"- Tärkeintä on olla jämäkkä ja ihmisten kanssa viihtyvä"

Vartija ei tytöttelyä kuule

Kokkolalainen Ida-Maria Lågland valmistui keväällä ammattiopistolta, mutta hänen opiskemansa ala ei tuntunut oikealta. Valmistumisen jälkeen Lågland kävi talven sesonkityössä ja haki syksyllä Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksen viikonloppukoulutuksena järjestämään vartijan peruskurssille.

- Epäröin aluksi, että ei minusta ole tällaiseen miehiseen hommaan, mutta päätin kuitenkin hakea, Lågland sanoo.

Suurin kynnys Låglandilla vartijaksi ryhtymisestä on pimeässä yksin töissä toimiminen. Hän on kuitenkin tehnyt ajatustyötä pelon voittamiseksi. 

- Olen ajatellut, että näitä ei tarvitse yksin hoitaa. Apua saa tarvittaessa.

Motivaatio opintoihin on Låglandin mukaan nyt ihan eri luokkaa, mitä aikaisemmin. Nyt hän saa opiskella asioita, jotka kiinnostavat häntä aivan oikeasti.

- Voimankäyttöharjoituksista tykkään. Perustasolla aloitetaan ihan ihmisen kävelyttämistä pois, kuinka pidetään kiinni asiakkaita ja laitetaan riehuja maahan.  

Lågland sai juuri vartijan peruskurssin päätökseen ja haettuaan tutkinnolle hyväksynnän poliisilaitokselta, hän saa työskennellä vartijana seuraavat viisi vuotta. Työhaluja löytyy. Opinnot jatkuvat vielä viikonloppuisin, sillä Lågland suorittaa myös vartijan ammattitutkinnon.

Liikunnan harrastamisen Lågland aloitti aktiivisesti muutama vuosi sitten ja nyt hän käy salilla muutaman kerran viikossa, joten fysiikka vartijan töihin pysyy hyvänä.

Vartijakoulutuksen myötä Lågland kiinnittää ihan uusiin asioihin huomiota vaikkapa kauppareissuilla.

- Paloilmoitinjärjestelmiä olen katsellut marketeissa! Kiinnitän enemmän huomiota turvallisuusasioihin, Lågland kertoo.

Ida-Maria Lågland ei ole ainoa nainen opiskelijaryhmässään. Alalle on kouluttautunut naisia yhä enemmän ja Låglandin mielestä se on hyvä asia. Nainen ja mies työparina toimii esimerkiksi vartijan työssä todella hyvin.