"Opiskelu on kuin karkkikaupassa vierailu"

Pääsemme maistelemaan kaikkia laatuja

Laura Laaksolla on takanaan klassinen alanvaihtotarina. Yhdeksän vuoden työura keittiösuunnittelijana päätyi työuupumukseen, joten ovi vanhaan elämään oli suljettava ja tilalle oli löydettävä uutta. Koulutukseltaan kalustemuotoilijaksi ja visualistiksi kouluttautunut Laakso halusi suunnata visuaaliselle ja luovalle alalle hakemaan sellaista osaamista, joka täydentäisi häneltä jo löytyvää työkalupakkiaan. Halu kertoa tarinoita johti hänet lopulta opiskelemaan media-alaa.

– Olen jo kahdeksan vuoden ajan kirjoittanut omaa matkablogia, joka on jo itsessään ikään kuin yhden hengen media. Haluan kertoa tarinoita kuvien, videoiden ja tekstien avulla, joten mikä olisikaan otollisempi opiskeluala kuin tämä, hän tuumii hymyillen.

Laakso kertoo media-alassa kiehtovan myös alan mukanaan tuoma mahdollisuus vaikuttamiseen. Hän kertookin haluavansa tulevaisuudessa nostaa esille sellaisia tarinoita ja ihmisiä, jotka eivät välttämättä muuten pääsisi ihmisten tietoisuuteen.

– Olin jokin aika sitten mukana jakamassa ruoka-avustuksia. Seuraavana päivänä pääsin opintojen tiimoilta mukaan tapahtumaan, jossa oli paljon yritysmaailman edustajia. Kontrasti näiden kahden maailman välillä oli erittäin suuri.

– Koen, että media-alan rikkaus on se, että pääsee kokemaan monenlaisia erilaisia todellisuuksia ja pääsee ikään kuin näkemään yhteiskunnan äärilaitoja. Kaikissa tilanteissa saa olla aidosti läsnä ja tuomitsematta. Se tuntuu hienolta.

Laakso aloitti media-alan opinnot syksyllä 2018 jatkuvan haun kautta. Hän kertoo nauttineensa käytännönläheisistä opinnoista, jotka valmistavat opiskelijoita työelämään.

– Tarjolla on sekä verkko-opintoja että perinteisempää opetusta. Itse nautin ihmiskontakteista, joten olen suosinut viimeiseksi mainittuja. Joidenkin aiheiden kohdalla olen kamppaillut enemmän kuin toisten, mutta aina olen saanut apua, kun olen sitä tarvinnut, hän kiittelee.

 

Laura Laakso Mediakeskus Limen auditoriossa

 

Laakso kertoo olevansa luonteeltaan seikkailunhaluinen, mistä kumpuaa myös into matkusteluun. Sama into heijastuu myös opintoihin, joiden hän toteaa olevan kuin karkkikaupassa vierailu.

– Vasta täällä minulle aukesi, kuinka laaja media-ala on. Opintojen aikana pääsemme maistelemaan kaikkia laatuja ja kokeilemaan erilaisia media-alan tehtäviä. Olen muun muassa päässyt tekemään uutisinserttiä ja radiomainosta. Yllätyin itsekin, kuinka luontevalta tuntuikaan puhua mikrofoniin.

Laakso kertookin olevansa elementissään silloin, kun hän saa olla vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa.

– Minusta on täällä kuoriutunut dokumentaristin alku, ja haluaisinkin tulevaisuudessa tehdä dokumentteja, kirjoittaa artikkeleita aikakauslehtiin ja tehdä henkilöhaastatteluita. Haluan myös olla monipuolinen tekijä, jolta luonnistuu mainosvideoidenkin teko. 

Laakso kertoo media-alan vaativan jatkuvaa itsensä kehittämistä, ja sekös, jos mikä, sopii innokkaalle ja intohimoisesti asioihin suhtautuvalle opiskelijalle. 

– Ihminen ei ole koskaan valmis, ja toivon että oma into itseni kehittämiseen jatkuisi ihan loppuun asti. Olen lähiaikoina muun muassa osallistunut ilmaiseen webinaariin blogikirjoittamiseen liittyen, ja sen lisäksi pyrin tekemään paljon omia projekteja, jotka vievät osaamista eteenpäin, ja katsomaan YouTubesta editointiin liittyviä videoita. Tunnen itseni eloisaksi aina, kun opin jotain uutta. Media-alalla ei muutenkaan voi jäädä lepäämään laakereilleen, hän toteaa.

Teksti: Martina Store Kuva: Malena Haglund

Teksti on julkaistu Kpedu News-lehdessä 2019.