Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, luonto-ohjaaja, Riistalinja

Tavoite

Luontoalan osaamisalan suorittanut, Riista ja metsästyssuuntautunut luonto-ohjaaja osaa toimia luontoon liittyvissä käytännön ohjaustehtävissä. Hän omaa hyvät tiedot luonnosta ja sen ilmiöistä, osaa kertoa ryhmälle luonnosta ja huolehtia ohjaustoiminnassa tarvittavista välineistä. Hän osaa huolehtia ryhmän turvallisuudesta ja toimia asiakaslähtöisesti.

Luonto-ohjaaja toimii muun muassa erilaisissa riista- ja luontoalan työtehtävissä, metsästys- ja matkailupalveluissa, metsästysseuroissa, eräoppaana, luontoalan tehtävissä tai itsenäisenä luontoyrittäjänä ohjaten esimerkiksi erilaisia matkailuryhmiä.

Kohderyhmä

Eri tavoin luonnosta, metsästyksestä, riistanhoidosta ja eränkäynnistä ammattia haluavat.

Sisältö

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista pakollisista 70 osp tutkinnon osista:
- Luonto- ja ympäristöalalla toimiminen, 30 osp
- Luonnossa ohjaaminen, 40 osp

Ammatillisista tutkinnon osista ja valinnaisista 75 osp:
- Maastoruokailun järjestäminen, 15 osp
- Metsästyspalveluissa toimiminen, 15 osp
- Luonto-ohjaamisen erityisosaaminen, 20 osp ( metsästysmatkailu/ kaupallinen metsästys)
- Ympäristökohteen kunnostaminen ja hoitaminen, 20 osp ( kosteikot)
- Paikallisesti tarjottava tutkinnon osa, 5 osp( esim. riistateurastamossa työskentely)
- ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena tai lähiopetuksena. Kaikille opiskelijoille tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Osaamista voi hankkia myös työpaikoilla koulutussopimuksella tai oppisopimuksella.

Haku ammattilukioon tapahtuu Perhon lukion kautta. Voit opiskella lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon lisäksi luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon.

Perhon toimipaikassa on erinomaiset oppimisympäristöt: riistaluokka, riistateurastamo, kosteikko, melontareitit ja hyvät jahtimaat. Oppilaitoksen lähellä sijaitseva Salamajärven kansallispuisto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen, virkistäytymiseen, vaellusten suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Hyvä fyysinen kunto on eduksi maastossa toimiessa. Rauhallisuus, kyky keskittyä ja päättäväisyys ovat eduksi.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Lisätietoja koulutuksesta:
Matti Louhula, p. 044 725 0655
Vesa Peltokangas p. 040 3596254
tai Hakijapalvelut, p. 040 808 5010, hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Haanentie 26, 69950 PERHO


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Kauas olemme tulleet niistä ajoista, kun maa- ja metsätalouden töissä hyödynnet­tiin pelkästään viljelijän omaa lihasvoimaa. Sekä maatalous- että metsätalousalat ovat nimittäin ottaneet suuria harppauksia eteenpäin digitalisaation ja automatisaa­tion saralla.

Lue lisää

Maatilan poikana kalajokinen Aku Ojala on saanut olla koneiden kanssa tekemisissä pienestä pitäen. Hän opiskelee nyt viimeistä vuotta metsäalan perustutkintoa ja valmistuu metsäkoneenkuljettaksi.

Lue lisää

Luonnossa viihtyvä Olli Kärjä jatkaa maa- ja metsätalousyrittäjänä vanhempiensa jalanjäljissä. Yhdeksän vuotta sitten tilan hoidettavakseen ottanut Kärjä suorittaa metsäalan perustutkintoa Kalajoella. Aiemmin hän on suorittanut maatalousalan ja seminologin koulutuksen Kannuksessa.

Lue lisää

Metsäkoneenkuljettajaksi opiskeleva Verneri Santapakka nauttii opiskeluista ja myös Kannuksen toimipisteen vieressä sijaitsevista kalastusmahdollisuuksista. 

Lue lisää