"Opin ryhmässä paljon myös muilta, kun keskustelimme avoimesti esimiestyöhön liittyvistä tilanteista."

Lähiesimiestyön ammattitutkinnon opiskellut talouspäällikkö Einar Raikula palkittiin stipendillä

Ahola konsernin talouspäällikkö Einar Raikula, 32, palkittiin stipendillä vastavalmistuneessa Lähiesimiestyön ammattitutkintoryhmässä. Einarin alaiset ovat kirjanpitäjiä, taloushallinnan assistentteja ja palkanlaskijoita. Yhteensä hänellä on kaksitoista alaista.

- Opinnoissaan Einar on osoittanut aktiivisuutta ja intoa kehittää vastuualueensa toimintaa. Hän on erityisesti paneutunut kehittämään osaamistaan työntekijöiden osallistamisessa, muutosjohtamisessa ja henkilöstökäytänteiden sekä yhteistyön kehittämisessä, kehuu Minna Frilund, yksi Lähiesimiestyön ammattitutkinnon kouluttajista.

Einar kertoo, että koulutus sattui hyvään aikaan, kun he ovat Aholalla juuri vaihtamassa taloushallinnan järjestelmiä. 

- Emme pelkästään hanki uutta ohjelmaa, vaan myös työmenetelmiä ja -prosesseja uudistetaan. Käymme läpi sitä, mikä on ihmisen rooli, ja mitkä asiat jatkossa hoitaa kone, kertoo Einar.

- Tärkeimmät tehtäväni esimiehenä on pitää huoli siitä, että jokainen ymmärtää omat tehtävänsä ja kuinka se tukee yrityksen toimintaa. Varmistan, että työntekijöillä on edellytykset työnsä tekemiseen. Annan heille myös jatkuvasti palautetta työn onnistumisesta.

Einarin mukaan koulutus oli käytännönläheistä ja se kytkeytyi hyvin omaan esimiestyöhön. Hän sai siitä hyviä eväitä erilaisiin muutostilanteisiin ja ymmärrystä kuinka eri tavoilla ihmiset reagoivat työn muuttuessa.

 

Einar Raikula kahvilla

- Ihminen voi olla innostunut muutoksista, mutta silti vanhat työtavat imevät puoleensa. Koulutuksen aikana ymmärsin, että muutoksissa pitää edetä osissa, jolloin se on helpommin käsiteltävissä. Opin ryhmässä paljon myös muilta, kun keskustelimme avoimesti esimiestyöhön liittyvistä tilanteista.

 Einar kertoo, että taloushallinnon osaajista on tällä hetkellä pulaa.
– Haluamme että työntekijät viihtyvät meillä, etteivät meidän osaajat karkaa muualle. Myös siksi Aholalla kaikki esimiehet ovat koulutettuja.

- Meillä Aholalla kaikki ovat samanarvoisia. Konsernin johtaja näyttää omalla esimerkillään suunnan. Esimerkiksi Hans Ahola tervehtii kaikkia, ja voi keittää vaikka kahvit, kertoo Einar. Sellainen esimerkkinä toimiminen kehittää hyvää yhteishenkeä.

- Eniten opin uutta lainsäädännöstä, mutta inspiroivin kurssi oli Pekka Järvisen seminaari. Siinä opin paljon työelämän dynamiikasta ja psykologisista taustoista.

Vapaa-ajalla Einar harrastaa polku- ja ultrajuoksua. 

- Juoksussa tulee haasteita, ja niitä oppii sietämään. Jo etukäteen tietää, että jotain tulee menemään pieleen. Ei tiedä mitä haasteita tulee, mutta aivan varmasti jotain tulee. Niistä pitää vain päästä yli. Se on sellaista oman mielen voittamista. Keskeytin viime kesänä kaksi kertaa kisoissa, mutta sitten kolmas kerta onnistui hyvin. Aivan samanlaista esimiestyökin on, ei siinäkään pysty tekemään täydellistä. Välillä tulee virheitä ja niistä pitää oppia. Se on ainut tapa kehittyä, summaa Einar.

 

 Teksti ja kuvat: Eeva Huotari