"Tämä vain tuntui hyvältä ja oikealta saman tien."

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja luo mukavan ympäristön

21-vuotiaalla Valtteri Konttilalla on nuoresta iästään huolimatta kokemusta jo monenlaisesta. Peruskoulun jälkeen hän päätyi opiskelemaan media-alaa, mutta huomasi pian, että se ei ole hänelle se oikea. Kaverin vinkkaamana hän päätyi seuraavaksi Valmaan. 

– Valmassa suoritimme yto-opintoja, kävimme tutustumassa eri aloihin ja teimme työssäoppimisjaksoja. Yhden tutustumiskäynnin teimme Kpedun Kälviän toimipaikkaan, ja tunsin heti kuuluvani joukkoon. 

Valtteri kehuu Kälviän yhteisöllistä ja omanlaista ilmapiiriä. Hän kertoo kiinnittäneensä varsinkin huomiota ilmapiirin avoimuuteen. 

– Tämä vain tuntui hyvältä ja oikealta saman tien, hän toteaa.

Kälviän opintotarjonnasta Valtteri päätyi opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Sille alalle hän oli saanut jo pienen kipinän ollessaan Valman kautta suorittamassa työssäoppimisjaksoa Nuorisokeskus Vingellä. 

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi valmistunut Valtteri Konttila ohjaa erityisryhmiä luokkatilassa.
 

Valtteri kertoo saaneensa opintojen myötä tutustua muun muassa ohjaajuuteen, nuorten kasvukehityksen, lastensuojelun ja nuorisolakiin liittyvään teoriaan. Teoriaopintojen rinnalla ryhmä on päässyt myös harjoittelemaan käytännön ohjaamista. 

– Meillä on käynyt paljon monenlaisia ryhmiä, sekä nuoria, aikuisia että erityistä tukea tarvitsevia. Heille olemme saaneet suunnitella ohjelmaa sisältäen esimerkiksi jousiammuntaa tai leikkejä. Käytännön hommat ovat mukavia, mutta teorian myötä olemme saaneet ymmärrystä siihen, miksi erilaisille asiakasryhmille järjestetään tietynlaisia juttuja. Toiminnan on oltava tavoitteellista ja tarkoituksenmukaista, Valtteri avaa. 

Valtterin innostus ja osaaminen poiki hänelle heti valmistumisen jälkeen työpaikan. Tällä hetkellä hän toimii Kpedun Kälviän toimipaikassa erityislinjojen ohjaajana. Hän kertoo työtehtäviinsä kuuluvan muun muassa opiskelijoiden opintojen sujuvoittaminen, arkisissa askareissa auttaminen sekä tukeminen ja ohjaaminen. 

Kuvassa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi valmistunut Valtteri Konttila kävelee erityisryhmän opiskelijoiden kanssa ulkona lumisessa maisemassa.
 

– Toimin heidän ohjaajana sujuvoittaen heidän opintojaan niin, että opettajalle on mahdollisimman mielekästä opettaa ja opiskelijoille mahdollisimman mielekästä opiskella. 

Valtteri kertoo erityisryhmien opiskelijoiden olevan niin avoimia ja elämäniloisia, että heistä saa energiaa omaankin arkeen. 

– Heiltä saa suoran palautteen, oli se sitten negatiivista tai positiivista. Yleensä se on positiivista, Valtteri kertoo hymyillen. 

Jopa niin positiivista, että opiskelijat eivät haluaisi lähteä koulusta lainkaan. 

– Jotkut opiskelijat eivät haluaisi lainkaan jäädä lomille tai viikonloppuvapaille, sillä koulussa on niin kivaa. Yhtä opiskelijaa harmitti, kun yksi koulupäivä jäi väliin lomareissun takia. Kyllähän se tuntuu hyvältä, että olemme onnistuneet yhteistyössä opettajien kanssa luomaan sellaisen ympäristön, jossa opiskelijat viihtyvät ja nauttivat. 

 

Kiinnostaako sinuakin opiskelu ja työskentely kasvatus- ja ohjausalalla? Tutustu koulutuksiin ja hae mukaan: https://bit.ly/37fShru

 

Teksti: Martina Store

Kuvat: Eeva Huotari