Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, Kokkola/ Monimuoto
- Etusivu
- Osuvakoulutus Oy
- Koulutus
Tavoite
Lähihoitaja työskentelee sosiaali- ja terveysalan hoito-, huolenpito-, kuntoutus- ja kasvatustehtävissä. Lähihoitajan työtä voi tehdä mm.asiakkaan kotona, sairaalassa, ikäihmisten palveluasumisen yksiköissä, päiväkodeissa, kouluissa ja toimintakeskuksissa sekä erilaisissa asumispalveluissa. Tutkinnon suorittamisen jälkeen tavoitteena on työllistyä alueemme eri asiakasryhmien sosiaali- ja terveysalan monipuolisiin ja mielenkiintoisiin työtehtäviin. Lähihoitajan työ on vastuullista, mielenkiintoista ja monipuolista yhteistyötä erilaissa moniammatillisissa työryhmissä ja verkostoissa.
Kohderyhmä
Jatkuva haku on suunnattu sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa. (Katso lisätietoja: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/yhteishaku-ja-jatkuva-haku) Jatkuvan haun koulutukseen voi hakea tällä sivustolla, kun haku on avoinna. Mikäli haku on suljettu, mutta sinulla on jo alan opintoja, voit tiedustella hakijapalveluista mahdollisuutta jatkaa opintojasi.
Lähihoitajalta edellytetään hyvää ihmissuhde-, vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoa sekä kykyä tukea eri-ikäisten ja kulttuuritaustaltaan erilaisten ihmisten voimavaroja ja toimintakykyä.
Opinnot sisältävät lääkelaskuja, joita ei voida mukauttaa.
Sosiaali- ja terveysalan osalta on erityisen tärkeää huomioida alalle soveltuvuus (Soralaki).
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voivat olla sairaudet, jotka rajoittavat toimintakykyä tai estävät käytönnön tehtävissä tai työssä toimimisen:
- psyykkiset sairaudet, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus,
- fyysiset sairaudet kuten tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet tai vammat sekä krooniset ihottumat,
- päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus
Opiskeluun kuuluu alaikäisten kanssa työskentelyä, joka edellyttää, että jokainen opiskelijaksi valittu esittää rikostaustaotteen.
Lisätietoa: https://bit.ly/2njUFsY
Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset
Sisältö
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat 55 osp:
- Kasvun ja osallisuuden edistäminen 25 osp (monimuototeutus)
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 30 osp (monimuotototeutus)
Pakolliset tutkinnonosat toteutetaan monimuoto opetuksena 1 päivä ja 1 ilta / viikko. Tällä hetkellä päivät on suunniteltu niin, että päivä opetus on tiistaisin ja iltaopetus keskiviikkoisin. Viikonpäivät voivat kuitenkin vaihdella.
Osaamisalaopinnot 75 osp:
Sairaanhoito ja huolenpito
tai
Ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen
Osaamisala on päätoimista opiskelua ja viikottaiset lähipäivien määrät voivat vaihdella. Osaamisalaa ei toteuteta monimuoto toteutuksena. Osaamisala sisältää 2 tutkinnon osaa ja molemmissa on noin 6 viikkoa työelämässä oppimista ja näyttö. Työpaikalla tapahtuva oppiminen on pääsääntöisesti kaksivuorotyötä.
Jos sinulla on mielenkiinnon kohteena jokin muu osaamisala niin keskustele sen aloittamisajankohdasta vastuuohjaajan kanssa.
Valinnainen ammatillinen tutkinnon osa 15 osp:
Oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.
Yhteiset tutkinnonosat 35 osp:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Mikäli olet kiinnostunut suorittamaan opintoja työnohessa, on se mahdollista monimuotokoulutuksen ohessa. Koulutuksessa on kuitenkin tavoitteena edistää opintoja päätoimisesti ja koulutuksessa edellytetään mahdollisuutta irtautua työstä lähiopetuspäiviin ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksoihin.
Kaikissa tutkinnon osissa annetaan osaamisesta näyttö, joka toteutetaan pääsääntöisesti työtehtävissä työpaikalla. Kaikki osaamisalat sisältävät kaksi näyttöä työpaikalla.
Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.
Lisätietoja
Kaikki hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen. Seuraavat soveltuvuuskokeet ovat
7.12.2023
10.1.2024
Lisätietoa hakeutumisesta sekä koulutuksesta:
hakijapalvelut(at)kpedu.fi tai p. 040 808 5010
Lotta Brännkärr, p. 040 807 3523
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi
Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme koulutuksen suorittamisesta oppisopimuksella. Yhteyshenkilönä on oppisopimussuunnittelija Marjaana Peltoniemi 040 3596244.
