Vammaisalan ammattitutkinto, työvoimakoulutus (714641)

Tavoite

Kiinnostaako ihmisläheinen työ, jossa avustat ja autat arkipäivän askareissa?
Nyt sinulla on mahdollisuus suorittaa henkilökohtaisen avustajan tutkinto. Koulutus antaa sinulle valmiuksia toimia henkilökohtaisena avustajana henkilöille, jotka tarvitsevat avustajaa vammaisuutensa tai sairautensa vuoksi.
Henkilökohtainen avustaja avustaa päivittäisissä toimissa, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä. Hän osaa toimia henkilökohtaisen avun käyttäjän ohjeiden mukaisesti kunnioittaen itsemääräämisoikeutta ja avun käyttäjän omia valintoja.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu kaikille henkilökohtaisesta avustamisesta kiinnostuneille työttömille / työttömyysuhan alaisille henkilöille, jotka haluavat työskennellä henkilökohtaisen avustajan tehtävissä. Hakijoilta edellytetään sellaisia henkilökohtaisia ominaisuuksia sekä hyvää fyysistä ja psyykkistä terveydentilaa, jotka mahdollistavat toimimisen toisen henkilön apuna ja tukena. Opiskelijavalinnassa huomioidaan Sora-lainsäädäntöä (soveltumattomuuden ratkaisuja): koulutukseen valittavalta edellytetään hyvää terveydentilaa.

Sisältö

Koulutuksen aikana suoritat vammaisalan ammattitutkinnon henkilökohtaisen avun osaamisalan (henkilökohtainen avustaja).

Henkilökohtaisen avun osaamisala, 150 osaamispistettä (osp)
Tutkinnon osat:
- Henkilökohtaisen avun järjestelmässä toimiminen, 30 osp
- Henkilökohtainen avustaminen, 60 osp
- Vuorovaikutus ja kommunikointi, 45 osp
- Yhteistyö perheen ja läheisten kanssa, 15 osp

Opinnot sisältävät lähi- ja itsenäistä opiskelua sekä työelämässä oppimista. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan oma henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma. Koulutus sisältää myös oppimisvalmiuksia tukevia opintoja.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto/Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Aija Jylhä, aija.jylha@kpedu.fi, p. 040 808 5040

Koulutuksen ajalta voidaan maksaa työttömyysetuutta (mahdollisesti korotettuna) ja kulukorvausta.

Lisätietoja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista:
Koulutusneuvonta, p. 029 502 0702 ma-pe klo 9.00-16.15
www.facebook.com/koulutusneuvonta

Haastatteluun kutsutaan tekstiviestilllä, joten tarkista, että hakemuksessasi on toimiva puhelinnumero.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Keski-Pohjanmaan kansanopistosta löytyy ihanteellinen oppimisympäristö, joka tukee yhteisöllisyyttä, ja jossa kaikki oppivat toisiltaan. Siellä opitaan arvostamaan, ymmärtämään ja suvaitsemaan myös erilaisuutta. Osalle opiskelu on tietynlainen pysähtymisen paikka, kun taas toiset ovat kehittämässä osaamistaan ja ammattitaitoaan.

Lue lisää

Nivalalainen Henna Parttimaa opiskelee nyt toista vuotta nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Ala valikoitui yläkoulun yhteishaussa hieman sattumalta.

Lue lisää

Valtteri Konttila valmistui nuoriso- ja vapaa-ajanohjaakaksi, ja työskentelee tällä hetkellä erityisryhmien ohjaajana. 

Lue lisää

Kun 17-vuotias Kannuksesta kotoisin oleva Rianne Särkioja aloitti opintonsa Kpedun Kälviän toimipaikassa, muutti hän samalla ensi kertaa omilleen. Hän kertoo, että ensimmäiset päivät asuntolassa olivat jännittäviä.

Lue lisää

Toholammen kunnan varhaiskasvatus on ottanut oppisopimuksen käyttöön vastatakseen henkilöstön rekrytoinnin haasteisiin.

Lue lisää

Kasvatus- ja ohjausalaa opiskelevalle 19-vuotiaalle Venla Haaponiemelle on kertynyt jo roimasti kokemusta lasten hoitamisesta. Venlan perhe on toiminut kymmenisen vuotta tukiperheenä, joten hän on jo pienestä pitäen päässyt leikittämään niin pieniä kuin hieman isompiakin lapsia. Niinpä alavalinta ei ollut yhdeksännen luokan jälkeen vaikea.

Lue lisää

Sievistä kotoisin oleva Lina Honkaperä on ehtinyt tehdä ja opiskella jo monenlaista, vaikka ikävuosia on täynnä vasta 22. Peruskoulun perään suoritetun lukion jälkeen hän suuntasi Kaustiselle opiskelemaan hierontaa ja jäsenkorjausta. Se ei kuitenkaan tuntunut omalta alalta, joten tie vei opintopolulla vielä eteenpäin.

Lue lisää