"Saan nyt vietyä koulutusasioita eteenpäin ennen armeijaan menoa, ja se tuntuu hyvältä"

Työvoimakoulutuksesta suoraan työelämään

Kaikki asiat eivät aina suju suunnitelmien mukaisesti. Tämän oppi 20-vuotias Jukka Torppa, jolla oli selkeät suunnitelmat ajoneuvoasentajaksi valmistumisen jälkeiselle ajalle. Seuraavaksi olisi vuorossa armeija, ja sen jälkeen töihin tai jatko-opiskelemaan. Kaksi viikkoa ennen armeijaan lähtöä tuli kuitenkin diagnoosi, joka lykkäsi armeijaan menemistä saman tien ainakin parilla vuodella.

– Sairastuin Chronin tautiin, ja armeija antoi saman tien C:n paperit. Lääkäri sanoi, että armeijaan pääsee vasta kun on ollut vähintään vuoden mittainen oireeton jakso.

Torppa ei silti jäänyt laakereilleen makaamaan, vaan ryhtyi reippaasti viemään omaa elämäänsä eteenpäin. Kone- ja metalliala oli jo opiskeluaikoina alkanut kiinnostamaan, ja niinpä hän päätti lähteä opiskelemaan sitä työvoimakoulutuksen muodossa.

– Saan nyt vietyä koulutusasioita eteenpäin ennen armeijaan menoa, ja se tuntuu hyvältä. Työvoimakoulutuksessa on lisäksi hyvät etuudet, joten pärjään taloudellisesti oikein hyvin. Aion käydä koko tutkinnon loppuun asti, ja sitten suuntaan töihin. Jo täksi kesäksi pääsen alan töihin Kokkolan kaupungin konevarikolle. Saa nähdä aukeaisiko sieltä jopa pidempiaikainen työ, Torppa toteaa hymyillen.

Kone- ja metallialan tutkintovastaava Juho Ojala kertoo, että alalla on jatkuva työvoimapula, ja sen vuoksi työvoimakoulutuksia on järjestetty jo useamman vuoden ajan.

– Taas elokuussa otamme uusia opiskelijoita työvoimakoulutukseen. Työvoimakoulutus on siinäkin mielessä hyvä tapa kouluttautua, että sen aikana voi opiskella esimerkiksi pari tutkinnon osaa, ja lähteä sen jälkeen töihin. Eli ei ole pakollista sitoutua pitkäaikaiseen opiskeluun, Ojala toteaa.