PeltoSäätö - Peltomaan älykkään vesienhallinnan pilotit

Toiminta

  1. Etusivu
  2. Projektitoiminta
  3. PeltoSäätö
  4. Toiminta

Peltosäätökesä

PeltoSäätö - Peltomaan älykkään vesienhallinnan pilotit

Tulemme näillä sivuilla kertomaan hankkeen toiminnasta ja tapahtumista.

Jos olet kiinnostunut saamaan suoraan tietoa hankkeen toiminnasta, laita viestiä projektityöntekijä Essi Saariselle, essi.saarinen (at) kpedu.fi  p. 040 807 3554.


25.5.2023

Kannukseen asennettiin 5 uutta pohjaveden mittauspistettä

Kesällä 2022 Kannukseen kairattiin pohjaveden mittausta varten 4 pistettä. Tänä keväänä niitä tehtiin 5 kpl lisää. Edellisen kesän kairaus tehtiin kesäkuun lopulla, jolloin maaperä oli kuivaa ja  kovaa. Tällä kertaa maa oli kosteaa, mikä teki kairaamisesta huomattavasti helpompaa. 

25.5 aamulla Markus Sikkilä Maveplanilta tuli paikallistamaan salaojien imuojat GPS:n avulla. Samalla saimme mittauspisteille tarkat merkit suoraan salaojakarttaan. 

Markus Sikkilä opasti, kuinka havaintoputkelle saadaan helposti tehtyä 2m syvä reikä käsikairalla.

Havaintoputket ovat muovisia ja helposti koottavia. Putki koostuu maanpinnan yläpuolelle jäävästä umpiputkiosuudesta joka jatkuu osittain maanpinnan alapuolelle. Syvimmällä maassa oleva putken osuus on täynnä pieniä reikiä.  Reikäisen putken päälle asennetaan aina vettä läpäisevää kangasta oleva "sukka" siivilöimään suurimmat hiukkaset pois. Sukan laiton jälkeen umpi- ja siiviläputki liitetään toisiinsa kierteillä.

Putki työnnetään kairattuun reikään. Putken saamiseksi tarpeeksi syvälle, joudutaan käyttämään hieman voimakeinoja. Tähän voidaan käyttää esimerkiksi lankun pätkää suojelemaan muoviputken päätä sekä lekaa, jolla putki saadaan haluttuun syvyyteen.

peltosaato_putki_paikalleen_2023

Havaintoputki kannattaa tehdä jollain tapaa näkyväksi. Varsinkin nurmipellolla putki saattaa äkkiä jäädä esimerkiksi niittomurskaimen alle.

 

 

Pellonpiennarpäivä Ruukissa

3.5.2023

Luke Ruukun NorPeat -tutkimuskentältä on jo lumet sulaneet ja viikonlopun aikana veden varastointiallas täyttyi ja nyt sulamisvesiä ohjataan altaan ohi jokeen, kertoi tutkimusaseman asiantuntija Jarkko Kekkonen.  Haastateltavana oli myös tutkija Maarit Liimatainen, joka kertoi, että tulevana kesänä tutkimuskentällä päästään tekemään säätökastelua. Kasteltavaa alaa on 26 hehtaaria ja viljelykasvina ohra. Pohjaveden pinnan tavoitteeksi on ajateltu 50 cm maanpinnasta, mikä ei ole optimaalisin, jos halutaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, mutta viljelykasvina oleva ohra ei kestä liikaa märkää. Tämän ensimmäisen kesän aikana päästään näkemään saavutetaanko 50cm:n pohjaveden korkeus myös kuivina jaksoina.

