Hevostalouden perustutkinnon osat, Ratsastuksen erikoistumisopinnot

Tavoite

Koulutuksessa hankit osaamista ratsastukseen monipuolisesti. Voit perehtyä kouluratsastuksen lisäksi haluamaasi ratsastuksen lajiin. Koulutus antaa valmiuksia ratsuhevosten hoitamiseen kotitallilla ja kilpailuissa. Opintojen aikana on mahdollista hankkia osaamista kansainvälisen työssäoppimisjakson avulla. Opetuksessa hyödynnetään ratsastussimulaattoria.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu kaikille ratsastuksesta kiinnostuneille. Koulutuksen avulla vahvistat taitojasi ratsastuksessa esimerkiksi halutessasi jatkaa opintoja ratsuttajaksi, hevosharrasteohjaajaksi tai ratsastuksen ohjaajaksi/opettajaksi.

Hakeutujilta edellytämme monipuolisia tietoja ja taitoja hevosalalta ja hyvää perusratsastustaitoa (koulutuksen tai harrastustoiminnan tai työkokemuksen avulla hankittuna). Mikäli sinulla ei ole riittävää kokemusta hevosalalta, hakeudu ensin hevostalouden perustutkinnon ammatillisiin pakollisiin tutkinnonosiin.

Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset

Sisältö

Koulutuksessa opit:

- Hoitamaan ratsuhevosia
- Varustamaan hevosen ratsastukseen ja huoltamaan sen varusteita
- Ratsastamaan valitsemassasi lajissa
- Hoitamaan hevosia ratsastuskilpailuissa
- Ratsastamaan kouluratsastusta
- Kehittämään istuntaasi (apuna ratsastussimulaattori)
- Ratsuhevosten ensiapua ja lääkintää
- Palvelemaan asiakkaita myös englanniksi

Koulutuksessa suoritetaan Hevostalouden perustutkinnon osat:

Hevosen käyttäminen eri toimintamuodoissa 10 osp (valitsemasi lajissa)
- Koulu-, este- tai kenttäratsastus, islanninhevosten askellajiratsastus, lännenratsastus, vikellys tai valjakkoajo

Ratsuhevosten hoitaminen 20 osp

Hevosten päivittäisistä hoitotoimista huolehtiminen 10 osp

Ratsastuskilpailuihin valmentautuminen 10 osp, paikallisesti vain Kpedussa tarjottava tutkinnonosa
- Tutkinnon osassa opit parantamaan omaa ratsastustaitoasi monin eri tavoin. Harjoittelet kouluratsastusta sekä valitsemaasi toista ratsastuksen lajia (esteratsastus, kenttäratsastus, islanninhevosten askellajiratsastus, lännenratsastus, vikellys, valjakkoajo, maastotaitoratsastus).
- Kehität istuntaasi esimerkiksi ratsastussimulaattorin avulla.
- Opit valmistautumaan kilpailuihin psyykkisesti ja fyysisesti.
- Opit suunnittelemaan ratsastuksen harjoitteluasi ja arvioimaan kehittymistäsi.
- Tunnet erilaisia ratsastusvarusteita ja osaat valita niistä itsellesi ja hevoselle sopivat. - Osaat valita oikeat varusteet kilpailutilanteeseen. HUOM! Koulutuksessa ei edellytetä kilpailemista, vaikka saat valmiuksia siihen.

Lisäksi halutessasi:
Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp
- kansainvälinen tai kotimainen työssäoppiminen

Lisäksi voit halutessasi suorittaa muita tutkinnonosia henkilökohtaisten tarpeidesi mukaisesti.

Koulutus kestää noin 1 vuoden. Koulutus sisältää työssäoppimista, lähiopetusta n. 3 pv/kk, ohjattua itsenäistä harjoittelua ja verkko-opiskelua sekä itsenäistä tiedonhakua.

Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.

Opiskelijalla tulee olla käytössä ratsastukseen soveltuva hevonen sekä työssäoppimispaikka, jossa pääsee hoitamaan ratsuhevosia kotona ja kilpailuissa sekä ratsastamaan.

Lähiopetuspäivät:
Koulutus alkaa orientaatiopäivällä 29.5.2024

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Lisätietoa hakemisesta:
p.040 808 5010 (ma-pe klo 9-15)
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Lisätietoa koulutuksesta:
Marianne Hyyrynen 040-8085058
etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Seuraava koulutus alkaa orientaatiopäivällä 29.5.2024
Haku koulutukseen avataan 1.2.2024

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Raviradantie 36 B, 69600 KAUSTINEN


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Päivi Kvist toimii päätoimisena hevosalan yrittäjänä Muuramessa. Yrityksen pääpaino on erilaisessa ponitoiminnassa shetlannin­poneilla. Lisäksi yrittäjän työarkeen kuuluu myös hyvinvointihoitojen tekeminen ihmi­sille ja eläimille.

Lue lisää

Hei sinä 9.-luokkalainen, peruskoulusi keväällä päättävä hevosista kiinnostunut nuori! Onko sinulla haaveena työskennellä koulun jälkeen hevosten kanssa, olla kenties kengittäjä, hevoshieroja, hevostenhoitaja tai ravivalmentaja? Pohditko mihin kouluun hakisit, että pääsisit opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa, joka tarjoaa loistavan ponnahduslaudan näille ammattitutkinnoille. Minun vastaukseni kysymykseesi on Kaustinen. Miksi?

Lue lisää

Poliisina työskentelevät Juha Puurula ja Jimi Peltoniemi aloittivat vuosi sitten hevosalan opinnot Kaustisella. Ratsupoliiseiksi miehet eivät kuitenkaan ole aikomassa. 

Lue lisää

Ravivalmentajana toimiva iisalmelaislähtöinen Jyri Koukkari on käytännössä Kaustisen kasvatti. Kiinnostus hevosalaan syntyi pienenä poikana isän kanssa raveissa käydessä.  – Vauhti ja kilpailu kiinnostivat. Palkinto on hevosen hyvä onnistuminen kilpailussa. 

Lue lisää

Kpedun Kaustisen toimipaikka on kuuluisa ravihevosiin painottuneesta hevostenhoitajan koulutuksesta. Opiskelijat tulevat ympäri Suomen musiikkipitäjään opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa.

Lue lisää

17-vuotias Iina Leponiemi muutti syksyllä 2014 Kangasalta Perhoon ja aloitti hevostenhoitajan opinnot.- Paikka kiinnosti ja opokin suositteli tätä minulle, kertoo Iina. 

Lue lisää

21-vuotias Iida Korhonen opiskeli Kaustisella hevosalan perustutkinnon, ja jatkaa osaamisen hankkimista nyt opiskelemalla hevoshierontaa. 

Lue lisää

Halsualta kotoisin oleva Heli Haapasalo päätyi hevosalan opintoihin isosiskonsa jalanjäljissä. Ravitapahtumissa, heppamessuilla ja muissa tapahtumissa opintojensa ohella hääränneen isosiskon innostuneisuus sai myös Helin kiinnostumaan hevosalasta.

Lue lisää