Vuorimännyn neulasia

KONTORTAMÄNTY

Pinus contorta

Koko: 15–25 m, kotiseudullaan jopa yli 40 m

Levinneisyys: Pohjois-Amerikan länsiosat

Kuvaus: Kapealatvuksinen, harmaarunkoinen kaksineulasmänty. Erittäin tummanvihreät kierteiset neulaset. Ei muodosta kilpikaarnaa.

Kasvupaikka:  Aurinkoinen–puolivarjoisa, keskiravinteinen, kuiva kasvupaikka. Hiekka- tai soramaa soveltuu hyvin, pärjää turve- ja savimaillakin.

Menestyminen:  Vyöhykkeet I–VIII, alkuperästä riippuen.

Kontortamännyn alkuperäinen levinneisyysalue ulottuu Alaskasta Brittiläiseen Kolumbiaan ja sieltä Kaliforniaan asti. Se muodostaa yleensä laajoja puhtaita metsiköitä. Luontaisella esiintymisalueellaan kontortamänty voi kasvaa jopa 50 metriseksi, mutta yleensä se jää paljon pienemmäksi.

Kontortamännyn hyvänä tuntomerkkinä ovat 3–7 cm pitkät, paksut ja kierteiset, väritykseltään kelmeänvihreät parilliset neulaset. Kovat kävyt, joiden kilvissä on usein terävä ota, säilyvät puissa pitkään avautumattomina. Puun runko on ohutkuorinen ja tummanharmaa, kuusen runkoa muistuttava, vailla kotimaiselle männylle ominaista punerrusta tai iän myötä muodostuvaa kilpikaarnaa. Kontortamänty on kulojen jälkeen leviävä pioneeripuu, jonka kävyt ovat osittain serotiinisia eli ne avautuvat vasta metsäpalon jälkeen.

Erityisesti Ruotsissa Kontortamäntyä on viljelty paljon tavoitteena nopea selluloosan tuotanto.

Kontortamännyn oksa
Wikimedia Commons: Jim Morefield from Nevada, USA, CC BY-SA 2.0

Levinneisyys

Kontortamännyn levinneisyysalue
Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0