"– Odotan ja toivon koulutuksesta saavani konkreettisia ja käytännönläheisiä vinkkejä esimiestyöhön"

Konkreettisia vinkkejä uusille esimiehille

Kun koulutettavia on paljon ja organisaatio suuri, on koulutuksen järjestäjältä löydyttävä ketteryyttä. Lähes 1700:n työntekijän Osuuskauppa KPO kouluttaa työntekijöitään jatkuvasti itse, mutta kumppaniksi liikenneasemien organisaatiorakenteen suurempaan muutokseen valittiin Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksen järjestämä lähiesimiestyön ammattitutkinto oppisopimuskoulutuksena. 

– Teimme organisaatiossa muutoksia ja esiin nousi paljon uusia koulutustarpeita. Pidämme tärkeänä, että vastuullisiin tehtäviin valitut saavat heille hyödyllistä koulutusta, kertoo KPO:n ABC-ryhmän johtaja Pekka Kujala. Lähiesimiestyön ammattitutkinto on uusi koulutus ja ensimmäiset ryhmät koulutettiin Kpedussa vasta viime vuonna. Koulutus on saanut kuitenkin valtavan hyvän vastaanoton ja avoin opiskelijaryhmä alkaa vuosittain. Uudessa ABC:n organisaatiorakenteessa on lähiesimiestyötä lisätty rekrytoimalla vuoropäälliköitä. ABC-ryhmään kuuluu Osuuskauppa KPO:n alueella kahdeksan ABC-liikennemyymälää, joista Kokkola on toiseksi suurin. 
– Paikallisuus vaikutti myös valintaan, Kujala sanoo. 

Uutta osaamista oppisopimuksella 

Saila Mäkinen on työskennellyt vuodesta 2005 lähtien Kokkolan ABC:llä. Hän työskenteli välillä myös KPO:n konttorilla, mutta palasi liikennemyymälään työhön kun hänet valittiin sisäisessä rekrytoinnissa vuoropäälliköksi. 
– Odotan ja toivon koulutuksesta saavani konkreettisia ja käytännönläheisiä vinkkejä esimiestyöhön, kertoo kasvatustieteiden kandidaatiksi aikanaan opiskellut Saila. 
Lähiesimieskoulutuksessa käydään läpi läpi työlainsäädäntöä sekä työsuhdelakeja, palautteen antamista ja vastaanottamista ja erityisesti Sailan koulutuksessa näitä tutkaillaan KPO:n tai S-ryhmän näkökulmasta. Lopputyönä opiskelijat tekevät asiakaspalvelun kehittämishankkeen.  
– Koulutuksena tämä on meille iso kertarypistys, sillä koulutettavia on 33 henkilöä, Kujala sanoo. Kaikkien opiskelijoiden kanssa solmittiin oppisopimus. 
Kokkolan ABC on Kujalan mukaan hyvä yhdistelmä tienvarsi- ja kaupunkiasemaa. Asiakkaat ovat niin paikallisia pistäytyjiä kuin ohikulkevia matkustajia. Vuoropäälliköksi siirtyessä Sailan työtehtävät ovat myös muuttuneet.  
– Selkeästi painopiste on siirtynyt työn johtamisen puolelle ja taustatyöhön. Tykkään työskennellä asiakasrajapinnassa.  
Lähiesimiestyön ammattitutkinto sopii esimiehille, jotka ovat välittömässä vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Koulutus sopii kaikille, jotka haluavat johtaa ihmisiä tavoitteellisesti, eikä yrityksen koolla ole väliä. 
KPO:n oppisopimuskoulutus aloitettiin orientaatiojaksolla helmikuussa 2016 ja Sailan ryhmän tavoitteena on lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittaminen kevääseen 2017 mennessä.