Tärkeää tietoa

ravintola- ja cateringalan opiskelijoille

 1. Etusivu
 2. Uudelle opiskelijalle
 3. Uudelle opiskelijalle
 4. Ammattikampus
 5. Ravintola- ja cateringala

 

Tärkeää tietoa ravintola- ja cateringalan opinnot aloittavalle! 

Tähän tiedotteeseen on koottu opintoihin liittyvää tärkeää tietoa. Lue tiedote huolella. Sitoudut tiedotteen asioihin vahvistamalla opiskelupaikan (samalla esität osaamisalatoiveen kokki tai tarjoilija) 25.6.2020 mennessä.  

Elintarviketyöntekijän todistus 

Sinun on hankittava Elintarviketyöntekijän todistus ENNEN opiskelun aloittamista. Varaat ajan joko oman paikkakuntasi terveyskeskuksen hoitajan vastaanotolle tai koulumme terveydenhoitajan vastaanotolle (alkaen 3.8.2020). Käyt terveystarkastuksessa ja saat sieltä Elintarviketyöntekijän todistuksen. Salmonellanäytettä ei lähtökohtaisesti tarvita erikseen, vaan Elintarviketyöntekijän lausunto korvaa sen.  

Jos Sinulla on kysyttävää asiasta tai haluat varata ajan, soita koulumme terveydenhoitajalle: Mervi Hautamäki p. 044 730 7636 (paikalla 26.6. asti sekä jälleen 3.8. alkaen, ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-14). Todistus on postitettava Keski-Pohjanmaan ammattiopiston terveydenhoitajalle 05.08.2020 mennessä osoitteeseen: Keski-Pohjanmaan ammattiopisto, Terveydenhoitaja Mervi Hautamäki, Teknologiakatu 8, 67100 Kokkola. 

Lävistykset, irtoripset ja rakennekynnet 

Opiskelija ei hanki eikä käytä opintojen aikana keittiössä tai salissa työskenneltäessä tai työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana minkäänlaisia lävistyksiä, rakennekynsiä eikä irtoripsiä. Lävistyksiä ei saa peittää laastarilla eikä teipillä, ne on otettava pois. Hiukset pidetään siisteinä. 

Elintarvikehygienia elintarvikehuoneistossa  

Elintarvikelainsäädäntö kieltää yksiselitteisesti lävistyksen ja korut elintarviketyössä niiltä ihoalueilta, joissa lävistyksiä ei voi peittää työvaatetuksella kuten esim. kasvoissa. Lainsäädännön tarkka sanamuoto kuuluu: ”Pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita ei saa käsitellä henkilö, jolla on tulehtunut haava, rakennekynsi, lävistyskoru tai muita koruja, jos niitä ei voi suojavaatetuksella peittää”. https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/elintarvikehygienia/henkilokohtainen-hygienia/

Työajat opiskelun aikana  

Tulevassa ammatissa työskennellään myös iltaisin ja viikonloppuisin.  

Koska pyrimme opetuksessa työelämää vastaaviin olosuhteisiin, edellyttävät opinnot siksi myös ilta- ja viikonloppuopiskelua. Opinnot ja tuleva työ edellyttävät kaikkien elintarvikkeiden käsittelyä ja vähintään maistamista. 

Työajat määräytyvät kyseisen työpaikan työehtosopimuksen mukaan esim. Palvelualojen ammattiliitto 37,5 h/vko. 

Alkoholin aistinvarainen maistelu opiskelun aikana 

Koulutuksen aikana opetustilanteessa voidaan alkoholijuomia maistella, mutta kuitenkin niin pieniä määriä, ettei siitä humallu. Opetustilanteessa tapahtuvaan alkoholijuoman maisteluun tarvitaan huoltajan lupa, kun kyseessä on alle 18-vuotias opiskelija. Lupatiedot pyydämme huoltajilta ennen opintojen alkamista. 

Työasu

Opiskelija saa ammattityöskentelyä varten työasun käyttöönsä korvauksetta (vuokravaatteet ja siihen liittyvä vaatehuolto). Opiskelija vastaa työvaatteista ja palauttaa saman määrän työvaatteita opintojen loputtua. Puuttuvat tai vahingoittuneet työasut laskutetaan opiskelijalta.

