"Parasta tässä on ollut yhteishenki ja se, että aidosti halutaan auttaa toinen toistamme"

Luonto-ohjaajaksi tiimioppimisen keinoin

Perholaiselta laavulta kuuluu naurua jo satojen metrien päähän. Ohikulkija ei varmastikaan kuvittelisi naurunremakkaan osallistuvien istuvan siellä hankkeeseen, opiskeluun tai yrityskehittämiseen liittyvissä asioissa – mutta kylläpä vaan istuvat. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston luonto-ohjaajalinjan opiskelijat ovat nimittäin pysähtyneet pitkän vaelluksen varrella laavulle taukoilemaan, ja heillä on yhtä hauskaa kuin aina ennenkin.

Ammattiopiston Perhon toimipaikan toimipaikkapäällikkö Matti Louhula kertoo kyseessä olevan aivan uusi oppimismalli, jonka myötä opiskelijat voivat yhdessä ideoida yritystoimintaansa, antaa toisilleen tukea ja viedä omia opintojaan eteenpäin. Koulutusta on suunniteltu yhdessä Kosekin Reittien ja matkailupalvelujen Keski-Pohjanmaa -hankkeen kanssa, jonka projektipäällikkö Mari Keiski toimii vaelluksen vetäjänä.

-Koulutuksessa on mukana jo olemassa olevia yrittäjiä ja myös yrittäjiksi ryhtyviä opiskelijoita, mikä on mahtava juttu, Keiski toteaa.

 

Mari Keiski
Kosekin Reittien ja matkailupalvelujen Keski-Pohjanmaa -hankkeen projektipäällikkö Mari Keiski verkostoitumisvaelluksella.

Mukana vaelluksella ovat muun muassa eräruokailuja, nuotioruokailua, eräretkiä sekä riippumattovuokrausta asiakkaillensa tarjoavat Axel Hellsten, Mika Korte ja Rauno Karhukorpi sekä elämyspalveluita ja Green care -toimintaa Alavetelissä pyörittävä Kaija Laxström.

-Olemme tiimioppimisen myötä saaneet valtavasti tukea ja oppia oman yritystoiminnan kehittämiseen. Olemme kokeilleet tuotteita, vaihdelleet ajatuksia ja saaneet paljon ideoita, miehet kertovat.

-Minulle tiimioppiminen on tuonut apua esimerkiksi hinnoitteluun ja tuotteistamiseen liittyviin asioihin, kertoo keväällä yrityksensä startannut Laxström.

 

Elämyspalveluita ja Green care -toimintaa Alavetelissä pyörittävä Kaija Laxström sai opintojen aikana apua esimerkiksi hinnoitteluun ja tuotteistamiseen liittyviin asioihin.

 

Luonto-ohjaajaopiskelijat ovat opintojensa aikana saaneet oppia niin ulkomaan opintomatkojen, vaellusten kuin tavallisten koulutuspäivienkin myötä. Heidän taitonsa ovat karttuneet muun muassa valokuvaukseen, hankerahoitusten hakemiseen kuin tuotteistamiseenkin liittyen. Verkostoituminen muiden saman alan yrittäjien kanssa on myös ollut arvokas lisä.

 

Verkostoituminen on ollut arvokas lisä, kertovat muun muassa eräruokailuja, nuotioruokailua, eräretkiä sekä riippumattovuokrausta asiakkaillensa tarjoavat Rauno Karhukorpi (vas.), Mika Korte ja Axel Hellsten.

 

-Meitä on kolme samoja palveluita tarjoavaa yrittäjää samalla koulunpenkillä, ja olemme nyt lyöneet hynttyyt yhteen ja suunnitelleet yhteistä palveluntarjontaa, sillä yhdessä tehden saa hirmu hyviä paketteja kasaan. Tulevaisuudessa tulemme tarjoamaan muun muassa kanoottivaelluksia sekä helpotettuja vaelluksia, Korte ja Karhukorpi kertovat tulevasta.

-Yrittäjät asettuvat usein helposti kilpailuasetelmaan keskenään, eikä toista ole helppo lähestyä. Tämän koulutuksen aikana olemme kuitenkin päässeet tutustumaan toisiimme, ja tuntuu luontevalta kehittää toimintaa yhdessä. Jokaisella on omat vahvuutensa ja erikoisalansa, joita voimme hyödyntää palvelujen rakentamisessa, Hellsten lisää.

Laxström on samaa mieltä, ja toteaa hänkin saaneensa koulutuksesta hyvää oppia omaan toimintaansa.

 

-Yrittäjät asettuvat usein helposti kilpailuasetelmaan keskenään, eikä toista ole helppo lähestyä. Tämän koulutuksen aikana olemme kuitenkin päässeet tutustumaan toisiimme, ja tuntuu luontevalta kehittää toimintaa yhdessä, Hellsten toteaa.

 

-Olen aina ollut sitä mieltä, että luonnossa liikkuessa tutustuu ihmisiin paljon paremmin kuin pöydän äärellä. Yksi hyvä puoli koulutuksen mukanaan tuomassa verkostoitumisessa on myös se, että pystymme nyt yhdessä hommaamaan välineitä ja tarvikkeita. Kaikkien ei kannata hommata kymmentä kanoottia, vaan voimme toinen toisiltamme vuokrata, Laxström toteaa.

Keiski vahvistaa yrittäjien ajatukset, ja toteaa huomanneensa, että yrittäjien kesken ei ole kateutta, vaan toiset nähdään nyt enemmänkin kumppanina.

-Parasta tässä on ollut yhteishenki ja se, että aidosti halutaan auttaa toinen toistamme, Keiski toteaa. 

Lue lisää Kpedun metsä-, luonto- ja ympäristöalan koulutuksista, ja hae mukaan osoitteessa kpedu.fi/luontoala. 

 

Teksti: Martina Store
Kuvat ja video: Eeva Huotari