"– Opiskelu antoi minulle varmuutta palata töihin."

Sisustusalan artesaani kuuntelee asiakkaan toiveita

Minna Salmela haaveili sisustusalan opinnoista jo lukion ja merkonomikoulutuksen jälkeen, mutta tuolloin aika ei ollut otollinen. Pitkän työrupeaman ja lasten kanssa kotona vietettyjen vuosien jälkeen hän päätti kuitenkin toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa, ja myös ystävä kannusti häntä tarttumaan tilaisuuteen.

– Opiskelu antoi minulle varmuutta palata töihin. Tämä oli myös oiva hetki alanvaihdolle.

Salmela on kiitollinen aikuiskoulutuksen opiskelutavasta. Käsi- ja taideteollisuusalan monimuoto-opinnot kestivät Toholammilla kaksi vuotta, ja niissä oli runsaasti itseopiskelua. Painopiste hänen opinnoissaan oli tekstiileissä, jotka ovat keskeisiä elementtejä sisustuksen viimeistelyssä. Palkitsevinta artesaaniopinnoissa oli hänen mielestään tutkintotilaisuudet, sillä niissä osaamisen pääsi näyttämään oikeille asiakkaille ja alan ammattilaisille.

– Aikuisena opiskelee itselleen, joten motivaatiota riitti. Aikatauluttaminen oli perheelliselle haastavin osuus, mutta onneksi perhe ja Ylivieskan kaupunki olivat auttamassa lastenhoidon kanssa.

Myös muista opiskelijoista oli tukea opintojen aikana. Ryhmäläisillä korostui kullakin oma osaamisalansa, ja ammatillisia vinkkejä vaihdellaan yhä. Opiskeluaika meni Salmelasta nopeasti.

– Kun on tietty päämäärä, aika kuluu nopeasti!

Salmela työllistyi valmistuttuaan kotipaikkakunnalleen Sisustus Trendoon, jossa oli tehnyt myös yhden työharjoitteluistaan. Työ sisustussuunnittelutoimistossa ja -myymälässä on monipuolista, ja asiakkaat ovat pääosin sadan kilometrin säteeltä.

– Yritys tarjoaa täyden palvelun suunnittelua, eli kaikkea pintamateriaaleista aina kaluste- ja tekstiilisuunnitteluun saakka. Työhön kuuluu muun muassa asiakastapaamisia, suunnittelua, määrien laskentaa sekä tarjousten laadintaa.

Tähän mennessä Salmela on ollut mukana muun muassa toimisto-, ravintola- ja uimahallitilojen suunnittelussa.

– Ammatti edellyttää projektinhallintataitoja. Eniten pidän suunnittelusta ja asiakaspalvelusta. Paras palaute on tyytyväinen asiakas, jonka ympäristöstä olemme onnistuneet suunnittelemaan viihtyisän ja toimivan.