"Pääsen lähelle opiskelijoita, ja olemaan osa heidän kehityskaartaan"

Työpaikkaohjaaminen antaa ja ottaa

Tiina Palosaari on työskennellyt keittiövastaavana Kaustisen keskuskeittiöllä vuodesta 2003 lähtien valmistaen henkilökuntansa kanssa päivittäin noin 800 lounasta perusopetuksen ja päivähoidon lasten ja nuorten nautittavaksi. Yhtä pitkä on hänen uransa TPO:na, eli työpaikkaohjaajana.

Työpaikkaohjaajana hän on toiminut tukena usealle kymmenelle opiskelijalle, jotka ovat tulleet erimittaisille jaksoille oppimaan työelämässä koulutus- tai oppisopimuksella.

Kuvassa Tiina Palosaari poseeraa ruokalassa.
Tiina Palosaari on toiminut työpaikkaohjaajana miltei 17 vuoden ajan.

 

–Ohjattavana on ollut sekä nuoria että aikuisia, välillä minulla on ollut jopa kaksi opiskelijaa samaan aikaan. Ohjaamisen tarve on riippunut hyvin paljon siitä, mitä opiskelija tulee suorittamaan, ja millä asenteella ja työkokemuksella hän tulee.

Palosaari kertoo, että joidenkin opiskelijoiden kohdalla saa ohjata hyvinkin tarkkaan, mutta välillä käy niinkin, että opiskelija tuo uusia toimintatapoja ja käytänteitä keittiöön.

–Kerrankin minulla oli ohjattavana maahanmuuttotaustainen henkilö, jolla ei ollut tutkintoa, mutta oli mittava ravintola-alan työkokemus omassa maassaan. Häneltä opimme, kuinka avuttomia me suomalaiset välillä olemme. Me saatamme esimerkiksi lamaantua, jos jokin työkalu puuttuu, ja lähdemme herkästi soittamaan vahtimestaria apuun. Hän puolestaan oli hyvin ongelmanratkaisukeskeinen, ja löysi kaikkeen keinot, Palosaari kertoo nauraen.

Kuvassa työpaikkaohjaaja Tiina Palosaari ohjaa Jeerawan Kumpakoonia keittiötöissä.
Jeerawan Kumpakoon on päässyt Tiina Palosaaren asiantuntevaan ohjaukseen. 

 

Palosaari toteaakin, että vaikka ohjaaminen ottaa, se myös antaa. Hänelle se on antanut muun muassa hienoja kokemuksia, uusia työkavereita ja jopa ystäviä.

–Mieleen on jäänyt eräs bulgarialainen kielitaidottomana ja ammattitaidottomana oppisopimuksella tänne tullut opiskelija, joka sai lopulta vakituisen työpaikan Kaustiselta. Pääsen itsekin lähelle opiskelijoita, ja olemaan osa heidän kehityskaartaan. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut samalla avartaa omaa osaamistani muun muassa työaikalaista, oikeuksista ja muista kulttuureista.

Virallisen työpaikkaohjaajakoulutuksen vuonna 2018 käynyt Palosaari kertoo saaneensa yhden päivän mittaisesta koulutuksesta paljon hyödyllistä tietoja käytäntöihin, palautteen antamiseen sekä siihen, miten ongelmatilanteissa tulisi toimia.

–Suurinta antia oli kuitenkin se, että sain nähdä muitakin vastaavissa tehtävissä työskenteleviä ja vaihtaa heidän kanssaan ajatuksia. 

 

Kiinnostuitko työpaikkaohjaajakoulutuksesta? Tutustu koulutustarjontaan ja hae mukaan: https://bit.ly/2EbBdHm