Vuorimännyn neulasia

DOUGLASKUUSI

Pseudotsuga menziesii

Koko: 15-40 m, kotiseudullaan jopa 100 m

Levinneisyys:  Pohjois-Amerikan länsiosat

Kuvaus: Latvusmuodoltaan vaihteleva havupuu. Neulaset pitkät, pehmeät, tuoksuvat. Runko vanhemmiten uurrekaarnainen. Kävyissä pitkät kolmihaaraiset suojussuomut. Pitkät, teräväkärkiset silmut ovat hyvä tuntomerkki.

Kasvupaikka: Aurinkoinen, tuore, ravinteikas, läpäisevä metsämaa. Kasvaa parhaimmin rinteillä mutta menestyy myös tasaisessa savimaassa.

Menestyminen: Vyöhykkeet I–IV (V–VI), siementen alkuperä oltava Suomeen sopivaa.

Douglaskuusi on Pohjois-Amerikan länsiosissa kasvava puujättiläinen, joka kasvaa viljavilla paikoilla lähes merenpinnan tasolta korkealle vuoristoon. Se on suhteellisen nopeakasvuinen ja pitkäikäinen puu. Tyypillisessä luonnontilaisessa yli 500 v. vanhassa kuusikossa valtapituus on 75 metriä ja rinnankorkeusläpimitta lähes 2 metriä.

Douglaskuusen runko on vanhana syvään uurteinen, latvus on leveän kartiomainen ja harsu. Neulaset ovat litteitä, kapeatyvisiä ja sivuille siirottavia. Käpy on riippuva, kokonaisena irtoava ja kävyn peitinsuomun kärki on pitkä ja kolmiliuskainen.

Douglaskuusi on USA:n merkittävin yksittäinen puulaji. Käyttöominaisuuksiltaan se on erinomainen sahapuu. Puutavarakaupassa sitä myydään nimellä 'oregon pine'. Puuaine on väriltään lohenpunaista ja siinä on kaunis kuviointi.

Suomessa douglaskuusta voidaan käyttää lähinnä puistopuuna. Parhaiten se menestyy viljavilla rinnemailla, joilla ei ole hallanvaaraa. Alkuperän suhteen on kuitenkin oltava tarkkana, rannikkomuodot eivät kestä Suomen pakkasia, liian mantereiset sisämaamuodot kärsivät erilaisista taudeista.

Douglaskuusen latva

Levinneisyys

Douglaskuusen levinneisyysalue
 Wikimedia Commons: Halava, CC BY-SA 3.0