Hevostalouden perustutkinnon osat, Islanninhevosten askellajiratsastuksen erikoistumisopinnot

Tavoite

Koulutuksessa hankit osaamista islanninhevosten askellajiratsastukseen ja sen ohjaamiseen monipuolisesti. Voit perehtyä askellajiratsastuksen lisäksi halutessasi myös vaellusratsastukseen. Koulutus antaa valmiuksia islanninhevosten hoitamiseen kotitallilla ja kilpailuissa. Opintojen aikana on mahdollista hankkia osaamista kansainvälisen työssäoppimisjakson avulla. Kouluttajina toimivat Kaustisen toimipaikan opettajien lisäksi SIHY:n asiantuntijat.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu islanninhevosten askellajiratsastukseen jo perehtyneille, jotka haluavat kartuttaa taitojaan ja hankkia pätevyyden askellajiratsastuksen ohjaamiseen. Koulutuksen kautta on mahdollisuus saada FEIF –ohjaajan pätevyys (jos on lisäksi hevospalveluohjaaja/hevosharrasteohjaaja -tutkinto). Opiskelijan on myös mahdollisuus suorittaa koko hevostalouden perustutkinto/ hevospalveluohjaaja Kpedu Kaustisella, jos ei ole sitä aiemmin suorittanut.

Hakeutujilta edellytämme monipuolisia tietoja ja taitoja hevosalalta ja hyvää perusratsastustaitoa islanninhevosten askellajiratsastukseen (koulutuksen tai harrastustoiminnan tai työkokemuksen avulla hankittuna). Mikäli sinulla ei ole riittävää kokemusta hevosalalta, hakeudu ensin hevostalouden perustutkinnon ammatillisiin pakollisiin tutkinnonosiin.

Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset

Sisältö

Koulutuksessa opit:

- Hoitamaan islanninhevosia
- Varustamaan islanninhevosen ratsastukseen ja huoltamaan sen varusteita
- Ratsastamaan ja ohjaamaan askellajiratsastusta
- Hoitamaan islanninhevosia ratsastuskilpailuissa
- Hevosten ensiapua ja lääkintää
- Palvelemaan asiakkaita myös englanniksi

Koulutuksessa suoritetaan Hevostalouden perustutkinnon osat:

Hevosten päivittäisistä hoitotoimista huolehtiminen 10 osp

Hevosen käyttäminen eri toimintamuodoissa 10 osp (askellajiratsastus TAI vaellusratsastus)

Ratsuhevosten hoitaminen 20 osp

Islanninhevosten askellajiratsastuksen erikoisosaajana toimiminen 10 osp, paikallisesti vain Kpedussa tarjottava tutkinnonosa, yhteistyössä SIHY:n kanssa suunniteltu kokonaisuus

Tutkinnon osassa opit askellajiratsastusta monin eri tavoin:
- Harjoittelet askellajiratsastusta sekä sen ohjaamista
- Opit valitsemaan ja sovittamaan varusteet islanninhevoselle
- Kehityt arvioimaan islanninhevosten askellajeja ja niiden laatua ratsastaessasi ja ohjatessasi ratsastusta
- Harjoittelet toimimaan tuomarisihteerinä ja arvioimaan askellajeja paikallistuomaritasolla
- Opit tuntemaan islanninhevosten käyttömuodot ja valitsemaan sopivan hevosen eri käyttötarkoituksiin ja eritasoisille ratsastajille
- Opit tuntemaan islanninhevosten historian, jalostuksen ja organisaatiot

Lisäksi halutessasi:
Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp
- kansainvälinen tai kotimainen työssäoppiminen

Lisäksi voit halutessasi suorittaa muita tutkinnonosia henkilökohtaisten tarpeidesi mukaisesti.

Koulutus kestää noin 1 vuoden. Koulutus sisältää työssäoppimista, lähiopetusta n. 2-3 pv/kk, ohjattua itsenäistä harjoittelua ja verkko-opiskelua sekä itsenäistä tiedonhakua. Opetus on maksutonta. Kustannuksia opiskelijalle syntyy majoituksista, matkustamisesta jne.

Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.

Opiskelijalla tulee olla käytössä askellajiratsastukseen soveltuva hevonen sekä työssäoppimispaikka, jossa pääsee hoitamaan islanninhevosia kotona ja kilpailuissa sekä ratsastamaan ja ohjaamaan ratsastusta. Osa työssäoppimisesta tulee suorittaa SIHY:n hyväksymällä tallilla.


Alustavat lähiopetuspäivät islanninhevosten askellajiratsastuksen opinnoissa:
Opintoihin orientaatiopäivä 29.5.2024
15.-16.8.2024
19.-20.9.2024
24.-25.10.2024
21.-22.11.2024

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Lisätietoa hakemisesta:
p.040 808 5010 (ma-pe klo 9-15)
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Lisätietoa koulutuksesta:
Marianne Hyyrynen 040-8085058
etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Hakijat haastatellaan 12.1.2024.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Raviradantie 36 B, 69600 KAUSTINEN


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Päivi Kvist toimii päätoimisena hevosalan yrittäjänä Muuramessa. Yrityksen pääpaino on erilaisessa ponitoiminnassa shetlannin­poneilla. Lisäksi yrittäjän työarkeen kuuluu myös hyvinvointihoitojen tekeminen ihmi­sille ja eläimille.

Lue lisää

Hei sinä 9.-luokkalainen, peruskoulusi keväällä päättävä hevosista kiinnostunut nuori! Onko sinulla haaveena työskennellä koulun jälkeen hevosten kanssa, olla kenties kengittäjä, hevoshieroja, hevostenhoitaja tai ravivalmentaja? Pohditko mihin kouluun hakisit, että pääsisit opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa, joka tarjoaa loistavan ponnahduslaudan näille ammattitutkinnoille. Minun vastaukseni kysymykseesi on Kaustinen. Miksi?

Lue lisää

Poliisina työskentelevät Juha Puurula ja Jimi Peltoniemi aloittivat vuosi sitten hevosalan opinnot Kaustisella. Ratsupoliiseiksi miehet eivät kuitenkaan ole aikomassa. 

Lue lisää

Ravivalmentajana toimiva iisalmelaislähtöinen Jyri Koukkari on käytännössä Kaustisen kasvatti. Kiinnostus hevosalaan syntyi pienenä poikana isän kanssa raveissa käydessä.  – Vauhti ja kilpailu kiinnostivat. Palkinto on hevosen hyvä onnistuminen kilpailussa. 

Lue lisää

Kpedun Kaustisen toimipaikka on kuuluisa ravihevosiin painottuneesta hevostenhoitajan koulutuksesta. Opiskelijat tulevat ympäri Suomen musiikkipitäjään opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa.

Lue lisää

17-vuotias Iina Leponiemi muutti syksyllä 2014 Kangasalta Perhoon ja aloitti hevostenhoitajan opinnot.- Paikka kiinnosti ja opokin suositteli tätä minulle, kertoo Iina. 

Lue lisää

21-vuotias Iida Korhonen opiskeli Kaustisella hevosalan perustutkinnon, ja jatkaa osaamisen hankkimista nyt opiskelemalla hevoshierontaa. 

Lue lisää

Halsualta kotoisin oleva Heli Haapasalo päätyi hevosalan opintoihin isosiskonsa jalanjäljissä. Ravitapahtumissa, heppamessuilla ja muissa tapahtumissa opintojensa ohella hääränneen isosiskon innostuneisuus sai myös Helin kiinnostumaan hevosalasta.

Lue lisää