio, joka palkittiin Kpedun vuoden 2023 opiskelijana.Kokkolalainen Jukka Luhtio, 49, on opiskellut oppisopimuksella Kpedussa taloushallinnon perustutkinnon vuonna 2016, lähiesimiestyön ammattitutkinnon vuonna 2022 ja tällä hetkellä hän opiskelee liiketoiminnan erikoisammattitutkinnossa henkilöstöhallintoa.

Lue lisää

Mello ry:ssä vastaavana ohjaajana työskentelevä sosionomi Milja Vikström, 29 aloitti lähiesimiestyön ammattitutkinnon opiskelut syksyllä 2022 ja valmistui joulukuussa 2023.

Lue lisää

Pinja Huhtala on ehtinyt olla useammassa työssäoppimispaikassa merkonomiopintojensa aikana. Ensimmäisenä vuonna Pinja työskenteli Café Kahvipuussa, jonka jälkeen hän on ollut Kauppakeskus Chydeniassa tekemässä somesisältöjä. Tapahtumia tuottavassa Rohki Eventsissä Pinja on ollut vasta muutaman päivän ja työtehtävät ovat sujuneet hyvin.

Lue lisää

Kokkolalainen Sari Yli-Hukka, 35, on hyvä esimerkki siitä, että ammattiopistosta voi jatkaa opintoja aina yliopistoon saakka. Kpedusta kokiksi vuonna 2008 valmistunut Sari opiskeli ammattikorkeakoulussa tradenomiksi 2021 ja aloitti tammikuussa 2024 maisteriopinnot Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa, Vaasan yliopiston kauppatieteiden yksikön alla. 

Lue lisää