Kälviä Arts - Esittävä taide - Tanssi

Opetusmuoto

Lähiopetus

Laajuus

43 ov

Kesto

19.8.2019 - 31.5.2020

Paikka

Kälviä

Oppilaitos

Keski-Pohjanmaan kansanopisto

Tavoite

Tervetuloa syventymään taidetanssin tekemiseen. Tanssitaiteen opetus Keski-Pohjanmaan Kansanopistossa on ammatitasoista, tarjoten monenlaisia näkökulmia esittävän kehollisen taiteen kokemiseksi.

Tanssitaiteen linjan sisältö vastaa itseisarvoisen ja kokeilevan taiteen tekemistä suurella avoimuudella ja mahdollisuuksien kartoittamisella kysymysten asettelun kautta. Tämä tapahtuu prosessioppimisen avulla, sisältäen esittävän taiteen produktioiden tekemistä opiskelutovereiden kanssa. Oppilaan tulee olla itsenäinen, suvaitsevainen, avoin, mutta opimme myös rakentavaa kriittisyyttä, herätellen lempeästi tetoisuutta omista taiteellisista kiinnostuksista ja aihioista.

Sisällön kirjosta ja erilaisuudesta johtuen opintojen kaikki osa-alueet eivät välttämättä vastaa omia ennakkoluuloja perinteisestä tanssista. Tanssitaiteen linjan tarkoitus onkin olla progressiivinen ja nykytaiteen mahdollisuuksissa kiinni, määrittelemättä ns. oikeaa ja väärää, hyvää tai huonoa, taitavaa ja taitamatonta taiteen tekemistä tai itse tekijää.

Kehollisuus, fyysisyys, hiljentyminen ja uppoutuminen opiskeluun ovat kuitenkin keskiössä - taidetanssin perinteitä tarkastellen. Opiskelija saa kehollista ohjausta mm. nykytanssin valtavan kirjon ja klassisen baletin parissa. Kehollinen improvisaatio ja omien liikkeiden tutkiminen ovat keskeinen osa koulutusta.

Linjalla opiskelijalla on mahdollisuus tarkastella pääpiirteittäin kahta erilaista lähestymistä taidetanssiin. Hän voi syventyä tanssijan työhön perehdyttäviin tunteihin, jotka ovat otollinen jatke jo pitkään tanssia harrastaneille. Näillä tunneilla harjaannutetaan tanssin tekniikkaa, sekä tarkastellaan esiintyjyyttä koreografian opettelemisen kautta. Toinen lähestyminen, jota voisi sanoa linjan punaiseksi langaksi, perehdyttää tanssin omaan tekijyyteen ja oman liikkeen tutkimiseen opettajan tai koreografin ohjauksen avulla. Avaimena tässä lähestymisessä on oma henkilökohtainen motivaatio syventää tietoa tanssista taidemuotona - tanssin harrastajan pitkäaikainen tausta ei tällöin ole ehdottoman tarpeen. Hyvä fyysinen peruskunto on kuitenkin avuksi. Tutkivammasta lähtökohdasta tarkastellaan esiintyjyyttä ilman ennalta asetettuja askeleita.

Linja alleviivaa myös yhteisöllisyyttä ja erilaisuuden kohtaamista. Vuoden jälkeen oppilaalla on valmiuksia myös pedagogiseen tietoisuuteen, esimerkiksi yhteisötanssin työkalujen keräämisen avulla. Linjalla keskitytään elämisen taitoihin taiteen tekemisen praktiikkojen kautta - ihmisenä olemisen ihmettelyä ja käsittelyä niin lavalla (työstäen henkilökohtaisesta universaalia ja yleisölle jaettavaa), kuin viikottaisen meditaatio- ja keskittymishetken, sekä kuukausittaisen keskustelu- ja kirjallisuuspiirin parissa.

Linjan vastaava opettaja, tanssitaiteilija ja -pedagogi Eleni Pierides, johdattaa opiskelijat intensiivisten ja kokopäiväisten opintojen läpi horisontaalinomaisesti kaikkiin suuntiin, ilman välttämättömiä kohdevalon kaltaisia tavoitteita. Opiskelija voi kuitenkin asettaa itselleen henkilökohtaisia tähtäimiä, kuten suunnitelmia jatkaa tanssitaiteen ammattiopintojen parissa kotimaassa tai ulkomailla. Koulutuksen vastaava opettaja yhdessä vierailevien opettajien kanssa antavat tarvittavan avun kansallisilla sekä kansainvälisillä verkostoillaan jatkosuunnitelmien ideoimiseksi.

Tervetuloa opiskelijaksi Suomen edistyksellisimmälle tanssitaiteen kansanopistolinjalle, josta löytyy roppakaupalla kriittistä mutta rakkaudellista henkeä, punk-voimaa, ja meditaatiota maailman parantamiseksi.

Lukuvuosi 2019-2020 toteutetaan yhteistyössä Esittävä taide -teatteri -linjan kanssa.

