Vuorimännyn neulasia

METSÄTAMMI

Quercus robur

Koko: 10–25(-32) m

Levinneisyys: Eurooppa, myös Lounais-Suomessa.

Kuvaus: Arvokas kotimainen jalopuu, joka metsässä kasvaa korkeaksi ja suorarunkoiseksi, avoimella paikalla leveälatvuksiseksi. Helposti tunnistettava parihalkioinen lehti.

Kasvupaikka: Tuoreessa, mieluiten multavassa mutta myös savisessa maaperässä. Kasvaa parhaiten aurinkoisilla, lämpimillä ja ravinteisilla rinnemailla. Karuilla paikoilla jää pieneksi ja pensasmaiseksi.

Menestyminen: Vyöhykkeet I–III (IV–V)

Quercus-sukuun kuuluu noin 300 lähinnä lauhkean vyöhykkeen lehtometsien lajia. Metsätammi on Euroopan yleisin tammilaji, joka on levinnyt melkein yli koko Euroopan Espanjasta Kaukasukselle saakka. Tammen luontainen levinneisyys rajoittuu Suomessa kapeaan, rannikkoa myötäilevään hemiboreaaliseen vyöhykkeeseen, jossa ilmasto on tammelle riittävän lauhkea.

Metsätammella on nuorena vihertävänruskea kuori, joka vanhemmiten muuttuu tummanruskeaksi ja syväuurteiseksi. Lehdet ovat pitkät, tylpät ja parihalkoiset. Tammella on paalujuuri ja laaja-alainen sivujuuristo, joka auttaa sitä selviytymään karuillakin kasvupaikoilla. Tammen hedelmä; terho, kypsyy kukintavuonna. Tammenterhossa on runsaasti vararavintoa, jonka avulla taimi kehittää ensin vahvan juuren ja vasta sitten verson, joka pystyy nousemaan lehtikarikkeen yläpuolelle heti ensimmäisenä kesänä. Hyvillä kasvupaikoilla tammi lisääntyy myös tyvi- ja kantovesoista, mutta vanhan tammen vesominen on heikkoa.

Tammi on jaloista lehtipuista kasvupaikan suhteen vaatimattomin; se kasvaa jopa kivisellä, tuoreella kankaalla ja jäykällä savimaalla. Parhaiten tammi kasvaa kuitenkin lehdoissa. Tammi saavuttaa Keski-Euroopassa hyvillä kasvupaikoilla noin 45 metrin pituuden ja 2 metrin läpimitan. Keskimäärin puu on kuitenkin ohuempi ja pituudeltaan noin 20–30 metriä. Vanhimmat Suomessa kasvavat tammet ovat noin 400-vuotiaita.

Puuaineen erinomaisten ominaisuuksien ansiosta tammi on arvokas puu. Puuaine on erittäin kestävää, kovaa ja sitä on helppo työstää viiluttamalla ja höyläämällä. Tammen käyttökohteita ovat mm. rakennepuu vaativissa sisä- ja ulkorakenteissa, seinäpaneelit, lattiaparketit, huonekalut, keittiökalusteet, ovet, arkut, tynnyrit ja veneenrakennus.

Metsätammen lehtiä

Levinneisyys