Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, yhteishaku 2023

Tavoite

Haluatko työskennellä ihmisten kanssa nuoriso- ja yhteisöohjauksen yhä laajenevalla työkentällä. Koulutuksen myötä sinusta tulee kasvatuksen- ja ohjauksen ammattilainen. Opit käyttämään eri-ikäisten kasvua, voimavaroja, identiteettiä ja elämänhallintaa tukevia toimintamenetelmiä.
Lastenohjaaja työskentelee varhaiskasvatuksen tehtävissä huolehtimalla lapsen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Hän voi työskennellä myös perheiden ja kouluikäisten lasten kanssa.
Tulevia työympäristöjäsi voivat olla mm. nuorisotalot, koulut, laitokset, lastensuojeluyksiköt, järjestöt, nuorten työpajat, nuorisokeskukset sekä yksityiset yritykset.
Ammattinimikkeesi voi olla mm. Nuoriso-ohjaaja, erityisnuorisotyöntekijä, etsivä nuorisotyöntekijä, projektityöntekijä, koulunuorisotyöntekijä.

Kohderyhmä

Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen ja valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Yhteishaussa voivat lisäksi hakea muut vailla toisen asteen tutkintoa olevat.

Ammatissa toimiminen vaatii hyviä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, oma-aloitteisuutta ja vastuullisuutta sekä hyvää fyysistä ja psyykkistä terveyttä.

Tutkinnossa on terveydentilaa koskevia vaatimuksia opiskelijaksi hakeville:
https://bit.ly/2njUFsY

Sisältö

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp). Voit valita nuoriso- ja yhteisöohjauksen tai varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisalan. Tutkintonimikeet ovat Nuoriso- ja yhteisöohjaaja tai Lastenohjaaja.
Opiskelu muodostuu yhdestä kaikille pakollisestaja osaamisalan pakollisista tutkinnonosista, yhdestä valinnaisesta sekä yhteisistä tutkinnon osista.

Kaikille pakollinen tutkinnon osa:
- Ammatillinen kohtaaminen kasvatus- ja ohjausalalla
Pakolliset, nuoriso- ja yhteisöohjauksen oa:
- Yksilön ryhmän ja yhteisön ohjaaminen
- Nuoren kasvun ja hyvinvoinnin edistäminen
- Osallisuuden tukeminen ja sosiaalinen vahvistaminen.
Pakolliset, varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan oa:
- Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen
- Varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan toteuttaminen
- Perheiden kanssa toimiminen ja monialainen yhteistyö TAI perheiden kanssa toimiminen ja monialainen yhteistyö Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurakuntien työympäristössä

Nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi ja lastenohjaajaksi opiskellaan Kälviän toimipaikassa. Lastenohjaajaksi opiskelevat suorittavat Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen -tutkinnonosan Kokkolassa Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden kanssa.

Erilaisten tapahtumien ja toimintapäivien kautta pääset alusta alkaen tekemään ”oikeaa työtä” ja oppimaan alan ammattilaiseksi. Opit käyttämään erilaisia ohjaamisessa tarvittavia toiminnallisia ja kasvua tukevia menetelmiä: digiohjaus, kulttuurinen ohjaus, liikunnan ohjaus, luonto- ja elämystoiminnan ohjaus sekä kansainvälisyyskasvatus. Opetuksessa painotamme itse tekemällä ja kokemalla oppimista.

Alalle järjestetään soveltuvuuskoe 10.5.2023. Kutsut kokeeseen lähetetään hakijoille 11.4.2023 alkaen.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden mm. ammattikorkeakouluihin

Lisätietoja koulutuksesta:
hakijapalvelut(at)kpedu.fi, p. 040 808 5010

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Soveltuvuuskoe 10.5.2023.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Keski-Pohjanmaan kansanopistosta löytyy ihanteellinen oppimisympäristö, joka tukee yhteisöllisyyttä, ja jossa kaikki oppivat toisiltaan. Siellä opitaan arvostamaan, ymmärtämään ja suvaitsemaan myös erilaisuutta. Osalle opiskelu on tietynlainen pysähtymisen paikka, kun taas toiset ovat kehittämässä osaamistaan ja ammattitaitoaan.

Lue lisää

Nivalalainen Henna Parttimaa opiskelee nyt toista vuotta nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Ala valikoitui yläkoulun yhteishaussa hieman sattumalta.

Lue lisää

Valtteri Konttila valmistui nuoriso- ja vapaa-ajanohjaakaksi, ja työskentelee tällä hetkellä erityisryhmien ohjaajana. 

Lue lisää

Kun 17-vuotias Kannuksesta kotoisin oleva Rianne Särkioja aloitti opintonsa Kpedun Kälviän toimipaikassa, muutti hän samalla ensi kertaa omilleen. Hän kertoo, että ensimmäiset päivät asuntolassa olivat jännittäviä.

Lue lisää

Toholammen kunnan varhaiskasvatus on ottanut oppisopimuksen käyttöön vastatakseen henkilöstön rekrytoinnin haasteisiin.

Lue lisää