Kohderyhmä

Tanssitaiteen linja on tarkoitettu kaikenikäisille (lukuvuoden 2017-2018 ikähaarukka on ollut 18-44), ja se antaa kasvualustan erilaisissa elämäntilanteissa oleville. Pyrkimys ei ole välttää ryhmän monimuotoisuutta, mutta opiskelijan on hyvä olla tietoinen ja kiinnostunut opiskelijatovereidensa erilaisista lähtökohdista ja henkilökohtaisista opintopoluista. Tanssitaiteen linja tekee vuoden aikana yhteistyötä mm. Virtaset -erityisryhmän ja maahanmuuttajaopiskelijoiden kanssa.

Sisältö

Perussisältöjä mm.:
- nykytanssin eri tekniikat, klassinen baletti, katutanssi
- esiintyjyys

- improvisaatio ja kompositio
- yhteisötaide
- tekstin kanssa työskentely
- puheen kanssa työskentely
- esittävän taiteen teoriaopinnot
- pedagogia taiteen tekemisenä
- toiminnallinen anatomia

Lisätietoja

Vähintään 28 ov suorittaminen oikeuttaa samana, ja sitä seuraavana vuonna, yhteisvalinnassa 6 pisteeseen, näitä pisteitä ei kuitenkaan saa peruskoulun päättötodistuksen antaman 6 pisteen lisäksi (nämä saat peruskoulun päättymisvuonna ja sitä seuraavana vuonna).
Linjalla on mahdollisuus opiskella opintosetelirahalla. Opintoseteliavustuksella alennetaan opintomaksuja.

Jos asut kansanopiston asuntolassa, voit saada asumislisää.
Opintotukea on mahdollista saada voimassa olevan opintotukilain mukaisesti. Tarkempaa tietoa opintotukimahdollisuuksistasi ja opintotukeen liittyvissä asioissasi saat Kelalta.

Linjan kustannukset:
60€ / vko, sis. opetus ja lounas. 100€/vko sis. opetus, ruokailut (aamupala, lounas, päivällinen) ja majoitus oppilasasuntolassa. Maksettavia viikkoja on 37.

Opiskelija-asuntolassa on kahden hengen huoneita, yhteinen keittiö ja pesutilat. Mahdollisuus myös viikonloppuasumiseen.

Linjan vastuuopettaja Eleni Pierides on äitiysvapaalla
Lisätietoja: info.kansanopisto(at)kpedu.fi

Käytännön järjestelyt: Seija Prittinen p. 040 808 5035 tai seija.prittinen(at)kpedu.fi

Lukuvuoden 2017-2018 tapahtumia voit selailla Facebookissa:
https://www.facebook.com/kalvia.arts/

Lukuvuoden 2017-2018 opettajistoa:
http://www.kpedu.fi/yhteystiedot/toimipaikat/kalvia/tutustu-opettajiin

Lue lisää koulutuksen sisällöstä:
kansanopisto_tanssilinja2 kansanopisto_tanssilinja7 kansanopisto_tanssilinja8 kansanopisto_tanssilinja9 kansanopisto_tanssilinja10 kansanopisto_tanssilinja11 kansanopisto_tanssilinja5 kansanopisto_tanssilinja13 kansanopisto_tanssilinja14 kansanopisto_tanssilinja15 kansanopisto_tanssilinja16 kansanopisto_tanssilinja17 kansanopisto_tanssilinja18 kansanopisto_tanssilinja19 kansanopisto_tanssilinja20 kansanopisto_tanssilinja21 kansanopisto_tanssilinja22 kansanopisto_tanssilinja23 kansanopisto_tanssilinja12 kansanopisto_tanssilinja1 kansanopisto_tanssilinja6 kansanopisto_tanssilinja4 kansanopisto_tanssilinja24 kansanopisto_tanssilinja3
16-08-2019

Kuvisopintoihin liittyvä Soveltavan taiteen kurssi tulossa. Ilmottaudu mukaan!

14-08-2019

Opinnot alkavat ma 19.8. klo 12:15! #tanssi #teatteri #kuvataide #kädentaidot

13-08-2019

Vielä vailla opiskelupaikkaa? Jatkuva haku! Lukuvuosi 2019-2020 Kälviä Artsissa starttaa ma 19.8.! #tanssi #teatteri #kuvataide #kädentaidot

13-08-2019

Kälviä Arts taideopinnot alkavat tulevana maanantaina 19.8. klo 12:15! Kälviä Arts koulutus on kokonaisuus, jossa opiskellaan oman taiteen alan lisäksi yhteisissä Artsin opinnoissa kaiken kaikkiaan seuraavia aloja: esittävä taide - tanssi ja teatteri, kuvataide ja kädentaidot, kirjoittaminen, sekä valokuvataide. Lukuvuonna... lisää

07-08-2019

Taide on hyväksi aivoille!

Viimeksi muokattu: 18.8.2019