"– Olen taas satulassa, ja nyt siitä on todistuskin!"

Sydämeltään toimittaja

Minna Mustosta voi hyvällä syyllä nimittää monialaosaajaksi. Kokemusta on kertynyt useasta ammatista vuosien varrella, ja lisäksi hänellä on lammastila pyöritettävänään. Vankin kokemus Mustosella kuitenkin on radiotoimittajan työstä, mutta todistus siitä tuli hankittua vasta tänä keväänä.

Mustonen suoritti reilussa kolmessa kuukaudessa näyttötutkinnon ja hankki vihdoin osaamiselleen paperit.

– Pallo lähti rytinällä pyörimään, kun näin esitteen Step Up -hankkeesta TE-keskuksessa, hän muistelee vieläkin hämmästystä äänessään.

Mustonen osoitti 13 vuoden aikana kertyneet taitonsa työssäoppimispaikallaan YLE Keski-Pohjanmaalla sekä radiotyön osaamisalan tutkintotilaisuudessa.

– Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että tein radiotoimittajan töitä siinä missä muutkin toimittajat.

Työssäoppimisen ohella tuli päivitettyä teknistä osaamista ja laadittua sähköinen portfolio. Mustonen kiittelee aikuiskoulutuksen kouluttajia ohjauksesta haastavampien ohjelmien haltuunotossa.

Toimittajan työn rinnalla kulki tutkintosuunnitelma, joka tähtäsi tutkintotilaisuuteen.

– Täytyy sanoa, että tutkintotilaisuudessa koko kroppa oli koetuksella – kuin Cooperin testin olisin juossut, Mustonen huokaisee muistellessaan pitkää mutta lyhyeltä tuntunutta päivää.

Sanotaan, että työssä on juuri niin hyvä kuin viimeinen työ on. Pelkkä työ ei Mustosen mukaan kuitenkaan tänä päivänä riitä, vaan tutkinto tarvitaan alalla kuin alalla.

– Tämä juttu kannattaa hoitaa kuntoon ihan jokaisen, hän kehottaa.

Mustosella on selvät suunnitelmat tulevan varalle. Media-alalle työllistyminen on ensimmäisenä tavoitteena, ja samalla hän aikoo jatkaa lampaiden parissa käsityöläisenä.

– Olen taas satulassa, ja nyt siitä on todistuskin!