TUVA, Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

Tavoite

Tuva -koulutuksen aikana voi tutustua eri ammattialoihin koulutuskokeilujen ja työelämäjaksojen aikana, korottaa perusopetuksen arvosanoja, suorittaa halutessaan lukio-opintoja ja ammatillisen koulutuksen opintoja sekä vahvistaa opiskelu- ja työelämätaitoja.

Tuva-koulutuksen aikana kehitetään arjenhallinta taitoja, vahvistetaan opiskelijan itseluottamusta sekä itsetuntemusta opiskelijana ja tuetaan vuorovaikutustaitojen kehittymistä. Ohjauksessa painotetaan toiminnallisuutta ja tekemisen kautta oppimista. Koulutus on opiskelijalähtöistä ja perustuu alkukartoituksen jälkeen opiskelijan henkilökohtaisiin tarpeisiin ja kiinnostuksen kohteisiin.

Opintojen laajuus on 38 viikkoa (1 lukuvuosi), riippumatta opintojen aloitusajankohdasta. Opiskelija voi mahdollisuuksien mukaan siirtyä tutkintotavoitteiseen koulutukseen myös kesken valmentavan koulutuksen.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu peruskoulun suorittaneille

1. Peruopetuksen päättäneille, jotka haluavat parantaa opiskeluvalmiuksiaan, arjehallintaa, vahvistaa itsetuntemustaan ja selkiyttää ajatuksiaan tulevasta koulutusalasta ja ammatin valinnasta.

2. Aikuisille ja nuorille, jotka haluavat parantaa opiskelu- ja työelämävalmiuksiaan sekä vahvistaa urasuunnitelmiaan

3. Maahan muuttaneille, jotka haluavat kehittää lisää suomenkielen taitoja ja opiskeluvalmiuksia sekä selkeyttää opinto- ja urasuunnitelmia. Opiskelijaksi valittavan kielitaito tulisi puhumisessa olla A2.2. kehittyvä peruskielitaito.
Kielitaitotasojen kuvausasteikko: https://bit.ly/3AK5So5

Hakijat haastatellaan.

Hakijat, joilla ei ole osoitusta kielitaidosta, kutsutaan kielikokeeseen.

Jos olet maahan muuttanut ja tarvitset lisätietoa koulutukseen hakeutumisesta ja kielitaitovaatimuksista, voit olla yhteydessä Ann-Louise Känsälään, p. 040 808 5534.

Jos sinulla on peruskoulun jälkeen Suomessa suoritettu tutkinto, et voi hakeutua TUVAan.

Sisältö

Alkukartoituksen jälkeen koulutus perustuu tarpeisiisi ja kiinnostuksen kohteisiisi. Koulutus valmentaa sinua tutkintokoulutukseen hakeutumiseen. Voit myös korottaa perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoja. Korotetuista arvosanoista annetaan todistus varsinaisen päättötodistuksen liitteeksi.

Joustava siirtyminen tutkintotavoitteiseen koulutukseen on mahdollista missä tahansa vaiheessa koulutusta, jos sinulla on siihen tarvittavat edellytykset ja koulutuksen järjestäjällä on tarjota koulutuspaikka tutkintotavoitteisessa koulutuksessa.

Vähintään 19 viikon suorittaminen oikeuttaa samana ja sitä seuraavana vuonna yhteisvalinnassa 6 pisteeseen, näitä pisteitä ei kuitenkaan saa peruskoulun päättötodistuksen antaman 6 pisteen lisäksi (nämä saat peruskoulun päättymisvuonna ja sitä seuraavana vuonna).

Opinnot järjestetään Kokkolan Ammattikampuksella Närvilänkadulla. Voit opiskella maahanmuuttajaryhmässä, nuorille suunnatussa toiminnallisessa ryhmässä tai aikuisille ajatellussa työelämäpainotteisessa monimuotoryhmässä.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Mikäli olet oppivelvollinen ja ilman opiskelupaikkaa, voit jättää meille yhteydenottopyynnön tämän linkin kautta: https://urly.fi/3y4z


Lisätietoa hakemisesta Hakijapalveluista:
puh. 040 808 5010, hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Lisätiedot koulutuksesta:
opettaja Ann-Louise Känsälä, p. 040 808 5534

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Närvilänkatu 8, 67100 KOKKOLA


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Kiinalainen BingLing Jiang tuli Suomeen poikaystävänsä perässä 10 vuotta sitten. Poikaystävä taas oli tullut ensin opiskelemaan Centria-ammattikorkeakouluun ja sittemmin töihin maatilalle Himangalle. Pariskunta asettui Kokkolaan ja heillä on nyt kolmevuotias tytär. BingLing osallistui Keski-Pohjanmaan kansanopistolla Kälviällä vuoden kestäneeseen aikuisten maahanmuuttajien valmentavaan koulutukseen ja aloitti sen kanssa samaan aikaan lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinnon opiskelun.

Lue lisää

Emil Kinnunen, Nea Takala ja Jerry Korkeamäki hakevat suuntaa tulevaisuuden opintoihin Valma-koulutuksesta, joka on tarkoitettu peruskoulunsa päättäneille ammatilliseen koulutukseen valmentavaksi vuodeksi.

Lue lisää

Valma-koulutuksen juuret kylvettiin lähes kymmenen vuotta sitten, kun Ammattistartti-ryhmä aloitti yhdessä ammattikoulun asuntolan solussa. Aluksi koulutus oli puolen vuoden mittainen, mutta koulutuksen kestoa lisättiin pian vuoteen.

Lue lisää