"Ajaminen oli minulla haaveena"

Tarjan unelma kulkee linja-autolla

 

Kokkolalainen Tarja Partanen haaveili salaa kuljetusalan töistä jo työskennellessään marketissa pari vuotta sitten. Siellä hän sai tavaraa tuovilta kuskeilta kuulla, kuinka itsenäistä ja mukavaa kuljetusalan työ on. Vaikka Partanen tiesi, että talvet ovat alalla rankkoja, kiehtoi se häntä silti. Niinpä hän päätti lähteä suorittamaan kuorma-autokorttia.

–Ajaminen oli minulla haaveena, ja sitä lähdin toteuttamaan. Suoritin kuorma-autokortin työvoimapoliittisena koulutuksena muutama vuosi sitten, ja jo silloin päätöstilaisuudessa sanoin, että linja-autolla ajaminen voisi olla kiinnostavaa hommaa.

Tänä keväänä tuo haave linja-autolla ajamisesta sai uutta voimaa, kun Partanen näki haun olevan avoinna Osuvakoulutus Oy:n järjestämään linja-autokuljettajan rekrykoulutukseen.

–Suuri motivaattori oli tietenkin se, että koulutuksen päätyttyä oli kaikille valmiiksi tarjolla työpaikka. Hakiessani koulutukseen epäilin kyllä suuresti valinnan osumista omalle kohdalle, sillä minulla ei ollut juurikaan työkokemusta alalta.

Vaan kylläpä kuitenkin osui. Opiskelijavalintoja tekemässä ollut, ja myös kouluttajana toiminut, Kpedun ajokortteihin liittyvästä opetuksesta sekä ammattipätevyyskoulutuksesta vastaava Jussi Männistö kertoo Partasen eduksi nousseen muun muassa hänen pitkän työuransa varrella kehittyneet hyvät asiakaspalvelutaidot.

 –Ajotaitoa voi helpommin kartuttaa ajamalla, mutta asiakaspalvelutaidot tulevat usein luonnostaan, Männistö toteaa.

Kuvassa linja-autonkuljettajaksi valmistunut Tarja Partanen poseeraa auton ratissa. Vieressä istuu kouluttaja Jussi Männistö.
Tarjan kyydissä ei tarvitse pelätä, tietää opettaja Jussi Männistö.

 

Koulutus lähti toukokuussa ryminällä käyntiin kuuden opiskelijan voimin. Partanen kertoo opiskelijoiden tulleen saman tien hyvin juttuun, ja ryhmähengen olleen hyvä koko koulutuksen ajan.

  –Ei siellä paljoa tarvinnut miettiä, mitä suustaan pääsi, kun tulimme saman tien niin tutuiksi. Edelleen kutsun muita opiskelijoita ”minun pojiksi”, Partanen kertoo hymyillen.

Kolme kuukautta kestäneen koulutuksen aikana opiskelijat kartuttivat oppejaan niin teoriatuntien, ajotuntien kuin etäopiskelupäivienkin aikana. Osa opiskelusta tapahtui työpaikalla. Partanen kiittelee tiivistä opiskelutahtia.

–Oli pelkästään hyvä asia, että koulutus oli niin nopeatahtinen, sillä pysyimme fiiliksessä koko ajan. Koulutuksen aikana suoritimme tarvittavat kortit sekä ammattipätevyyden. Ensimmäinen ajo-opetustunti oli jäätävä, mutta siitä se sitten alkoi rullaamaan, Partanen kertoo.

–Muistan vieläkin, kun Jussi sanoi minulle, että ”nyt olet sitten ajanut ensimmäistä kertaa linja-autolla”. Se oli jotenkin hieno tunne.

Linja-autonkuljettajaksi valmistunut Tarja Partanen poseeraa auton ratissa.
–Ajaminen oli minulla haaveena, ja sitä lähdin toteuttamaan, toteaa Partanen. 

 

Partanen toteaa oppimisen jatkuvan yhä edelleen, nyt se jatkuu koulun sijaan entistä tiiviimmin työpaikalla. Kouluttaja-Jussi kertoo nimittäin suunnitelleensa opiskelijaryhmänsä eduksi jo seuraavaa harppausta.

–Olen heidän työnantajansa kanssa suunnittelemassa oppisopimuskoulutusta, jonka myötä koko opiskeluporukka voisi työn ohessa suorittaa kuljetusalan ammattitutkinnon. Se on hieman laajempi kokonaisuus, ja vaatii vielä jonkin verran lisäopintoja. Tämä on opiskelijoiden etu tulevaisuutta ja mahdollisia työnhakutilanteita ajatellen, Männistö toteaa.

Nyt parin viikon ajan uudessa työssään linja-autokuljettajana työskennellyt Partanen kertoo nyt olevansa unelmatyössään.

–Edes aikaisten aamujen herätykset eivät haittaa, kun ensimmäisinä asiakkaina on vastassa iloisia koululaisia, Partanen toteaa.

 

Työnantaja – rekrykoulutuksia ja oppisopimuskoulutuksia voidaan järjestää alalla kuin alalla! Kiinnostuitko?  Ota yhteyttä Kpedun Työelämäpalveluihin, niin suunnitellaan asiaa eteenpäin yhdessä! Voit myös osallistua 15.9.2020 järjestettävään Koulutusorganisaatiot tukenasi muutostilanteissa -webinaariin, josta saat myös vastauksia kysymyksiisi: https://bit.ly/3h7HO39

 

Teksti: Martina Store

Kuvat: Eeva Huotari