"On mahtavaa, kuinka opinnot tuovat eri ikäiset ihmiset yhteen."

Lähihoitaja auttaa pieniä ja isoja

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.


- Jo yläasteen jälkeen tiesin, että haluan sosiaali- ja terveysalalle. Minulle on tärkeää saada työskennellä ihmisläheisessä ammatissa, jossa saan auttaa, Oja kertoo.

Oja aloitti lähihoitajaopinnot Kokkolan hyvinvointikampuksella helmikuussa 2018 ja jo maaliskuussa hän pääsi kuuden viikon työssäoppimisjaksolle Torkinmäen päiväkodin Päivänkakkarat-ryhmään. Kaikki ryhmän lapset ovat alle 3-vuotiaita.

- Etukäteen vähän jännitti, mutta sekä aikuiset että lapset ottivat minut tosi hyvin vastaan! Oja iloitsee.

PIENIKIN OSAA

Seitsemän tunnin työpäivän aikana Oja ehtii ulkoilla, leikkiä, laulaa, lukea ja auttaa lapsia päivittäisissä askareissa. Ojalla ei ollut entuudestaan kokemusta pienistä lapsista, joten työssäoppimisjakso on tuonut mukanaan yllätyksiä.

- Suurin yllätys on ollut se, että näin pienet lapset ovat jo tosi taitavia monessa asiassa! He ovat myös todella energisiä ja avoimia. Kiukkukohtauksiakin pienille lapsille päivän aikana tietysti tulee, ja niiden käsittely on vaatinut harjoittelua, Oja kertoo. 

MONIMUOTOINEN RYHMÄ

Oja opiskelee lähihoitajaksi monimuotoryhmässä. Lukiopohjansa ansiosta hän sai hyväksi luettua osan opinnoista, joten lähihoitajaksi Oja valmistunee noin puolessatoista vuodessa. 

- Meillä on pari päivää viikossa lähiopetusta ja sen lisäksi itsenäisesti suoritettavia tehtäviä. Ainakin tähän mennessä opinnot ovat edenneet ihan mukavasti eikä ole tuntunut raskaalta, Oja kertoo.

Monimuotoryhmässä opiskelee kolmisenkymmentä eri ikäistä ja eri taustoista tulevaa opiskelijaa.

- On mahtavaa, kuinka opinnot tuovat eri ikäiset ihmiset yhteen! Meillä on niin älyttömän hyvä yhteishenki, että olemme tavanneet toisiamme myös vapaa-ajalla, iloitsee Oja.

AVOIMUUTTA JA AVARAKATSEISUUTTA

Piakkoin Ojalla on edessään osaamisalan valinta. Näyttää siltä, että valinta tulee olemaan lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala.

- Alun perin olin ajatellut, että suuntaudun sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalalle, mutta nyt tuntuu, että kyllä lasten kanssa työskentely taitaa olla minun juttuni. Tämä on tärkeää ja kaikin puolin mukavaa työtä, jossa pärjää avoin, avarakatseinen ja kärsivällinen ihminen. Lapsilla on uskomattoman hauskoja juttuja ja kyky piristää kenen tahansa päivää, Oja hymyilee.