Keittiössä käytetään kokomustaa kankaista kokinhattua. Kokinhattuja, eri mallisia voi hankkia Ammattiopiston Eväsrepusta hintaan 12 € tai esim. Image Wearista Kokkolan Kallentorilta. Kokinhatun opiskelija hankkii itse ja myös pesee itse.

Keittiössä ja salityöskentelyssä käytetään ainoastaan oppilaitoksen määräämiä työasuja, ei esim. omia housuja.

Työjalkineet (mustat) Hanki alan ammattikäyttöön tarkoitetut työjalkineet, jotka täyttävät työjalkineille asetetut vaatimukset (umpinainen edestä, remmi kantapään takana tai kokonaan umpinaiset, joissa luistamaton pohja). Tarvitset työjalkineet heti käyttöön.

Työvaatteiden tarkoitus on käsiteltävien elintarvikkeiden saastumisen estäminen. Toimijan velvollisuus on huolehtia, että kaikki elintarviketyöntekijät käyttävät työn luonteen vaatimia asiallisia ja puhtaita työvaatteita, jotka tulee vaihtaa riittävän usein.

Pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita elintarvikehuoneistossa käsittelevän työntekijän suojavaatetukseksi on elintarvikehuoneistoasetuksessa säädetty asianmukainen vain elintarvikehuoneistossa käytettävä työpuku, päähine ja jalkineet, joiden tarkoitus on suojata helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita saastumiselta. Lisäksi suojavaatetuksen päällä voidaan tarvittaessa käyttää esimerkiksi työtakkia, esiliinaa tai kenkäsuojia, jotka voivat olla myös kertakäyttöisiä.

Opiskelumateriaali Ekokki

Lunastat eKokin opiskelijalisenssin (59 €/ koulutuksen ajaksi, 3 vuotta). Huom! Tämä hinta voimassa 1.7.2020 saakka, sen jälkeen hinta nousee tuntuvasti! Tilaaminen onnistuu helposti suoraan verkkosivulta http://ekokki.fi/. Palvelu on käytettävissä heti. Lunasta lisenssi ennen opintojen alkua.

Kokkiprokkis

Hankit Kokkiprokkiksen, 10. painos, v. 2017. Tekijät Arja Kaikkonen, Timo Mäkynen, Minna Tiusanen, Eija Viinikka. Hinta n. 60 €. Voit hankkia kirjan myös käytettynä esim. Tori.fi. HUOM! Painos. Opintojen aikana hankit muuta materiaalia tarpeen mukaan.

Yhteiset tutkinnon osat

Opettajat ilmoittavat ensimmäisellä tunnilla hankittavat kirjat

Ammattiveitset

Opiskelijat hankkivat omat ammattiveitset. Veitsisetin voi hankkia oppilaitoksen kautta, peruspaketin saa n.160 € hintaan ja sitä voi täydentää opintojen edistyessä.

Muut opiskelukustannukset

Perustutkinnon suorittaneella tulee olla erillinen RUOKAVIRASTOn myöntämä hygieniaosaamistodistus tutkintotodistuksen lisäksi. Perimme todistuksesta aiheutuvat kustannukset (10 €) opiskelijalta.

Opiskelija saa oppilaitoksesta tulostuskortin, johon on ladattu 5 €. Kortilla voi tulostaa tarvittavaa opiskelumateriaalia. Mikäli kortin saldo loppuu, niin opiskelija käy lataamassa kortille lisää saldoa omalla kustannuksellaan. Lataaminen tapahtuu ammattiopiston infossa.

Muistilista

Nämä hankit ennen opintojen alkua:

 • Ekokki http://ekokki.fi/ 3 vuoden lisenssi
 • Kokkiprokkis, 10. painos vuosi 2017
 • Muistiinpanovälineet: kansio, välilehtiä, paperia, kyniä jne

Hanki työkengät ennen opintojen alkua tai heti opintojen alussa.

Nämä hankitaan oppilaitoksen kautta keskitetysti opintojen alussa:

 • Työasut
 • Kokit: ammattiveitset (n.160 euroa)
 • Kokinhattuja 2 kpl (n. 25 euroa mallista riippuen)
catering2