PeltoSäätö - Peltomaan älykkään vesienhallinnan pilotit

Toiminta

  1. Etusivu
  2. Projektitoiminta
  3. PeltoSäätö
  4. Toiminta

Peltosäätökesä

PeltoSäätö - Peltomaan älykkään vesienhallinnan pilotit

Tulemme näillä sivuilla kertomaan hankkeen toiminnasta ja tapahtumista.

Jos olet kiinnostunut saamaan suoraan tietoa hankkeen toiminnasta, laita viestiä projektityöntekijä Essi Saariselle, essi.saarinen (at) kpedu.fi  p. 040 807 3554.


VAISALA -Beacon

Beacon on viime keväänä Kannukseen asennettu ympärivuotinen sääasema, josta saamme tarkat säätiedot pilottilohkolta.
Beacon mittaa 6 perusbarometria:
-Lämpötila
-Imanpaine
-Kosteus
-Sademäärä
-tuulen nopeus

-Tuulen suunta

Sääaseman havainnot tallentuvat pilveen ja ne näkyvät Wx Beacon -sovelluksessa. Sääasema toimii verkkosähköllä latautuvan akun kautta, joten pienet sähkökatkot eivät katkaisen Beaconin datan lähetystä.

Loppusyksyn kuulumisia

14.11.2022

Kannuksessa ja Nivalassa automaattiventtiilit on otettu pois kaivoista talveksi. Yksi kuitenkin jätettiin talveksi Nivalan lohkon kaivoon, jotta päästään seuraamaan miten pakkanen vaikuttaa laitteeseen, ja kuinka virtaa riittää pohjaveden mittaukseen aurinkopaneelilla. Kannuksen lohkon säätösalaojakaivot suljettiin 2.11. Keväällä avataan muutamiski päiviksi, jotta salaojat huuhtoutuvat kunnolla. Nivalassa kaikki säätösalaojakaivot jätettiin talveksi auki.

Luke Ruukin pellonpiennarpäivä 

23.9.2022

Tutkija Maarit Liimatainen kertoi, että kun turpeinen koepelto pääsi kuivumaan keväällä, sen kasteleminen altapäin oli kesällä erittäin haasteellista. Yhtä oikeaa "luukkufilosofiaa ei päivän aikana luotu, mutta yhteisymmärryksessä todettiin, että pohjaveden mittaustieto auttaa säätöpäätösten tekemisessä. Kesällä karkeat kivennäismaat imaisivat helposti 70 mm rankkasateen, kun pohjavesi oli lähes 2 m syvyydessä. Sjöderfjärdenistä kuulimme näköhavaintoja, että ohrakärsi, kun sadekuuro yllätti alueella, jossa pohjavesi oli nostettu 30 cm syvyyteen maan pinnasta. Jäämme odottamaan tuloksia sieltä!

Tervetuloa tutustumaan etäohjattavaan säätösalaojakaivoon!

Elokuun aikana pohjavesi nousi Nivalan pilottilohkolla

31.8.2022

Pohjaveden pinta on noussut lähes 120cm Nivalan pilottipellolla elokuun aikana, jolloin sadetta on kertynyt yli 150mm. Tällä hetkellä pohjavesi on 80 cm syvyydessä maan pinnasta, vaikka luukut ovat olleet auki jo useamman viikon. Pintamaan kosteusprosentit ovat nousseet noin 4% -yksikköä. Nyt se on 10 cm syvyydessä noin 30% ja 30cm syvyydessä 28%.

 

Elokuun -22 alussa runsasta sadetta

11.8.2022

Elokuun ensimmäisen viikon noin 70 mm sade ei vaikuttanut kuivahtaneeseen maahan. Maan kosteusprosentit nousivat muutaman prosenttiyksikön, mutta palautuivat karkeilla mailla viikossa lähes sadejaksoa edeltävälle tasolle.

Pohjavesi oli Nivalassa laskenut lähes kahden metrin syvyyteen eikä runsaskaan vesisade nostanut sitä kuin noin 4 cm. Keskellä peltoa olevassa säätökaivossa vesi laski lähes kokonaan, mutta metsän reunan säätökaivoissa vesi pysyi puolen metrin korkeudessa (kuvassa). Lohkolla on 11 kaivoa, joista 2 on automatisoitu. Manuaaliset kaivot avattiin 10.8 ja pian avataan myös PeltoSäätö -hankkeen testikaivot.

Lämpösummaa on kertynyt kylvöjen jäljiltä 860 astetta. Kaksitahoinen Arild -ohran tarve on jalostajan mukaan keskimäärin 906 astetta. Kaikkia kaivoja ei avattu samaan aikaan, koska haluttiin seurata veden kertymisen määrää ja aikataulua jatkokehityksen tarpeisiin.

 

Kesän 2022 mittauspisteet Kannukseen

21.6.2022

Kannukseen asennettiin 21.6, kesän 2022 aikana testattavat laitteet sekä kosteusantureita ja pohjaveden mittauspisteitä. Kesän aikana testataan miten hyvin etänä ohjattavat säätösalaojakaivojen sulkuventtiilit toimivat. Lisäksi saadaan dataa pellon pohjaveden korkeudesta, pellon kosteudesta ja kaivojen veden korkeudesta sekä sääolojen vaikutuksesta niihin.

Pohjaveden mittauspiste

Kannuksen pilottilohkolle asennettiin 4 pohjavedenmittauspistettä 2 metrin syvyyteen.

 

 

 

 

 

   Kosteusantureita kaivettiin maahan kahteen paikkaan 10 cm ja 30 cm syvyyteen.

Säätösalaojaluukut kiinni viimeistään kylvöjen jälkeen

16.5.2022

Nivalan syysvehnälohko lannoitettiin lauantaina ja säätösalaojaluukut suljettiin sen jälkeen. Ceylon -syysvehnä talvehti kohtuullisesti. Himangan Hillilässä perunanviljelytilalla säätösalaojaluukut on suljettu karkeimmilla kivennäismailla jo viimeviikolla.  Sievissä koelohkolla, jossa on timotein siemenviljelystä padotusta on pidetty kiinni koko talvikauden. Samoin Kannuksen koulutilalla. Luukut avattiin vain huuhteluksi.

Routa suli maasta kaksi viikkoa sitten. Keski-Pohjanmaalla lämpösummaa on kertynyt jo kolmisenkymmentä astetta. Sadetta loppuviikon aikana Kannuksessa 9,5 mm, Nivalassa 12 mm. Ensimmäisiä kylvökoneita on ollut liikkeellä, ja jos sää sallii niin lähipäivinä alkaa täysillä kylvöntyöt. 

Nivalassa maan lämpötilaa seurataan erilaisilla maaperäantureilla noin 10 cm syvyydestä. Maan lämpötilat ovat noin 5 asteen luokkaa, eli ohrallekkin jo sopivan lämmintä.

  • Kuvassa Hiilestä kiinni -kampanjan logo.
  • Kuvassa Maa- ja metsätalousministeriön logo
  • Kuvassa Kpedun logo.
  • Kuvassa Oulun yliopiston logo.