"Uskon, että tämä on kasvava ala."

Turvallisuusvalvojat pääsevät tositoimiin toisena vuotena

Julia Siermala ja Matti Lahti opiskelevat ensimmäistä vuotta turvallisuusvalvojiksi. Turvallisuusvalvojien oppimisympäristönä toimii Kampushalli, jossa on kolme luokkahuonetta sekä hyvät urheilutilat fysiikkatunneille.

Julia kulkee opiskelemassa Kalajoelta, josta on tunnin-parin välein linja-autoyhteys Kokkolaan. Aamut ovat aikaisia, sillä kyyti kouluun lähtee 6.20.

- Haaveilen poliisin tai palomiehen ammatista ja viime vuonna yhteishaun aikaan viime tipassa löysin tämän koulutuksen, Julia kertoo.

Matti taas haki koulutukseen kaverin suosituksesta.

- Muut koulutukset eivät oikeastaan kiinnostaneet. Kaveri opiskelee täällä nyt toista vuotta ja hänen kokemuksiaan koulutuksesta kuuntelin.

Ensimmäisenä opiskeluvuotena turvallisuusvalvojat käyvät paljon teoriaa läpi. Lakitekstit tulevat tutuksi ja opiskelijat suorittavat erilaisia korttikoulutuksia. Julialla ja Matilla on taskussa jo tulityön ja työturvallisuuden kortit, ja ensi vuonna he muun muassa järjestyksenvalvojan kortin, minkä suorittamisella on ikä rajoitteena. Järjestyksenvalvojakortilla voi saada jo kesätöitä.

Ensimmäinen työharjoittelu opiskelijoilla suoritetaan asiakaspalvelutyössä. Julia on menossa Shellille ja Matilla paikka on vielä avoinna. Toisena vuotena opiskelijat pääsevät oikeisiin alan töihin ammattivartijan matkaan.

Molemmille mieluinen aine on itsepuolustus, jonka tunnit pidetään Kampushallin tatamilla. Lisäksi ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat toteuttaneet poistumisharjoituksia oppilaitoksissa ja seuraavan harjoituksen suunnittelu on käynnissä Hyvinvointikampukselle.

- Uskon, että tämä on kasvava ala. Vartiointi lisääntyy koko ajan, Julia sanoo ja pitää koulutusta myös hyödyllisenä tulevaisuuden unelma-ammattien kannalta.