Ikääntyvien virikeohjaaja

Kohderyhmä

Koulutus on kaikille avoin. Koulutus toimii hyvänä lisäkoulutuksena esim. hoiva-avustajille tai muutenkin jo ikäihmisten palveluissa toimiville.
Ole siis omalta osaltasi mahdollistamassa mielekästä ja elämisen arvoista vanhuutta. Koulutuksessa opiskellaan samoja sisältöjä kuin ikääntyvien toiminnan ohjaaminen (15 osp) tutkinnon osassa. Teorian lisäksi koulutus tarjoaa ideoita ja näkökulmia ikääntyvien viriketoimintaan positiivisen ajattelun kautta yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa toimien ja oppien.

Sisältö

Koulutus toteutetaan syksyn 2024 aikana. Koulutuksen 180 tuntia koostuu teoriaopinnoista, viriketoimintaan perehtymisestä itsenäisesti ja yhdessä ryhmän kanssa sekä työssäoppimisesta.

Opiskelupäivät ovat perjantaisin klo. 9.15-15. Työssäoppimista on koulutuksen aikana 13 päivää klo.9.15 - 15 / päivä

Läsnäoloa vaativat koulutuspäivät ovat:
Teoriaopinnot Kälviällä: 20.9. / 27.9. / 4.10
Viriketoiminnan ohjaus Kokkolassa Honkaharjun toimintakeskuksessa / Kälviällä: 11.10. / 25.10. / 1.11. / 8.11. / 15.11. / 22.11. / 29.11. (syysloma 18.10.)
Työssäoppiminen: 2.12.- 19.12. Opiskelija hankkii työssäoppimispaikan itsenäisesti.
Koulutuksen päätöspäivä Kälviällä 20.12.

Ryhmäkoko on max. 10 opiskelijaa.

Koulutuksen tavoitteet:

Ammattieettisyys ja toimintaa ohjaavan lainsäädännön, määräysten ja ohjeiden
noudattaminen

opiskelija
- noudattaa työtään ohjaavaa lainsäädäntöä ja työympäristön toimintaohjeita. noudattaa työssään turvallisuuteen liittyviä ohjeita ja määräyksiä
- noudattaa salassapito-, vaitiolo-, tietosuoja- ja tietoturvaohjeita. edistää ikääntyvien yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. vahvistaa ikääntyvän oma-aloitteisuutta ja itsemääräämisoikeutta
- huomioi asiakkaan tärkeät läheissuhteet
- kohtaa asiakkaat yksilöinä ja kunnioittavasti

Päivittäinen työskentely ikääntyvien toiminnassa

opiskelija
- kommunikoi ikääntyvien kanssa tilanteen vaatimalla tavalla
- arvostaa ja kunnioittaa ikääntymistä merkittävänä elämänvaiheena
- hyödyntää tietoa ikääntymisestä, sen mahdollisuuksista ja haasteista
- ottaa ohjaustoiminnassaan huomioon ikääntyvän omat toiveet ja tarpeet
- ohjaa ikääntyviä huomioiden yksilölliset tuen tarpeet ja moninaisuuden
- järjestelee ympäristöä ja materiaaleja saavutettavuuden ja turvallisuuden näkökulmasta
- käyttää tietoa aisteihin sekä muistiin liittyvistä rajoitteista ohjauksessa ja kommunikoinnissa
- hyödyntää tietoa ikääntyvien kanssa toimivista ammattiryhmistä
- käyttää tietoa mielenterveyteen ja riippuvuuksiin liittyen ikääntyvien ohjauksessa

lkääntyvien ohjaaminen

opiskelija
- suunnittelee ja toteuttaa tavoitteellista toimintaa ikääntyvien tarpeet ja toiveet huomioiden
- suunnittelee ja toteuttaa toimintaa huomioiden iäkkäiden ihmisten terveyshaasteet
- hyödyntää tietoa ikääntyneen fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten muutoksien tuomista
haasteista
- ottaa huomioon ohjauksessa ikääntyvän elämäntilanteen ja elämänhistorian
- kannustaa ja motivoi ikääntyviä toimimaan ja osallistumaan vuorovaikutuksessa keskenään
- ohjaa ikääntyviä käyttäen yksilöllisiä ja yhteisöllisiä menetelmiä luoden ryhmähenkeä ja
yhteisöllisyyttä
- ohjaa ikääntyviä digilaitteiden käytössä
- ottaa selville ikääntyville suunnattua viriketoimintaa ja ohjaa ikääntyviä näihin toimintoihin

Lisätietoja

kouluttajat: Pauliina Rautio, muistiasiantuntija
Janette Kotanen, ikääntyvien virikeohjaaja

Koulutuksen hinta sisältää opetuksen, mahdolliset materiaalit, Keski-Pohjanmaan kansanopistolla pidettävien koulutuspäivien lounaat. Kokkolassa pidettävien koulutuspäivien lounaat opiskelija maksaa itse. Kokkola-päivien määrä sekä tarkempi ohjeistus opiskeluun ja työssäoppimiseen käydään läpi ensimmäisenä opiskelupäivänä 20.9.2024 klo.8 - 9.

