"Innostus hevosiin syntyi perinteisellä tavalla: ratsastamalla"

Raviopintojen perässä Kaustiselle

Kpedun Kaustisen toimipaikka on kuuluisa ravihevosiin painottuneesta hevostenhoitajan koulutuksesta. Opiskelijat tulevat ympäri Suomen musiikkipitäjään opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa.

Helsinkiläinen Henna Lehtomäki opiskelee Kaustiselle nyt viimeistä vuotta. Innostus hevosiin syntyi perinteisellä tavalla: ratsastamalla.

- Kahdeksanvuotiaana menin ratsastustunneille ja hieman vanhempana kävin sitten isän kanssa raveissa. Raveissa jäin koukkuun lajin vauhtiin, Henna kertoo.

Vermossa ravitalliaan pitävä Pertti Puikkonen otti Hennan tallilleen hevosia hoitamaan koko yläasteen ajaksi. Siitä Henna on kiitollinen, ja Puikkosen tallissa hän oppi perusasiat ravihevosista.

- Pelasin myös HJK:ssa jalkapalloa, joten aika oli tiukassa koko yläasteen ajan.

Jalkapallotreenejä oli kolmesti viikossa ja päälle hevostenhoito. Hevosalan ihmiset tietävät, että tätä tehdään rakkaudesta lajiin. Aamuisin on tallivuoroihin herättävä varhain ja toisinaan päivät ovat pitkiä.

- Kelloa ei oikein voi katsoa, kun vaikkapa raveihin lähdetään, Henna sanoo.

Kaustisella ensimmäiset kaksi vuotta opiskelijat keskittyvät nimenomaan hevosten hoitamiseen. Kolmantena vuotena opinnoissa pääpaino on yrittäjyysopinnoissa.

Ravialalta opiskelijat lähtevät usein tekemään työssäoppimisjaksot ulkomailla. Henna kävi Ruotsissa Petri Salmelan tallilla, mutta Kanadaankin ja Eurooppaan löytyy paikkoja.