"Kokeilemalla uutta oppii tuntemaan omat vahvuutensa"

Sauli teki täyskäännöksen urallaan

Kauhavalta kotoisin oleva Sauli Kangas kertoo olleensa yläkoulussa kympin oppilas ja luokan paras. Näin ollen oli ikään kuin itsestään selvää, että tie tulisi viemään lukioon ja sen jälkeen yliopistoon. Niin kävikin, ja Kangas päätyi Helsingin yliopistoon opiskelemaan agronomiksi. 
 
– Minulla ei lukion jälkeen ollut kokemusta palkkatyöstä, enkä tiennyt mitä halusin isona tehdä. Maatilan poikana minulla oli jonkinlainen pohjatieto maataloudesta ja kiinnostus sen kehittämiseen. Opin yliopistossa valtavasti, mutta varsinkin maisterivaiheessa aloin vihata opintojen teoreettisuutta. Kahlasin opinnot kuitenkin läpi hyvin arvosanoin, nyt 28-vuotias Kangas kertoo. 
 
Maisteriksi valmistumisen jälkeen Kangas huomasi kyseenalaistavansa omat uratavoitteensa, ja lopulta alalla tarjolla olevat asiantuntijatehtävät alkoivat kuulostaa jopa vastenmielisiltä. 
 
– Olin opintojen aikana tehnyt muun muassa fyysistä linjastotyötä, ja huomasin viihtyväni sellaisissa työtehtävissä. Päätin jättää maataloushommat taakseni, ja aloittaa puhtaalta pöydältä. 
Kesällä 2021 Kangas hakeutui Kokkolassa alkavaan elintarvikealan työvoimakoulutukseen. Tänään hän valmistuu leipuri-kondiittoriksi 16 kuukauden opintojen jälkeen. 
 
– Halusin tälle alalle, koska pidän käsillä näpertämisestä. Opinnot etenivät nopeasti, ja sain suorittaa niistä ison osan leipomoissa työelämässä oppien. 
 
Täyskäännöksen urallaan tehnyt Kangas kertoo nyt olevansa unelma-ammatissaan. Hän haluaa antaa muutaman neuvon muille ammatinvalintaansa pohtiville: 
 
– Ei kannata suunnitella omaa ammatinvalintaa liian pitkälle. Ei myöskään kannata kuunnella neuvoja sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat koko elämänsä olleet yhdellä ja samalla alalla. Kannattaa kokeilla uusia harrastuksia ja hankkia kesätöitä omien mukavuusalueiden ulkopuolelta. Kokeilemalla uutta oppii tuntemaan omat vahvuutensa.