Huom! Halutessasi voit suorittaa ikääntyvien toiminnan ohjaaminen (15 osp) tutkinnon osan lisämaksusta.

Opistolla on mahdollisuus majoittua 35 euroa/yö jaetussa 2hh huoneessa. Majoitushinta sis. aamupalan ja liinavaatteet.

Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen peruutetusta paikasta perimme 50% kurssihinnasta. Vahvistetun kurssipaikan jälkeen peruutetuista paikasta perimme koko kurssihinnan 380€.
Keski-Pohjanmaan kansanopistolla on oikeus peruuttaa koulutus, mikäli ryhmäkoko jää liian pieneksi.

Lisätietoja: info.kansanopisto@kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen pal­velukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.

Lue lisää

Kokkolalainen Olli Ontronen oli jämäh­tänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkai­see -mentaliteetin sopivan hänen luon­teelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.

Lue lisää

Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Lue lisää

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.

Lue lisää

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

Lue lisää

Yli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.

Lue lisää

Viisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.

Lue lisää

Ensihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin. 

Lue lisää

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Lue lisää

Keskussairaalassa päivystävät kesälääkärit kävivät ennen kesätöiden alkua Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän ja Kiurun koulutuksessa Hyvinvointikampuksella. Lääkärit harjoittelivat simulaatiotilassa käytännön toimenpiteitä elvytystilanteessa.

Lue lisää

Kätilön ja karjakon töistä lapsena haaveillut Lea Haasala on työskennellyt jo pitkään hoiva-alalla. Esimies ehdotti hänelle eräänä päivänä kahvipöydässä Vanhustyön erikoisammattitutkinnon suorittamista työn ohessa.

Lue lisää

Ilkka Tossavainen valmistui hierojaksi kesäkuussa. Tiivis opiskelu vaati aikatauluttamista ja taloudenkin osalta tasapainottelua, mutta alanvaihtajaa motivoi unelma, jonka hän oli päättänyt toteuttaa.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa opiskeleva kokkolalainen Joonatan Kinnunen valitsi alan siksi, että hän haluaa auttaa ihmisiä. Kinnunen on yksi niistä lähihoitajaopiskelijoista, jotka hakivat ja pääsivät erikoistumaan ensihoidon osaamisalaan. Ensihoitajat valitaan soveltuvuuskokein, jossa on sekä kirjallinen että fyysinen osuus.

Lue lisää

Kälviäläinen Marika Kamula (25) valmistui lähihoitajaksi vuonna 2010. Tuolloin hän valitsi osaamisalakseen lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon. Valinta osui tavallaan kohdilleen, sillä Marika jäi tuolloin äitiyslomalle ja lopulta hän oli kotona kolmen pienen lapsensa kanssa.

Lue lisää

Luotolaiset Emilia Niemelä ja Fanny Svenfelt ovat opiskelleet suomen kieltä yläasteelta lähtien. Täysin ruotsinkielisellä kotiseudulla suomea käytetään kuitenkin vähän, joten tytöt hakeutuivat yläasteen jälkeen Kokkolaan opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa.

Lue lisää

Pietarsaaressa asuva Ikra Osman pääsi Suomeen perheensä kanssa seitsemän vuotta sitten. Nyt 18-vuotias nuori nainen opiskelee viimeistä vuotta lähihoitajaksi ja tähtää työelämään.

Lue lisää

Oral Hammaslääkärit -ketjun Kokkolan toimipaikassa oli tarvetta uusille työntekijöille. Henkilöstöhankinnassa oli aiemmin koettu haasteita, joten luontevaksi vaihtoehdoksi muodostui oppisopimuksella kouluttaminen. Tavoitteena oli, että lähihoitajan taustakoulutuksella olevat oppisopimuskoulutettavat suorittaisivat suunhoidon osaamisalan kaksi tutkinnon osaa noin vuoden mittaisen koulutuksen aikana työpaikalla oppien, ja heille solmittaisiin vakituiset työsopimukset Oralille valmistumisen jälkeen.

Lue lisää

Hilda Nopanen, 26 on hyvä esimerkki siitä, että harrastuksesta voi kehittyä ammatti, sekä myös siitä, että jatko-opintoihin voi hakeutua lähihoitajan papereilla.

Lue lisää