Digitaalinen tarinankerronta senioreille

Tavoite

Kurssin tavoitteena on oppia tallentamaan oman elämän tärkeitä tapahtumia ja muistoja digitaalisen tarinan avulla.

Sisältö

Kurssi on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille seniori-ikäisille ja heidän läheisilleen. Digitaalinen tarinankerronta tarjoaa uuden ja innostavan menetelmän tärkeiden tapahtumien ja muistojen tallentamiseen. Menetelmä on helppo ja motivoiva työkalu myös digitaitojen oppimiseen ja niiden parantamiseen.

Digitaalinen tarinankerronta voidaan ymmärtää eri tavoin. Tällä kurssilla käyttämäämme metodia kutsutaan Berkeleyn malliksi. Sen kehittivät Dana Atchley ja Joe Lambert 1990-luvun alussa Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa (USA). Heidän määritelmänsä mukaan digitaalinen tarina on "lyhyt, minä-muotoinen videokerronta, joka on luotu yhdistämällä kertojan ääni, kuvia ja musiikki tai muita ääniä". Metodin taustalla olevan filosofian mukaan jokaisella ihmisellä on tarina kerrottavana. Metodi auttaa ihmisiä kertomaan tarinan, josta he ovat ylpeitä. Tarinan, jonka he haluavat jakaa muiden kanssa. Kyseessä on ohjattu ryhmäprosessi, jossa tarinankertojat tulevat kuulluiksi ja arvostetuiksi, ja jossa he itse oppivat kuuntelemaan paremmin toisia ihmisiä.

Kurssilla jokainen osallistuja tekee oman digitaalisen tarinan. Käytämme aina helppoja ja maksuttomia editointiohjelmia, jotta menetelmä olisi kaikkien saavutettavissa. Tavoitteena ei ole ammattimainen tuotos, vaan uniikin tarinankertojan yksilöllinen tarina. Digitaalinen tarinankerronta on voimallinen mediailmaisun muoto, joka antaa yksittäisille ihmisille mahdollisuuden tuoda esille omaa kulttuuriaan ja tarinoitaan sekä laajentaa heidän luovuuttaan. Digitaaliset tarinat voivat tarjota meille jokaiselle oman henkilökohtaisen äänen, joka "antaa elämän" omille tärkeille asioille, tuo meitä lähemmäksi toisiamme, auttaa toistemme ymmärtämisessä ja yhteyden löytämisessä.

Menetelmän kautta voi oppia sosiaalisten taitojen harjoittelemista, toisten kuuntelemista, toisia arvostavaa yhteistyötä, itsearvioinnin harjoittelemista, tunnetyöskentelyä ja muistelutyötä. Tärkeitä elementtejä prosessissa ovat myös voimaantuminen, parempi itsetunto ja minäkuva sekä ylpeys omasta tarinasta. Digitaalisen tarinan tekeminen parantaa myös digitaitoja, luovuutta ja kommunikointitaitoja.

Aika:
14.3.2023 klo. 10 – 15
15.3.2023 klo. 10 – 15
16.3.2023 klo. 10 – 15


1. päivä klo 10-15
Menetelmän esittely
Tarinaharjoituksia
Tarinan kirjoittaminen
Tarinapiiri

2. päivä klo 10-15
Lukuharjoitukset
Äänitykset
Editointi

3. päivä 10-15
Tarinoiden viimeistely
Tarinoiden katsominen

Lisätietoja

Digitaalisen tarinan voi tehdä omalla läppärillä tai tabletilla. Tarvittaessa voi käyttää opiston iPad-tablettia. Kurssin ohjaajina toimivat Sari Hiltunen ja Minna Poutanen.

Kurssille mahtuu 12 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Hinta sisältää opetuksen ja lounaan.

Lisätietoja kurssista:
Keski-Pohjanmaan kansanopisto
044 7250 701/Minna Poutanen (ti-pe klo 9-16)
040 8073512/Sari Hiltunen

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Keski-Pohjanmaan kansanopistosta löytyy ihanteellinen oppimisympäristö, joka tukee yhteisöllisyyttä, ja jossa kaikki oppivat toisiltaan. Siellä opitaan arvostamaan, ymmärtämään ja suvaitsemaan myös erilaisuutta. Osalle opiskelu on tietynlainen pysähtymisen paikka, kun taas toiset ovat kehittämässä osaamistaan ja ammattitaitoaan.

Lue lisää

Kokkolalaista Anders Lillhongaa on aina kiinnostanut tanssi ja kehollisuus. Hakeutuminen tanssialalle kuitenkin vei aikansa.

Lue lisää

Taideaineet ja käsillä tekeminen ovat aina kiinnostaneet valokuvaajan ammattitutkinnon keväällä suorittanutta Jenni Rajaniemeä. Linssin läpi maailmaa tutkiva valokuvaaja unelmoi omasta kuvaamosta, ja tutkinnon myötä haaveet ovat askelta lähempänä.

Lue lisää

Nivalalainen Elisa Ojala on aina nauttinut piirtämisestä. Koronan iskiessä hän päätti ostaa ensimmäiset akryylimaalinsa ja laajentaa taideharrastustaan maalaamisen pariin. Hän innostui maalaamisesta kovasti, ja päätti hakea siihen lisäoppia.

Lue lisää

Haminasta kotoisin oleva Elise Zoon ei nuoruudessaan kokenut olevansa erityisen taiteellinen. Jollakin tasolla luova työ ja taiteen tekeminen on kuitenkin kiinnostanut, ja yksi luovuuden toteuttamiskeinoista oli aikoinaan teinisirkukseen osallistuminen.

Lue lisää

Tanssimisesta nauttiva Henna Hietamäki haki peruskoulun jälkeen Redun tanssilinjalle. Sinne ei kuitenkaan paikkaa auennut ensimmäisellä yrittämällä, joten hän päätyi hakemaan lisää pohjaa oman ilmaisun tutkimiselle Kälviä Arts -opistovuodesta.

Lue lisää