Kesällä metaania haihtuu erityisesti sateen jälkeen, varsinkin jos sadetta edeltää kuivat olosuhteet, Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Liisa Kulmala totesi Luke Ruukin pellonpiennarpäivässä. NorPeat -tutkimuskentältä on mitattu turvepellon kasvihuonekaasupäästöjä kolmen kasvukauden aikana. Talvisin kaasujen muodostuminen on ollut normaaleissa pakkas-ja lumitilanteissa vähäistä. Mikrobit kyllä toimivat vielä pienillä pakkasasteilla, Kulmala kertoo. Tämän vuoden tammikuussa, kun sää lauhtui runsaasti, mitattiin kentällä kasvihuonekaasupäästöjä muita vuosia enemmän. Nurmivuosina kasvusto on toiminut hiilinieluna heti keväästä asti. Niittojen jälkeen on muodostunut hiilidioksidi ja metaanivuot. Keväällä, kun maa on ollut viljanviljelyvuonna paljas, on hiilidioksidia vapautunut ilmakehään heti kevään lämmettyä.

Nivalassa kaivot olivat auki koko talven

25.4.2023

10 cm lumipeite hidastaa kevään saapumista Keski-Pohjanmaalle, mutta pari päivää ennen lumisadetta pohjaveden pinta nousi Nivalassa kaivon lähellä jo toista metriä, heti kun yöpakkaset loppuivat.

Kuulumisia Nivalan pilottilohkolta

27.3

Auringonvalo on ladannut jo pilottikaivon akut ja tietoa maaperästä on alkanut kertymään. Pohjavesi kaivon lähettyvillä on 130 cm syvyydessä maan pinnasta. Lunta on tällä hetkellä eniten koko talvena! Säätökaivon etähallittavan venttiilin talvenkestokykyä ei päästä vielä testaamaan, sillä kaivoveden pinnassa on noin sentin paksuinen jää.

 

 

 

VAISALA -Beacon

Beacon on viime keväänä Kannukseen asennettu ympärivuotinen sääasema, josta saamme tarkat säätiedot pilottilohkolta.
Beacon mittaa 6 perusbarometria:
-Lämpötila
-Imanpaine
-Kosteus
-Sademäärä
-tuulen nopeus

-Tuulen suunta

Sääaseman havainnot tallentuvat pilveen ja ne näkyvät Wx Beacon -sovelluksessa. Sääasema toimii verkkosähköllä latautuvan akun kautta, joten pienet sähkökatkot eivät katkaisen Beaconin datan lähetystä.

Loppusyksyn kuulumisia

14.11.2022

Kannuksessa ja Nivalassa automaattiventtiilit on otettu pois kaivoista talveksi. Yksi kuitenkin jätettiin talveksi Nivalan lohkon kaivoon, jotta päästään seuraamaan miten pakkanen vaikuttaa laitteeseen, ja kuinka virtaa riittää pohjaveden mittaukseen aurinkopaneelilla. Kannuksen lohkon säätösalaojakaivot suljettiin 2.11. Keväällä avataan muutamiski päiviksi, jotta salaojat huuhtoutuvat kunnolla. Nivalassa kaikki säätösalaojakaivot jätettiin talveksi auki.

Luke Ruukin pellonpiennarpäivä 

23.9.2022

Tutkija Maarit Liimatainen kertoi, että kun turpeinen koepelto pääsi kuivumaan keväällä, sen kasteleminen altapäin oli kesällä erittäin haasteellista. Yhtä oikeaa "luukkufilosofiaa ei päivän aikana luotu, mutta yhteisymmärryksessä todettiin, että pohjaveden mittaustieto auttaa säätöpäätösten tekemisessä. Kesällä karkeat kivennäismaat imaisivat helposti 70 mm rankkasateen, kun pohjavesi oli lähes 2 m syvyydessä. Sjöderfjärdenistä kuulimme näköhavaintoja, että ohrakärsi, kun sadekuuro yllätti alueella, jossa pohjavesi oli nostettu 30 cm syvyyteen maan pinnasta. Jäämme odottamaan tuloksia sieltä!

Tervetuloa tutustumaan etäohjattavaan säätösalaojakaivoon!

