Lukutaitokoulutus maahanmuuttajille 2023-2024

Kohderyhmä

Hakijan luku- ja kirjoitustaito omalla kielellä voi puuttua/olla puutteellinen tai henkilö ei osaa latinalaista kirjaimistoa eikä hakijalla ole sellaisia opiskeluvalmiuksia ja osaamista, että kotoutumiskoulutuksen lyhyehkö koulutusmoduuli latinalaisen kirjaimiston hallitsemiseksi riittäisi. Suomen kielen lähtötaso 0.

Sisältö

Lähtötason arviointi, opiskelijan ohjaus, henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, suomen kieli ja vuorovaikutus, lukeminen, kirjoittaminen, matematiikka, kulttuurintuntemus, yhteiskunta- ja työelämätaidot, (sis. mahdollisen työharjoittelun), opiskelu- ja itsearviointitaidot, oppimisen arviointi sekä valinnaiset sisällöt.
Opiskelijalla on mahdollisuus valita Keski-Pohjanmaan kansanopiston opetustarjonnasta erilaisia kielenoppimista tukevia sisältöjä.
Lähiopetusta on viitenä päivänä viikossa, viisi oppituntia päivässä (25 h/viikko). Lisäksi päivittäiset kotona suoritettavat etätehtävät (n. 2 h/päivä).

Lisätietoja

Luku- ja kirjoitustaidottomat opiskelijat valitaan TE-toimiston alkukartoituksen perusteella.
Koulutukseen voi hakea myös suoraan Kpedun koulutushakupalvelun kautta (verkkosivulla haku), ottamalla yhteyttä oppilaitokseen tai Kotoutumispalveluiden välityksellä.
Oppilaitos tekee valintapäätökset. Valinnoissa tehdään yhteistyötä TE-toimiston ja Kotoutumispalveluiden kanssa. Kotoutumisaikaisille maahanmuuttajille koulutus täytyy kirjata kotoutumissuunnitelmaan.

Haku alkaa 1.1.2023.
Ajankohta: aloitetaan tarpeen mukaan

Lisätietoja:
Kirsi Mikkola, kirsi.mikkola@kpedu.fi, puh. 044 7250 878
Elisa Märsylä, elisa.marsyla@kpedu.fi, puh. 044 7250 893

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Kiinalainen BingLing Jiang tuli Suomeen poikaystävänsä perässä 10 vuotta sitten. Poikaystävä taas oli tullut ensin opiskelemaan Centria-ammattikorkeakouluun ja sittemmin töihin maatilalle Himangalle. Pariskunta asettui Kokkolaan ja heillä on nyt kolmevuotias tytär. BingLing osallistui Keski-Pohjanmaan kansanopistolla Kälviällä vuoden kestäneeseen aikuisten maahanmuuttajien valmentavaan koulutukseen ja aloitti sen kanssa samaan aikaan lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinnon opiskelun.

Lue lisää

Emil Kinnunen, Nea Takala ja Jerry Korkeamäki hakevat suuntaa tulevaisuuden opintoihin Valma-koulutuksesta, joka on tarkoitettu peruskoulunsa päättäneille ammatilliseen koulutukseen valmentavaksi vuodeksi.

Lue lisää

Valma-koulutuksen juuret kylvettiin lähes kymmenen vuotta sitten, kun Ammattistartti-ryhmä aloitti yhdessä ammattikoulun asuntolan solussa. Aluksi koulutus oli puolen vuoden mittainen, mutta koulutuksen kestoa lisättiin pian vuoteen.

Lue lisää