"Koulutuksesta sain hyvän pohjan työhön. Parhaiten tätäkin työtä kuitenkin oppii tekemällä."

Reissutyössä rekan nupissa

Kokkolalainen Harri Harju tekee työtään tien päällä ympäri Suomea. Harju suoritti yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen keväällä 2017 ja ajaa työkseen Tekos Oy:n rekkoja.

- Viimeiset 17 vuotta myin työkseni vakuutuksia, joten vaihdoin ihan totaalisesti alaa. Autohommat on aina tuntuneet kiinnostavalta, ja yksinkertaisesti halusin vaihtelua. Lapsetkin ovat jo sen verran isoja, että pystyn tekemään reissutyötä, Harju kertoo.

Harju kokee koulutuksen hyödylliseksi.

- Koulutuksesta sain hyvän pohjan työhön. Parhaiten tätäkin työtä kuitenkin oppii tekemällä. Joka päivä oppii jotain uutta. Ja viimeistään viiden vuoden päästä minun on uusittava alan pakolliset ammattikuljettajien lisäkoulutuspäivät, joten siinä mielessä opiskelu jatkuu vielä, Harju sanoo.

 

Ei hermoheikkojen hommaa

Harju ajaa 25-metristä kuorma-auton ja täyspitkän perävaunun yhdistelmää. Alla on pitkä rivi renkaita ja kyydissä milloin mitäkin. Tie vie ympäri Suomen.

- Tällä viikolla olen ajanut 2300 kilometriä neljässä päivässä. Kyydissä on ollut esimerkiksi puukuormaa, pihakiviä, styroksia, vanua ja paperirullia. Koulutuksesta sain pätevyyden kaikkiin muihin paitsi eläinkuljetuksiin, Harju luettelee.

Ihan kaikille reissutyö ei sovi. Päivät voivat olla pitkiä ja rekan nupissa sitä on aika yksin omien ajatustensa kanssa.

- Minusta tämä ei tunnu raskaalta, mutta kieltämättä tässä täytyy olla itsensä kanssa sinut. Minulla on onneksi myös pitkä pinna, jota kyllä tarvitaan, kun peruuttelee pitkän auton kanssa ahtaissa paikoissa. Yleensä vielä niin, että kokeneet kuskit katsovat vierestä, kuinka tulokas selviytyy, Harju nauraa.

Kuljetusalalla tuntuu tällä hetkellä olevan hyvinkin töitä tarjolla, mutta sopivia tekijöitä ei välttämättä aina löydy. Harju työllistyi jo koulutuksen aikana, mutta ihan ilmaiseksi työpaikka ei hänellekään tullut.

- Olin itse tosi aktiivinen. Lähettelin paljon avoimia hakemuksia ja soitin työnantajille. Lopulta olisin päässyt pariinkin paikkaan, mutta valitsin tämän työnantajan. Olen ollut tyytyväinen sekä koulutukseen että työhön. Tämä on varsin mukavaa hommaa!
 
Kiinnostuitko? Hae mukaan Kuljetusalan ammattitutkintoon