Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, monimuoto

Tavoite

Koulutuksen tavoitteena on suorittaa sähkö- ja automaatioalan perustutkinto. Opintojen aikana voit suuntautua sähköasentajan tai automaatioasentajan opintoihin.

Koulutuksen jälkeen voit työllistyä mm. seuraaviin tehtäviin mm:
- teollisuuden automaatioasennukset ja käyttöönotto
- liike- ja asuinkiinteistöjen automaatioasennukset ja käyttöönotto
- teollisuuden automaatiolaitteiden huolto ja kunnossapito
- sähköverkkoasennukset
- uusiutuvat energiavoimalat (aurinko- ja tuulivoimala asennukset)

Kohderyhmä

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena. Koulutus soveltuu yli 18-vuotiaille sähkö- ja automaatioalasta kiinnostuneille aikuisille. Sähkö- ja automaatioala ammattina vaatii tekijältään matemaattisia valmiuksia, oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta sekä huolellisuutta.

Koulutus soveltuu erinomaisesti sinulle, joka työskentelet sähkö- tai automaatioalalla ja olet aiemmin keskeyttänyt ammatillisen tutkinnon suorittamisen ja nyt haluat suorittaa sen loppuun.

Koulutukseen hakeutuvilta toivotaan (valintajärjestys):
Ensisijaisesti mahdollisuutta oppisopimuskoulutukseen, joten hakijan tulee olla työsuhteessa ja yrityksen kanssa on sovittu mahdollisuudesta opiskella oppisopimuksella.

Mikäli ryhmään jää tilaa täytetään paikat:
1. sinulla on teknisen alan koulutus
2. sinulla on teknisen alan työpaikka
3. olet yli 18 vuotias
4. sinulla on jokin tutkinto

Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset

Sisältö

Sähkö- ja automaatioalan tutkinto (180 osp) muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Koko tutkinnon laajuus on 180 osp.

Perustutkinnossa opiskelet seuraavat tutkinnon osat:
- Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen 30 osp (kaikille pakollinen)
- Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset 45 osp,
- Kappaletavara-automaatio 45 osp, Prosessiautomaatio 45 osp tai Sähköverkkoasennukset 45 osp.
- Sähkökäyttöjen asennukset 25 osp tai aurinkosähköjärjestelmien asennukset 25 ops

- Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Monimuotokoulutus soveltuu henkilöille, jotka pystyvät osallistumaan lähiopetukseen 2 arki-iltana viikossa (mahdollisesti lähiopetusta saatetaan järjestää lauantaisin tai päiväryhmän mukana arkipäivisin). Lähiopetuksen toteutus pyritään järjestämään mahdollisimman joustavasti opintojen alussa laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma mukaisesti (HOKS). Koulutuksen suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista lähiopetukseen ko. ajankohtina. Lisäksi koulutuksesta noin puolet koostuu omalla ajalla opiskeltavasta sisällöstä verkko-opetusympäristöä hyödyntäen.

Tutkinnon tarkempi sisältö ja ammattitaitovaatimukset ovat luettavissa eperusteista, linkki alla.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Koulutus on maksuton, mutta oppimateriaalien kustannukset, kuten opetuksessa tarvittavat kirjat, oppilas tai oppisopimusyritys maksavat itse. Materiaalikustannukset tarkentuvat myöhemmin, mutta ovat arviolta 80-150€.

Lisätietoja koulutuksesta oppisopimuksella voit tiedustella oppisopimuspalveluista:
https://www.kpedu.fi/yhteystiedot/hallinto-ja-it-palvelut/oppisopimuspalvelut

Lisätietoja hakeutumisesta ja koulutuksesta: hakijapalvelut(at)kpedu.fi
puhelimitse arkisin klo 9-15 numerosta 040 808 5010

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Talonpojankatu 8, 67100 KOKKOLA


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Kalajoelta kotoisin oleva Santtu Manninen päätyi Kokkolaan opiskelemaan sähkö- ja automaatioalaa kaverin vinkkaamana. Myös LVI-ala olisi kiinnostanut, mutta opiskelupaikka aukesi lopulta sähköpuolelle. Nyt mielenkiintoisia opintoja on takana pian kaksi vuotta.

Lue lisää

Veljekset Lasse ja Olli Kalliokoski ovat suorastaan automaatioasentajien suvusta. Vanhempi veli Miika valmistui Kokkolasta automaatioasentajaksi muutama vuosi sitten ja myös isä on alan ammattilainen.

Lue lisää

Toista vuotta sähköasentajiksi opiskelevat Miikka Honkaniemi Kokkolasta ja Niko Parhiala Kannuksesta ovat päässeet tekemään sähkötöitä lattiasta kattoon.

Lue lisää

Sähköalaa Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa opiskellut Karoliina Lintinen työskentelee tänä päivänä nokkamiehenä. 

Lue lisää

– Vaikka talouden tilanne on Suomessa ja maailmalla heikkenevä, haluaa tavallinen kuluttaja investoida energiaa säästäviin ja tuottaviin ratkaisuihin.

Lue lisää