Lisätietoa oppisopimuksesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus
Laajuus
180 ospPaikka
KokkolaOppilaitos
Keski-Pohjanmaan ammattiopistoHakeminen
Jatkuva hakuTutkinnon muut koulutukset
Yhteystiedot
Keski-Pohjanmaan ammattiopistoHakijapalvelut
Puhelin: 040 808 5010
Sähköposti: hakijapalvelut(a)kpedu.fi
Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen palvelukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.
Lue lisääKokkolalainen Olli Ontronen oli jämähtänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkaisee -mentaliteetin sopivan hänen luonteelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.
Lue lisääTerveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoimapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sellaiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikarinen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasuntoon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.
Lue lisääSanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.
Lue lisääKokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.
Lue lisääYli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.
Lue lisääViisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.
Lue lisääEnsihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.
Lue lisääSosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin.
Lue lisääPiia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.
Lue lisääKeskussairaalassa päivystävät kesälääkärit kävivät ennen kesätöiden alkua Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän ja Kiurun koulutuksessa Hyvinvointikampuksella. Lääkärit harjoittelivat simulaatiotilassa käytännön toimenpiteitä elvytystilanteessa.
Lue lisääKätilön ja karjakon töistä lapsena haaveillut Lea Haasala on työskennellyt jo pitkään hoiva-alalla. Esimies ehdotti hänelle eräänä päivänä kahvipöydässä Vanhustyön erikoisammattitutkinnon suorittamista työn ohessa.
Lue lisääIlkka Tossavainen valmistui hierojaksi kesäkuussa. Tiivis opiskelu vaati aikatauluttamista ja taloudenkin osalta tasapainottelua, mutta alanvaihtajaa motivoi unelma, jonka hän oli päättänyt toteuttaa.
Lue lisääSosiaali- ja terveysalan perustutkintoa opiskeleva kokkolalainen Joonatan Kinnunen valitsi alan siksi, että hän haluaa auttaa ihmisiä. Kinnunen on yksi niistä lähihoitajaopiskelijoista, jotka hakivat ja pääsivät erikoistumaan ensihoidon osaamisalaan. Ensihoitajat valitaan soveltuvuuskokein, jossa on sekä kirjallinen että fyysinen osuus.
Lue lisääKälviäläinen Marika Kamula (25) valmistui lähihoitajaksi vuonna 2010. Tuolloin hän valitsi osaamisalakseen lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon. Valinta osui tavallaan kohdilleen, sillä Marika jäi tuolloin äitiyslomalle ja lopulta hän oli kotona kolmen pienen lapsensa kanssa.
Lue lisääLuotolaiset Emilia Niemelä ja Fanny Svenfelt ovat opiskelleet suomen kieltä yläasteelta lähtien. Täysin ruotsinkielisellä kotiseudulla suomea käytetään kuitenkin vähän, joten tytöt hakeutuivat yläasteen jälkeen Kokkolaan opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa.
Lue lisääPietarsaaressa asuva Ikra Osman pääsi Suomeen perheensä kanssa seitsemän vuotta sitten. Nyt 18-vuotias nuori nainen opiskelee viimeistä vuotta lähihoitajaksi ja tähtää työelämään.
Lue lisääOral Hammaslääkärit -ketjun Kokkolan toimipaikassa oli tarvetta uusille työntekijöille. Henkilöstöhankinnassa oli aiemmin koettu haasteita, joten luontevaksi vaihtoehdoksi muodostui oppisopimuksella kouluttaminen. Tavoitteena oli, että lähihoitajan taustakoulutuksella olevat oppisopimuskoulutettavat suorittaisivat suunhoidon osaamisalan kaksi tutkinnon osaa noin vuoden mittaisen koulutuksen aikana työpaikalla oppien, ja heille solmittaisiin vakituiset työsopimukset Oralille valmistumisen jälkeen.
Lue lisääHilda Nopanen, 26 on hyvä esimerkki siitä, että harrastuksesta voi kehittyä ammatti, sekä myös siitä, että jatko-opintoihin voi hakeutua lähihoitajan papereilla.
Lue lisääMuut vastaavat koulutukset
HAKUAPUA!
Hakijapalvelut 040 808 5010
hakijapalvelut(a)kpedu.fi
INFO 040 808 5566
Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä
Närvilänkatu 8, 67100 KOKKOLA
Tiedustelut: info(at)kpedu.fi
Kirjaamo: kirjaamo(at)kpedu.fi
