"Korttien suorittaminen on lakisääteistä, ja siitä on tullut osa työnteon arkea."

Kortilla osoitat taitosi!

Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutus järjestää korttikoulutuksia, jotka ovat tänä päivänä monella alalla työskentelyn ehtona. 90-luvun puolivälistä tiukentuneet vaatimukset edellyttävät, että taitojen hallinta todennetaan voimassa olevalla kortilla, joka on uusittava kortista riippuen kolmen tai viiden vuoden välein.

– Henkilöstöstä suurimmalla osalla on tulityö-, ensiapu- ja työturvallisuuskortti. Työtehtävistä riippuen osalla on myös trukki-, siltanosturinkuljettaja- ja tieturvakortti, kertoo Häggblomin työsuojelupäällikkö ja suunnittelija Robert Kiviniemi.

Kiviniemen tehtävänä on huolehtia, että työntekijöillä on voimassaolevat kortit. Työturvallisuuskortti Häggblomilla on lähes kaikilla työntekijöillä. Kortti antaa perustietoa työsuojelusta ja sen merkityksestä turvalliselle työympäristölle.

– Lisääntynyt keikkatyö tuo mukanaan omat haasteensa turvalliseen työskentelyyn, koska silloin toimitaan yhteisellä työpaikalla tilaajan tiloissa ja mahdollisesti käytetään heidän kalustoaan, hän kuvailee.

Tuotantopäällikkö Tomi Luomala toteaa, että nykyään esimerkiksi kaivoksille ei pääse eikä koneita saa käyttää, ellei ole esittää voimassa olevaa korttia. Asiakkaat ovat tietoisia tästä, joten kortti osoittaa, että työntekijä on perehdytetty kyseiseen työtehtävään.

Korttien suorittaminen on lakisääteistä, ja siitä on tullut osa työnteon arkea. Aikuiskoulutus järjestää koulutuksia tarvittaessa työpaikalla.

– Tämä helpottaa työntekijöiden osallistumista suuresti, Luomala ja Kiviniemi kertovat.