"Oli antoisaa päästä keskustelemaan ja verkostoitumaan muiden samaa työtä tekevien kanssa"

Lähiesimiestyön ammattitutkinnosta tukea työhön

– Esihenkilötyö on aikojen kuluessa muuttunut. Se on tänä päivänä esimiehen osalta läsnä olevampaa. Minun työurani alussa esihenkilö ilmoitti valmiit päätökset, kun taas tänä päivänä työntekijät osallistuvat päätösten esittely- ja valmistelutyöhön. Yhteinen työ on tullut paljon konkreettisemmaksi. Kaikkeen tähän olen saanut valmiuksia lähiesimiestyön ammattitutkinnosta. Näin toteaa Kokkolan ensi- ja turvakoti ry:n Avopalveluyksikkö Liinan vastaavana sosiaalityöntekijänä työskentelevä Eija Vironen-Forsström.

Pitkän työuran monenlaisissa sosiaalityön tehtävissä tehnyt Vironen-Forsström kertoo saaneensa ensipuraisun esihenkilötehtäviin vasta kaksi vuotta sitten, kun hän siirtyi Avopalveluyksikkö Liinassa esihenkilötehtäviin. Hän kertoo olleensa aina koulutusmyönteinen ihminen, ja se piirre oli myös yksi syy, joka vei hänet suorittamaan lähiesimiestyön ammattitutkintoa. Tutkintotodistuksen hän sai syyskuussa 2022, ja opintojen hedelmää hän on kantanut jo koulutuksen ensimmäisistä päivistä lähtien.

– Olen melko tuore esimies, joten lähdin tähän koulutukseen aika lailla kylmiltään. Koen kuitenkin, että esihenkilön on hyvä saada perehdytyksen lisäksi perustietoa, tai jopa tutkinnon, tukemaan tehtäväänsä, Vironen-Forsström toteaa.

– Esihenkilötyö on ihmisten hyvinvointiin vaikuttamista, ihmisten osaamisen edistämistä, työvoiman uusintamista ja muutenkin hyvin laaja-alaista ja vaikuttavaa työtä. Omaan työskentelytapaan tulee sokeaksi, joten oli antoisaa päästä keskustelemaan ja verkostoitumaan muiden samaa työtä tekevien kanssa.

Vironen-Forsström kertoo olevansa tyytyväinen koulutuksen toteutukseen jokaisella osa-alueella.  Erityisen tyytyväinen hän on siihen, että opintosuunnitelmasta sai tehdä omannäköisensä.

– Meillä jokaisella oli varmasti erilainen toteutussuunnitelma. Olin ilahtunut, kun sain välillä pitää taukoa, jos siltä tuntui. Haluan mainita Kpedun kouluttajista erityisesti Minna Frilundin ja Irma Ikäheimon, joilta löytyy erinomaisen substanssiosaamisen lisäksi sellaista inhimillisyyttä ja kykyä ohjata ja tukea opiskelijaa. Koulutuksen aikana koin jatkuvasti olevani senhetkisen ydintiedon äärellä, ja siitä olen kiitollinen.

Haluaisitko sinäkin suorittaa lähiesimiestyön ammattitutkinnon? Seuraava koulutus alkaa helmikuussa 2023 ja voit hakeutua siihen jo marraskuusta 2022 lähtien.

Kuva: Eeva Huotari