Ketunkankaan vanha metsä

Ulkoilijat

Kuvalinkki ulkoilijoiden tehtäviin

Luonto virkistää kehoa ja mieltä

Elinympäristömme vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiimme. Tutkimusten mukaan luonnon läheisyys elinympäristössä vähentää sairastavuutta ja lisää onnellisuutta. Luonnosta saatavat hyvinvointivaikutukset tulevat nopeasti ja pysyvät pitkään. Jo noin 15-20 minuuttia luonnossa oleskelua auttaa laskemaan verenpainetta. Luontoliikunta voi vaikuttaa positiivisesti myös stressin heikentämään vastustuskykyyn. Luonto piristää mieltä ja auttaa unohtamaan arjen huolet.

Ketunkankaan luontopolun varrelle ulkoilijoille on koottu tehtäviä, jotka virkistävät sekä kehoa ja mieltä. Joillain pisteillä voi olla useampikin tehtävä, joista voit valita itselle sopivan.

 

Metsävetreytys

Kokeillaan saada keho ensin lämpimäksi ennen kävelylle lähtöä. Monia jumppa- ja kuntosaliliikkeitä voi kokeilla myös metsässä ja nauttia samalla luonnon hyvinvointivaikutuksista. Terveyttä edistävä liike lisää verenkiertoa, hengästyttää hieman, vahvistaa tuki- ja liikuntaelimistöä sekä tuntuu hyvältä kehossa. 

  • Asetu seisomaan tasaiselle kohdalle. Voit ottaa maasta tukevan kepin välineeksi. Kokeile liikkeitä rauhalliseen tahtiin ja tunnustele, mikä tekee kehollesi hyvää. Tee vähintään 10 toistoa. 
  • Ylävartalo: Heiluttele ja nostele käsiä, jännitä ja rentouta hartioita. Kokeile, mikä pään asento tuntuu parhaalta.
  • Keskivartalo: Kallistele sivulta toiselle, eteen ja taakse. Jännitä vatsalihaksia ja liikuttele selkälihaksia.
  • Alavartalo: Purista pakaroita yhteen, aktivoi reidet kyykkäämällä, nouse varpaille ja keinuttele kantapäille.

Miltä olo tuntuu? Oletko valmis tekemään oman liikesarjasi uudelleen? Milloin ja missä voisit seuraavan kerran tehdä saman vetreytyksen? Voisiko siitä tulla rutiini?


Läsnä luonnossa


Tämä Sydänliiton tekemä 12 minuutin harjoitus on tarkoitettu kuunneltavaksi luonnossa. Harjoituksessa keskitytään aistimuksiin ja läsnäoloon tässä hetkessä, havainnoidaan omaa kehoa ja ympäröivää luontoa. Avaa alla oleva YouTube-linkki ja kuuntele harjoitus kävellessäsi seuraavalle kohteelle.

Läsnä luonnossa mindfulness-harjoitus

  • EU:n maaseuturahaston logo
  • Leader-logo
  • Rieska Leader ry logo
  • Kpedun logo
  • MHY Keskipohjan logo