"Kaikki oppi tulee hyötyyn"

Napakymppejä töissä ja vapaalla


Kiireapulaisena työuransa Venizillä aloittanut Markus Nikkanen on ki­vunnut yritysportaita ylöspäin, ja nyt 23-vuotiaana hän työskentelee yrityksen kehitystyön parissa.

Veniz on Suomen johtava muoti­asusteiden toimittaja, jonka mallistoon kuuluvat muun muassa Suomessa val­mistetut aidot nahkavyöt, henkselit sekä muotihuivit ja muut muotituotteet. Yri­tyksessä Nikkasen toimenkuvaan kuuluu muun muassa tuotteiden kuvaamista, järjestelmäylläpitoa, sesonkitarjonnan suunnittelua sekä laatutyötä, jonka hän nostaa erittäin tärkeäksi osaksi toimivaa yritystä.

– Laatutyöhön kuuluu esimerkiksi ohjeiden tekemistä ja työntekijöiden perehdyttämistä. Oikeastaan kaikki sellainen työ, jolla saadaan työnteko su­jumaan tehokkaammin ja jouhevammin, hän kertoo.

Nikkanen kertoo, että Venizin asia­kasryhmään kuuluvat alan johtavat toimijat, muotiliikkeet, tavarataloketjut ja marketit eri puolilla Suomea. Joitakin asiakkaita löytyy myös Ruotsista. Hän to­teaa, että asiakkaat osaavat arvostaa laatua, kotimaisuutta, eettisyyttä ja ekologisuutta. Kaikkia näitä yritys vaalii muun muassa hankkimalla nahkamateriaalit lähialueen tuottajilta.

– Kotimaisuus on myyntivaltti, ja iso trendi tänä päivänä, hän toteaa.

Koska Nikkanen saattaa tulevaisuu­dessa löytää itsensä isänsä Olli Nikka­sen, setänsä Seppo Nikkasen ja Petri Keski-Korhosen perustaman Venizin johtotehtävistä, on hän ryhtynyt panosta­maan oman osaamisensa kehittämiseen. Johtamisen erikoisammattitutkinto-opinnot hän aloitti Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa syksyllä 2018, ja näiden opintojen hedelmiä hän kantaa yritykseen jo nyt.

– Minulle on tullut paljon oivalluksia moniin tilanteisiin, joten kaikkea kou­lussa opittua tulee kyllä hyödynnettyä työssä. Esimerkiksi sellainen asia, että miten perehdytyskansiota ylläpidetään, jottei turhia virheitä pääsisi tapahtumaan. Henkilöstönhallinta on yksi asia, joka minua kiinnostaa erityisesti, ja siihen paneudumme nyt koulutuksen toisella puoliskolla.

Johtotehtäviin tähtäävä Nikkanen kertoo johtamisessa kiinnostavan eri­tyisesti se, että pääsee itse vaikuttamaan yrityksen asioihin ja saa antaa yritykselle enemmän omasta itsestään. Hyvän johta­jan tärkeiksi ominaisuuksiksi hän nostaa sympaattisuuden, ymmärtäväisyyden ja tasa-arvoiset toimintatavat. Tiukkakin täytyy joissakin tilanteissa osata olla.

Hyvä stressinsietokyky kuuluu myös hyvän johtajan tunnusmerkkeihin. Sitä hän pääsee harjoittamaan myös vapaa-ajallaan, sillä hän on jo 12-vuotiaasta lähtien harrastanut keskittymiskykyä ja hermoja vaativaa jousiammuntaa. Me­nestystäkin on tullut, sillä hän on lajissa junioritasolla moninkertainen Suomen­mestari, ja myös aikuisten tasolla hän ylsi samaan titteliin vuonna 2016. Nyt hän tähtää lajin parissa vuoden 2024 Pariisin kesäolympialaisiin.

– Teen töitä kaksi päivää viikossa kokopäiväisesti ja kolmena päivänä on varattu aikaa jousiammunnalle. Lajissa pärjäämisen edellytyksenä on treeni, treeni ja treeni. Harjoittelenkin noin 8-10 tuntia viikossa sekä ulkona vesilaitoksen takana olevalla kentällä että Urheiluta­lolla. Kokkolasta löytyy hyvät puitteet harjoittelulle, hän kertoo.

Niitä ominaisuuksia, joita jousiam­pujalla on, tarvitaan myös johtamisessa, tietää kertoa myös toimitusjohtaja Seppo Nikkanen.

– Keskittyminen ja kärsivällisyys ovat ydinasioita. Markus on aina pystynyt tekemään asioita kerralla oikein, mikä on kautta aikain ollut yksi laadun mää­ritelmä. Sellaisesta voin työnantajana olla erittäin kiitollinen, Seppo Nikkanen kiteyttää.

 

Teksti: MARTINA STORE Kuva: EEVA HUOTARI

Teksti on julkaistu Kpedu News-lehdessä 2019.