"IT-tukihenkilön työ ja tietokoneiden kasaamistehtävät kiinnostavat eniten."

Tuplanopeudella tieto- ja viestintätekniikan taitajaksi

Sara Sandbergille alan valinta oli helppo

Pietarsaarelaisen Sara Sandbergin kiinnostus tietotekniikan alaa kohtaan heräsi jo Etelänummen yläkoulussa, kun valinnaisaineeksi sai valita tieto- ja viestintätekniikan. Myös isä, joka koodaa työkseen, sekä veli, joka opiskelee tietotekniikkaa ammattikorkeakoulussa, ovat vaikuttaneet positiivisesti ammatinvalintaan.

– IT-tukihenkilön työ ja tietokoneiden kasaamistehtävät kiinnostavat eniten. Sara aloitti opinnot syksyllä 2021 suoraan peruskoulun jälkeen ja valmistui nyt keväällä 1 ½ vuotta myöhemmin.

Tuplanopeudella tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon suorittaminen on ollut Saralle yllättävänkin helppoa. IT-alan opettaja Heli Marjala kertoo, että käytännössä heti opettajien kanssa huomattiin, että Saran osaaminen on sellaista, että hän on voinut hypätä ensimmäisen vuoden opintojen yli ja siirtyä suoraan tekemään toisen vuoden tehtäviä.

– Opettajana olen ohjannut Saraa oikeaan suuntaan ja varmistanut, että tehtävät on tehty oikein ja vaadittava osaaminen löytyy. Olemme henkilökohtaistaneet Saran opinnot niin, että valmistuminen on ollut mahdollista näinkin lyhyessä ajassa.

Valmistuminen tavallista nopeammin on vaatinut enemmän itsenäistä opiskelua ja nettikursseja. Valinnaisaineista kuten tutortoiminnasta, KV-tutorina toimimisesta ja opiskelijakuntatoiminnasta on myös saanut hyvin opintopisteitä. Työssäoppimispaikoilla on voinut suorittaa näyttöjä osaamisestaan. Ammattiopiston opinnoissa on ollut muutakin mukavaa kuin vain tietotekniikkaa, koodaamista, C++-kieltä, palvelimien asennusta.

– Taiteen ja luovan ilmaisun opintojakso oli kiinnostava ja tykkäsin myös matematiikan kursseista.

Sara on tehnyt lähes kaikki työssäoppimisjaksot kotikaupungissaan Pietarsaaressa. Työelämä on tullut tutuksi puhelimia huoltavassa IGlobalissa, IT-tukea tarjoavassa SOS Datassa ja Prisman viihdeosastolla. Tällä hetkellä Sara työskentelee kassatyöntekijänä Pietarsaaren Prismassa, mutta aikoo hakea alan töihin syksyllä. Suunnitelmissa on myös hakea tulevaisuudessa Tampereelle saman alan ammattikorkeakouluopintoihin.

 

 

Taitajakisoihin toista kertaa

Toukokuussa kisattaviin Taitaja-kisoihin Sara on lähdössä jo toista kertaa. Sara on valmistautunut kisoihin läpikäymällä vanhoja taitajakisojen tehtäviä. Ensimmäisenä opiskeluvuonna sijoitus oli viides. Liikaa paineita Sara ei ota menestymisestä, mutta olisihan kisoista kuitenkin mukava tuoda mitali kotiin.

– Voittaja saa 800 euron rahapalkinnon ja koululta saa myös kisoissa menestymisessä jotain. Menen sinne sillä mielellä, että yritän parhaani ja katsotaan mihin se riittää.

Kpedussa voit opiskella tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tai ammattitutkinnon. Perustutkinnon voi opiskella myös monimuotokoulutuksena. Lue lisää alkavista tutkinnoista www.kpedu.fi/tietotekniikka

Taitaja2023-finaalit kisataan toukokuussa Espoossa. Kpedusta kisoihin osallistuu yhteensä yhdeksän opiskelijaa. https://taitaja2023.fi/

Teksti ja kuvat: Eeva Huotari