"Monimuotona opiskelu vaatii itsenäistä otetta, hyvää ajanhallintaa ja suunnittelua"

Oppisopimuksella lähihoitajaksi

Kokkolalainen, 38-vuotias Juuso Kantola, aloitti lähihoitajaopinnot oppisopimuksella alkuvuodesta 2021, ja nyt marraskuussa 2023 vajaan kahden vuoden jälkeen, valmistuminen häämöttää.


Aiemmin Juuso on ollut rakennusalalla, sekä työntekijänä että yrittäjänä, mutta perheen perustamisen jälkeen keikkatyöt ja rakennusalan kausiluonteisuus, saivat hänet hakeutumaan uudelle alalle, joka mahdollistaisi tasaisemman elämän.


Juuso on työskennellyt opintojensa alussa Honkaharjussa, sitten Kompassissa ja nyt psykiatrian osastolla.


–  Halusin hoitajaksi psykiatriselle osastolle, niinpä otin yhteyttä Soiten psykiatriselle osastolle ja kysyin oppisopimuspaikkaa, joka järjestyi, kertoo Juuso.


– Oppisopimuksella opiskellessa saa palkkaa, toki se on aluksi pieni, mutta kasvaa opintojen edetessä, kertoo Juuso, joka opiskelee monimuotoisesti oppisopimuksella lähihoitajaksi.

–  Monimuotokoulutuksessa käydään yhtenä päivänä koulua ja muina päivinä ollaan töissä. Monimuotona ja oppisopimuksella opiskelu vaatii opiskelijalta itsenäistä otetta opiskeluun, hyvää ajanhallintaa ja suunnittelua, haluaa Juuso sanoa sellaisille, jotka harkitsevat monimuoto-opintoja. 


Aluksi Juuso työskenteli hoitajana psykiatrisella osastolla. Tällä hetkellä hän toimii usean osaston sisäisenä sijaisena, eli sissinä. Työ kattaa kaikki psykiatrian osastot ja syömishäiriöklinikan.

–  Olen kiinnostunut alasta ja olen käynyt myös Mielenterveysseuran järjestämillä luennoilla Kokkolan kaupunginkirjastossa.

Valtteri ja Juuso kävelevät käytävällä

Valtteri Pihlajamäki on toiminut Juuso Kantolan työpaikkaohjaajana. 

 

Valtteri Pihlajamäki työskentelee sairaanhoitajana ja opiskelijakoordinaattorina osastolla. – Meillä on täällä eri oppilaitoksista harjoittelijoita ja toimin heidän ohjaajanansa.

–  Opiskelijoiden ohjaamista meillä tekevät kaikki työntekijät. Me teemme täällä kolmivuorotyötä, joten emme ole Juuson kanssa aina edes samassa vuorossa. Minun tehtäväni on nimetä ohjaajat ja organisoida työajat.

– Valtteri antoi perusteellisen ja kattavan perehdytyksen, joka kesti 3 päivää. Hän on myös kiinnostunut, miten minulla menee. Me istumme välillä alas ja käymme läpi työssä esiin tulleita haasteita. Valtterilta voi aina kysyä, jos on jotain mietittävää. Työyksikkö on myös avoin ja tukee kaikin tavoin. Täällä on sellainen kulttuuri, että aina saa apua. Työskentelen nöyrällä asenteella ja arvostan kokeneita työntekijöitä, kertoo Juuso.

Opiskelijoiden koordinointi ja ohjaaminen tuovat lisäväriä työhön, kertoo Valtteri. – Pitää itsekin sisäistää ja ymmärtää, kun pitää muille opettaa. Pysyypä itselläkin asiat hyvin mielessä.


Potilaat ovat osastolla keskimäärin kaksi viikkoa, hoitoajat vaihtelevat yhdestä päivästä jopa vuoteen. Osastolla työskentelevät tekevät moniammatillista yhteistyötä hoitajien, lääkärien, sosiaalityön, avohoidon ja asumisyksiköiden kanssa.


–  Tiettyjä lääkkeitä saa antaa vain sairaanhoitaja, mutta muuten oppisopimuksella työskentelevät tekevät samaa potilastyötä, mitä muutkin hoitajat, kertoo Valtteri.


–  Olen ollut omahoitajana useammalle potilaalle, keskustelen, havainnoin ja autan potilaan asioiden järjestämisessä. Tässä työssä vuorovaikutustaidot ja ihmisen kohtaaminen ennakkoluulottomasti on tosi tärkeää. Työ vaatii myös hyvää tilannetajua, kertoo Juuso.


Juuson osaamisala on mielenterveys- ja päihdetyö, jonka opettajana Kpedulla toimii Anssi Pulkkinen.

– Yhteistyö opettajamme Anssin kanssa on ollut helppoa ja tapaamiset järjestyvät aina. Teimme minulle yhdessä henkilökohtaisen opetussuunnitelman eli HOKSin. – Anssi on ollut sellainen kapellimestari, jonka avulla opiskelu, oppisopimus ja muu elämä on saatu sovitettua mielekkääksi.


Kiinnostaako opiskelu lähihoitajaksi monimuotoisesti? Hae jatkuvassa haussa sosiaali- ja terveysalan monimuoto-opintoihin:

https://www.kpedu.fi/hakijalle/koulutustarjonta/koulutus/sosiaali--ja-terveysalan-perustutkinto-kokkola-monimuoto_(l7646)


Haluatko lisäinfoa oppisopimuksesta?

https://www.kpedu.fi/tyoelamalle/oppisopimuskoulutus


Muistathan myös maksuttomat Kpedun työpaikkaohjaajakoulutukset:

https://www.kpedu.fi/hakijalle/koulutustarjonta/koulutus/ty%C3%B6paikkaohjaajakoulutus-23-11-2023-ja-28-11-2023-verkkokoulutus_(l8801)

 

Teksti ja kuvat: Eeva Huotari