"Piirustus- ja maalaustaidot löytyivät oikeastaan aikuisiällä"

Uutta ammattia kohti Kälviä Artsin kautta

Haminasta kotoisin oleva Elise Zoon ei nuoruudessaan kokenut olevansa erityisen taiteellinen. Jollakin tasolla luova työ ja taiteen tekeminen on kuitenkin kiinnostanut, ja yksi luovuuden toteuttamiskeinoista oli aikoinaan teinisirkukseen osallistuminen.

Pitkän uran lähihoitajana tehnyt Zoon joutui selkäongelmien takia pari vuotta sitten uuden eteen, kun alanvaihto tuli ajankohtaiseksi. Taiteellinen puoli hänessä nousi esiin, ja niinpä hän päätti pari vuotta sitten hakeutua haminalaiseen tatuointiliikkeeseen harjoittelijaksi.

– Piirustus- ja maalaustaidot löytyivät oikeastaan aikuisiällä. Olen pitkään haaveillut tatuoijan työstä, mutta koin itse tuolloin, että piirustustaitoni eivät vielä ole riittävällä tasolla, enkä sitten ottanutkaan harjoittelupaikkaa vastaan. Samaan aikaan satuin huomaamaan Facebookissa Kälviä Artsin mainoksen, ja päätin hakea.

Selkäkipujen kanssa kamppaillut Zoon kertoo käyneensä läpi monenlaisia kuntoutusjaksoja ja myös selkäleikkauksen. Uusi kuntoutuspaikka oli jälleen varattuna, mutta hän lähtikin eräänlaiselle kuntoutusjaksolle taiteen pariin.

– Tämä Kälviä Arts -vuosi on minulle ikään kuin kuntoutusta. Olemme oppineet paljon maalaamisesta, piirtämisestä, yhteisötaiteen tekemisestä ja taidehistoriasta. Olemme tutkineet myös valoa ja varjoja. Vapaa-ajalla käyn luonnossa kävelemässä tai tulen koululle maalailemaan. Tämä vuosi on ollut enemmän kuin mitä uskalsin toivoakaan.

Vuoden aikana ovat myös 42-vuotiaan Zoonin tulevaisuudensuunnitelmat selkeytyneet. Tulevaisuus löytyy taiteen parista, jollain tavalla.

– Keväällä aion näillä näkymin hakeutua ammattikorkeakouluun opiskelemaan, ja eiköhän minut tulevaisuudessa tulla löytämään sieltä tatuointiliikkeestä, Zoon toteaa hymyillen.

 Kuva: Eeva Huotari