"Kun opettaja ehdotti, että tekisinkö asiakastyön, niin vastasin heti, että mikä ettei."

Tuleva puuseppä Mikael Känsäkoski nauttii käsillä tekemisestä

Loppusuoralla opinnoissaan oleva puualan opiskelija kaustislainen Mikael Känsäkoski, 25, on tehnyt tilaustyönä sängynpäädyn.

- Kun opettaja Arto Mäenpää ehdotti, että tekisinkö tämmöisen asiakastyön, niin vastasin heti, että mikä ettei. Ensin ohjelmoin CNC-koneen tekemään liitoskohdat, mutta kun koneeseen tuli jokin vika, tein ne lopulta käsin, kertoo Mikael.

Sängynpäädyn tekemiseen meni alle kuukausi. Asiakas toimitti luonnoksen ja mallikuvia, ja se pohjalta tehtiin ensin pienoismalli 1/5-koossa. Sänky on lopuksi käsitelty kirkkaalla vahalla, ettei puu ala kellastumaan.

- Tämä oli minulle ensimmäinen iso työ, vaikka olihan tämä lopulta suhteellisen simppeli homma. Ainoastaan liitosten teossa piti olla tarkkana, kertoo Mikael.

 

Sängynpäädyn pienoismalli ja sängynpääty

Kuvassa Mikaelin tekemä sängynpääty ja sen pienoismalli.

 

Alan opintoihin Mikael hakeutui oltuaan useamman vuoden työkokeilussa työpajassa. Työpajassa oli puupuoli, jossa kunnostettiin asiakkaiden huonekaluja.

- Kiinnostus alaa kohtaan kasvoi niin, että päätin hakeutua alalle. Tykkään myös tehdä töitä käsillä, kertoo Mikael.

- Kun tulin tänne opiskelemaan ajattelin, että minulla on jo paljon osaamista, mutta monia asioita olen opetellut nyt tekemään uudella tavalla. Olin tehnyt aiemmin jo paljon kaikenlaista, niin ei ole tarvinnut koko ajan kysellä opettajien apua.

- Työssäoppimispaikassa tuli idea, että tekisin Kansanmusiikki-instituutille myyntiin puisia leikkiviuluja. Soitan itsekin useassa eri kokoonpanossa harmonia ja viime vuonna aloitin myös viulunsoiton. Tein sitten yhden erän leikkiviuluja ja olen vähän miettinyt muitakin puutuotteita. 

Mikael kertoo muuttaneensa vasta omaan asuntoon, jonka yhteydessä on myös lämpimät verstastilat, joissa voi tehdä puutöitä. Opinnoissa on tällä hetkellä menossa yritystoiminnan suunnittelun opintokokonaisuus. Ajatuksena Mikaelilla on, että joskus tulevaisuudessa voisi perustaa oman yrityksen. 

Mikaelin tekemä puinen leikkiviulu

Kuvassa Mikaelin tekemä lasten leikkiviulu.

Teksti ja kuvat: Eeva Huotari