Metsän kasvatus

Koululaiset

Kuvalinkki koululaisten tehtäviin

Alla on erilaisia tähän kohteeseen liittyviä tehtäviä. Voit valita itsellesi sopivan tai tehdä vaikka kaikki!

 

Piiri pieni pyörii

Löydätkö puun, joka on saman mittainen kuin sinä? Montako vuotta vanha olet? Kierrä puun ympäri yhtä monta kierrosta. 

 

Puun iän arviointi

Joka vuosi mänty ja kuusi kasvattavat latvaansa ja oksien kärkiin uudet vuosikasvaimet. Männyllä vuosikasvaimet sojottavat eri suuntiin, kuusen oksista muodostuu ”litteämpiä” kun vuosikasvaimet lähtevät yleensä vain kolmeen eri suuntaan, eteenpäin ja kahdelle sivulle. 

Kuusen tai männyn iän voi siis laskea laskemalla ne kohdat rungolla, joissa oksat haarautuvat rungosta. Arvioitaessa ei siis lasketa yksittäisiä oksia, vaan niitä kotia, joissa oksat kasvavat samalla korkeudella puun rungolla.

Jos kyseessä on suuri puu, osa oksista saattaa varsinkin alhaalta olla kuollut ja katkennut, joten rungon alaosan osuus iästä on arvioitava. Esim. jos oksaton rungon osa on yhtä pitkä kuin korkeammalla oleva pätkä, jossa on kymmenen vuosikasvainta, oksattoman osan iäksi voi arvioida kymmenen vuotta.

Valitse läheltä mänty tai kuusi ja arvioi sen ikä.

Runkoluvun määrittäminen

Taimikoiden ja nuorten metsien käsittelyä suunniteltaessa tieto metsikkökuvion runkoluvusta on tärkeä. Runkoluku ilmoitetaan kpl/ha, eli montako puuta kasvaa hehtaarilla. Harjoitellaan seuraavaksi vähän laskupäätä!

  1. Montako neliömetriä on hehtaari? Hehtaari on kooltaan esim. 100 m * 100 m alue. 
  2. Taimien määrä mitataan ympyrän muotoiselta alueelta, jonka säde on 4 m. Tämän koealan pinta-ala on noin 50 m2. Montako tällaista koealaa mahtuu hehtaarin sisälle?
  3. Jos 50 m2 kokoisella alueella kasvaa 10 puuta, niin mikä on runkoluku hehtaaria kohti?

Vastaukset voit katsoa tästä. Osasitko laskea oikein?

  • EU:n maaseuturahaston logo
  • Leader-logo
  • Rieska Leader ry logo
  • Kpedun logo
  • MHY Keskipohjan logo