"Olen hyötynyt koulutuksesta kaikissa työtehtävissäni"

Sähköalalla töitä on enemmän kuin tekijöitä

– Vaikka talouden tilanne on Suomessa ja maailmalla heikkenevä, haluaa tavallinen kuluttaja investoida energiaa säästäviin ja tuottaviin ratkaisuihin.

Näin toteaa kokkolalainen sähköalan yrittäjä Ville Linna. Linna asentaa tällä hetkellä lähes täyspäiväisesti aurinkopaneeleita kokkolalaiselle urakoitsijalle PKK Sähkö Oy:lle. Hän toteaa, että sähköasentajille on suuri ja kasvava tarve varsinkin uusiutuvien energiamuotojen parissa.

– Töitä on enemmän kuin tekijöitä ja ala on jo pitkään ollut kasvussa, hän toteaa.

Kpedussa sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon kymmenisen vuotta sitten opiskellut Linna kertoo tehneensä valmistumisensa jälkeen monenlaisia sähköalan töitä. Listalla on muun muassa energiansäästöratkaisujen myyntiä, nosto-ovien asentamista, sähköasennuksia ja viimeisimpänä aurinkovoimaloiden asentamista.

– Olen hyötynyt koulutuksesta kaikissa työtehtävissäni, ja olen myös jatkanut oppimista työelämässä ollessani. Esimerkiksi aurinkopaneelien asentamiseen olen saanut oppia kokeneemmilta kollegoilta.

Kpedun sähkö- ja automaatioalan opettaja Pasi Kleimola yhtyy Linnan huomioihin siitä, että uusiutuvien energian tuotantomuotojen kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti. Tähän on myös reagoitu oppilaitoksessa, ja oppimisympäristöjä tullaan kehittämään näitä tukevaan suuntaan.

– Aurinkopaneeleita asennetaan kovaa tahtia ja yrityksillä on kova tarve osaaville tekijöille. Me olemme tähän haasteeseen tarttuneet, ja tulemme panostamaan uusiutuvien energioiden tutkinnon osiin yhä enenevissä määrin tulevaisuudessa, Kleimola toteaa.

 

Kuva: Eeva Huotari