"- Täällä saa itse päättää, mitä päivän aikana tekee."

Valma antaa vauhtia tulevaisuuteen

Emil Kinnunen, Nea Takala ja Jerry Korkeamäki hakevat suuntaa tulevaisuuden opintoihin Valma-koulutuksesta, joka on tarkoitettu peruskoulunsa päättäneille ammatilliseen koulutukseen valmentavaksi vuodeksi.

Jokaisen Valmaan tulevan nuoren tarina on omanlaisensa. Emil jäi vaille opiskelupaikkaa, kun pisteet eivät riittäneet logistiikka-alalle ja toisena vaihtoehtona olleet metsäalan opinnot eivät maistuneet. Nea ei tiennyt mitä hän tekisi ja Jerry huomasi syksyllä, että datanomiopinnot eivät olleet hänen juttunsa.

- Valma ei ole liian koulumainen. Täällä saa itse päättää, mitä päivän aikana tekee, Jerry sanoo.

Vaikka Valmalla opiskeleminen on vapaampaa, tehdään koulutuksessa oikeita opintoja. Valmalaiset suorittavat vuoden aikana yhteisiä tutkinnon osia, joita heidän ei sitten tarvitse ammatillisissa opinnoissa enää suorittaa. Lisäksi Valmalla saa kerrata ja korottaa perusopetuksen numeroita.

- Matematiikan koe jännittää, sillä kokeen tekee kymppiluokan opettaja ja sen arvosana tulee suoraan todistukseen, kertoo keskiarvoaan korottava Emil. Hänen tavoitteensa on selvä: logistiikan perustutkinto. Ensin pitää vaan päästä yhteishaussa koulutukseen sisään.

Opintojen lisäksi Valmalla käydään eri aloilla koulutuskokeiluissa ja työharjoitteluissa. Nea ja Jerry löysivät omat alansa, kun opiskelivat muutaman viikon ajan koulutuskokeilun kautta aloilla. Nea hakee yhteishaussa Kälviälle nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi ja Jerry media-assistentiksi. Myös muita vaihtoehtoja on.

- Minulle tarjottiin myös oppisopimusta kauppaan, mutta en ottanut sitä vastaan, Nea kertoo.

Valmalla opiskelee lukuvuonna 2015-2016 yhteensä 32 nuorta. Harvoin kaikki kuitenkaan ovat samaan aikaan paikalla. Valma sijaitsee Ammattikampuksella ja tiloissa on luokkahuoneiden lisäksi kotitalouskeittiö ja bändikämppä.

Valmalla opiskelevista nuorista valtaosa haluaisi jatkaa samassa koulutuksessa, jos siitä saisi ammatillisen tutkinnon. Valma on kuitenkin rajoitettu vuoden mittaiseksi. Suurimmalle osalle oma ala on kirkastunut vuoden aikana ja ryhmän yhteishenki on hyvä.

- Meillä on Whatsapp-ryhmä ja aiomme pitää yhteyttä tämän koulutuksen jälkeen, kertovat Emil, Nea ja Jerry.