"Koulutus antoi aika kattavan kuvan siitä, millaista puu- ja pintakäsittelyaloilla työskentely on."

Puu ja pintakäsittely tutuksi

Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa päättyi hiljattain kolmen kuukauden mittainen Maalaus ja puuntyöstö tutuksi -koulutus. Tavoitteena oli tutustua puuteollisuuden ja pintakäsittelyn työhön ja koulutukseen, oppia aloilla tarvittavia tietoja ja taitoja sekä tukea opiskelijoiden etenemistä tutkintoon valmistavaan koulutukseen tai työllistymiseen.

Koulutuksen suoritti kymmenen alasta kiinnostunutta innokasta opiskelijaa. Tuomo Pyykölä ja Heidi Romar kokivat koulutuksen varsin hyödylliseksi.

- Koulutus antoi aika kattavan kuvan siitä, millaista puu- ja pintakäsittelyaloilla työskentely on. Ala tuntui kiinnostavalta, joten koulutuksen päätyttyä pääsimme onneksi jatkamaan opintoja ammattiopistossa, kertovat pintakäsittelyalaa opiskeleva Pyykölä ja puualan opiskelija Romar.

Pyykölä on tehnyt aiemman työuransa CNC-koneistajana ja Romarilla on ompelija- sekä lastenhoitajatausta.

- Puu ja pintis ovat käsityöläisaloja, mikä oli meillä molemmilla yksi houkutteleva tekijä, jonka perusteella lähdimme mukaan koulutukseen. On kiva nähdä konkreettisesti oman työn tulokset, Pyykölä pohtii.


Motivaatio kunnossa

Kaksikko lähti koulutukseen avoimin mielin. Ajatuksena oli päästä toteuttamaan mielessä kyteneitä ammatinvaihtohaaveita sekä toisaalta kokeilla, miltä alanvaihto käytännössä tuntuisi.

- Olen aina tykännyt käsitöistä ja entisöinnistä, mutta en oikein tiennyt soveltuisinko puualalle. Onneksi ala tuntuu nyt ihan omalta, kertoo Romar.

- Aikuisena opiskellessa motivaatiotakin löytyy vähän eri tavalla kuin nuorena, lisää Pyykölä.

Kolmen kuukauden aikana opiskelijoista hitsautui tiivis porukka.

- Meillä oli todella hyvä yhteishenki! Mukana oli eri ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä, mutta viihdyimme mielettömän hyvin yhdessä. Koulutuksen aikana melkein jokaiselle löytyi koulutus- tai työpaikka, kertoo Romar.


Rohkeasti kohti uutta

Alan vaihtoa pohtiville kaksikolla on rohkaisevaa sanottavaa.

- Uuden oppiminenhan on aina mukavaa! Itseluottamuskin kasvaa koko ajan, kun huomaa osaavansa. Nykyään on myös erilaisia taloudellisia vaihtoehtoja, kuten työttömyystuella opiskelu, joten ehdottomasti kannattaa lähteä kokeilemaan uutta! Ei siinä kovin korkealta tipu kuitenkaan.

Maalaus ja puuntyöstö tutuksi -koulutus toteutettiin Ohjuri-hankkeessa ja sen järjesti Osuvakoulutus Oy. Koulutus oli tarkoitettu Kokkolan ja Kaustisen seutukunnan työttömille ja työttömyysuhan alaisille puu- ja pintakäsittelyalasta kiinnostuneille.