Elokuun aikana pohjavesi nousi Nivalan pilottilohkolla

31.8.2022

Pohjaveden pinta on noussut lähes 120cm Nivalan pilottipellolla elokuun aikana, jolloin sadetta on kertynyt yli 150mm. Tällä hetkellä pohjavesi on 80 cm syvyydessä maan pinnasta, vaikka luukut ovat olleet auki jo useamman viikon. Pintamaan kosteusprosentit ovat nousseet noin 4% -yksikköä. Nyt se on 10 cm syvyydessä noin 30% ja 30cm syvyydessä 28%.

 

Elokuun -22 alussa runsasta sadetta

11.8.2022

Elokuun ensimmäisen viikon noin 70 mm sade ei vaikuttanut kuivahtaneeseen maahan. Maan kosteusprosentit nousivat muutaman prosenttiyksikön, mutta palautuivat karkeilla mailla viikossa lähes sadejaksoa edeltävälle tasolle.

Pohjavesi oli Nivalassa laskenut lähes kahden metrin syvyyteen eikä runsaskaan vesisade nostanut sitä kuin noin 4 cm. Keskellä peltoa olevassa säätökaivossa vesi laski lähes kokonaan, mutta metsän reunan säätökaivoissa vesi pysyi puolen metrin korkeudessa (kuvassa). Lohkolla on 11 kaivoa, joista 2 on automatisoitu. Manuaaliset kaivot avattiin 10.8 ja pian avataan myös PeltoSäätö -hankkeen testikaivot.

Lämpösummaa on kertynyt kylvöjen jäljiltä 860 astetta. Kaksitahoinen Arild -ohran tarve on jalostajan mukaan keskimäärin 906 astetta. Kaikkia kaivoja ei avattu samaan aikaan, koska haluttiin seurata veden kertymisen määrää ja aikataulua jatkokehityksen tarpeisiin.

 

Kesän 2022 mittauspisteet Kannukseen

21.6.2022

Kannukseen asennettiin 21.6, kesän 2022 aikana testattavat laitteet sekä kosteusantureita ja pohjaveden mittauspisteitä. Kesän aikana testataan miten hyvin etänä ohjattavat säätösalaojakaivojen sulkuventtiilit toimivat. Lisäksi saadaan dataa pellon pohjaveden korkeudesta, pellon kosteudesta ja kaivojen veden korkeudesta sekä sääolojen vaikutuksesta niihin.

Pohjaveden mittauspiste

Kannuksen pilottilohkolle asennettiin 4 pohjavedenmittauspistettä 2 metrin syvyyteen.

 

 

 

 

 

   Kosteusantureita kaivettiin maahan kahteen paikkaan 10 cm ja 30 cm syvyyteen.

Säätösalaojaluukut kiinni viimeistään kylvöjen jälkeen

16.5.2022

Nivalan syysvehnälohko lannoitettiin lauantaina ja säätösalaojaluukut suljettiin sen jälkeen. Ceylon -syysvehnä talvehti kohtuullisesti. Himangan Hillilässä perunanviljelytilalla säätösalaojaluukut on suljettu karkeimmilla kivennäismailla jo viimeviikolla.  Sievissä koelohkolla, jossa on timotein siemenviljelystä padotusta on pidetty kiinni koko talvikauden. Samoin Kannuksen koulutilalla. Luukut avattiin vain huuhteluksi.

Routa suli maasta kaksi viikkoa sitten. Keski-Pohjanmaalla lämpösummaa on kertynyt jo kolmisenkymmentä astetta. Sadetta loppuviikon aikana Kannuksessa 9,5 mm, Nivalassa 12 mm. Ensimmäisiä kylvökoneita on ollut liikkeellä, ja jos sää sallii niin lähipäivinä alkaa täysillä kylvöntyöt. 

Nivalassa maan lämpötilaa seurataan erilaisilla maaperäantureilla noin 10 cm syvyydestä. Maan lämpötilat ovat noin 5 asteen luokkaa, eli ohrallekkin jo sopivan lämmintä.

  • Kuvassa Hiilestä kiinni -kampanjan logo.
  • Kuvassa Maa- ja metsätalousministeriön logo
  • Kuvassa Kpedun logo.
  • Kuvassa Oulun yliopiston logo.