"Tällä alalla on tärkeätä nähdä ihmiset ihmisinä"

Nuoriso- ja yhteisöohjaajilta vaaditaan oma-aloitteisuutta

Sievistä kotoisin oleva Lina Honkaperä on ehtinyt tehdä ja opiskella jo monenlaista, vaikka ikävuosia on täynnä vasta 22. Peruskoulun perään suoritetun lukion jälkeen hän suuntasi Kaustiselle opiskelemaan hierontaa ja jäsenkorjausta. Se ei kuitenkaan tuntunut omalta alalta, joten tie vei opintopolulla vielä eteenpäin.

– Päätin hierojaopintojen jälkeen, että en sitten kuitenkaan halua työskennellä yrittäjänä, joten ryhdyin selaamaan kaikenlaisia koulutusmahdollisuuksia tällä alueella. Eräs tuttu oli aiemmin opiskellut nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi Kälviällä, ja kehui kovasti alaa ja opiskelupaikkaa, joten päätin lähteä tutustumaan tarkemmin.

Niinpä Honkaperä päätti lähteä kymmenen päivän mittaisen koulutuskokeilun kautta tutustumaan kasvatus- ja ohjausalan opintoihin syksyllä 2022. Hän piti näkemästään, joten hän aloitti opinnot virallisesti koulutuskokeilun päätyttyä.

– Syksyllä tein myös avustajan töitä täällä samaisella koululla maahanmuuttajien ryhmässä. Sen ja opintojen yhdistäminen koitui kuitenkin liian raskaaksi, joten päätin nyt vain keskittyä omiin opintoihini, Honkaperä kertoo.

Opinnot ovat nyt hyvässä vauhdissa, ja tulevaisuudessa siintää ammatti, jossa on monenlaisia työllistymisvaihtoehtoja.

– Minua kiinnostavat varsinkin ohjaajan tehtävät, joten esimerkiksi leiriohjaajana olisi kiva työskennellä. Nautin siitä, että saan olla ihmisten kanssa tekemisissä. Koen myös, että hyvä englannin kielen taitoni voisi tulla hyödyksi esimerkiksi kansainvälisillä leireillä.  

Honkaperä kertoo, että alalle pyrkivän olisi hyvä olla mukautuva, ennakoiva, oma-aloitteinen ja sellainen, joka huomioi ihmiset yksilötasolla.

– Tällä alalla on tärkeätä nähdä ihmiset ihmisinä, eikä kohdella heitä pelkästään suurena ryhmänä. 

 

Kuva: Eeva Huotari