IMG_7326

Yhdessä kohti yrittäjyyttä

Saija Niemi-Erkkilän ja Sami Erkkilän maatalousalan perustutkinto-opinnot ovat puolivälissä. Tulevana keväänä heidän on tarkoitus valmistua maaseutuyrittäjiksi ja aloittaa oman lammastilan pyörittäminen.

Pariskunta kertoo, että elokuussa 2013 Saijan jäädessä työttömäksi oli hyvä hetki pysähtyä ja miettiä tulevaisuutta. Aiempi työ oli ollut koko perhettä kuormittavaa, joten muutos mahdollisti sysäyksen kohti pitkäaikaisen haaveen toteuttamista.

– Olemme olleet pitkään yhdessä ja haaveilleet oman maatilayrityksen perustamisesta. Lapsetkin ovat jo sen ikäisiä (4 ja 13 vuotta), että opiskelemaan lähtö oli mahdollista.

Saija ja Sami aloittivat opinnot Kannuksen aikuisryhmässä samana syksynä. Koulua heillä on 1–2 päivää viikossa, ja suuri osa opiskelusta on hyvin käytännönläheistä, tekemällä oppimista.

– Lähdimme hakemaan vastauksia muun muassa siihen, miten pärjäisimme yrittäjinä ja mitä se meiltä vaatisi. Opinnot ovat vastanneet näihin kysymyksiin hyvin, he toteavat.

Pariskunta tiedosti tarvitsevansa oppia alalta. Yrityksen perustamisessa tuet ovat tärkeitä, eikä EU-tukia saa ilman tutkintoa. Sami on valmistunut 90-luvulla rakennuspuolelta Kokkolasta, Saijalla taas on useampi hoitoalan tutkinto.

– Tietokoneen käyttö on aiheuttanut hieman päänvaivaa, mutta ryhmässämme on loistava tsemppaushenki. Kouluun on aina mukava lähteä, Sami kertoo.

 

Uutta rakentamaan

Lähiopetuksen lisäksi opinnoissa on etätehtäviä ja työssäoppimista. Osaamisesta annetaan näytöt tutkintotilaisuuksissa. Lopputyönä tehtävä kannattavuuslaskelma on Erkkilöille tärkeä työkalu oman tilan perustamisessa.

– Olemme sikäli poikkeus ryhmässämme, että suurimmalla osalla on jo oma tila.

Erkkilät suunnittelevat lammastilan perustamista Saijan vanhalle kotitilalle.

– Tällä hetkellä peltomme ovat vuokralla, eikä tilalla ole toimintaa. Aloitamme toisin sanoen puhtaalta pöydältä, hän kertoo.

Lampaista heillä oli jonkin verran kokemusta, mutta yrittäjyys pitää sisällään paljon sellaista, mitä molemmat ovat oppineet vasta koulutuksen kautta. Työssäoppiminen Jokelan lammastilalla on tuonut esille sen, kuinka monipuolista lampurin työ on.

– Ruokinta on erittäin tarkkaa ja riippuu monesta tekijästä. Eläinten hyvinvointia seurataan jatkuvasti ja yksilön huomioiminen on tärkeää. Kokenut lampuri on ollut kullanarvoinen ohjaaja oppimisellemme, Sami kuvailee.

"Olla oma herransa"

Saija ja Sami ovat yhtä mieltä siitä, että hyvinvointi tulee kotoa. He toivovat työn tuovan jaksamista ja hyvinvointia heidän itsensä lisäksi myös muille.

– Meillä voisi tulevaisuudessa olla esimerkiksi lampaiden parissa tapahtuvaa kuntouttavaa toimintaa, jossa voisin hyödyntää aiempaa sosionomin tutkintoani. Yrittäjänä pitää pohtia tulovirran jakautumista tasaisesti vuoden ajalle, Saija suunnittelee.

Opiskelu puolison kanssa samassa ryhmässä ei ole se tyypillisin ratkaisu, mutta Erkkilöillä on tästä vain hyviä kokemuksia.

– Näemme toisiamme enemmän kuin aikoihin ja suhteemme voi erittäin hyvin, he kertovat nauraen.

Pariskunta toteaa, että lapset saavat aikanaan valita, jatkavatko vanhempiensa jalanjäljissä.

– Lapsillehan me tätä teemme, tilaa ja tulevaisuutta. Jokaisen on kuitenkin tärkeintä toteuttaa omaa visiota eikä toisen oletusta omasta elämästä.

Viimeksi muokattu: 23.10.2015