"Asiakastöitä pääsee tekemään heti ensimmäisestä vuodesta lähtien"

Kone- ja tuotantotekniikka-alalla riittää töitä

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon on kevään yhteishaussa avoinna viitisenkymmentä opiskelupaikkaa. Kokkolan ammattikampuksella sijaitsevassa hallissa riittää tohinaa tälläkin hetkellä, kun opiskelijoilla on työn alla sekä asiakastöitä että harjoitustöitä. 

– Asiakastöitä pääsee tekemään heti ensimmäisestä vuodesta lähtien. Niiden myötä opiskelijat saavat haltuunsa usein sellaista ekstraosaamista, mitä opetussuunnitelmaan ei välttämättä ole kirjattu, tutkintovastaava Juho Ojala kertoo.

Kone- ja tuotantotekniikan opiskelija poseeraa konehallissa.

 

18-vuotias Niko Olkkola opiskelee alalla kolmatta vuotta. Hän kertoo hakeutuneensa alalle, koska siinä pääsee näkemään omien kättensä jäljen.

– Käytiin ysiluokalta täällä tutustumassa, ja päädyin hakemaan. Mukavaa on ollut, vaikka välillä on haastavaakin, esimerkiksi sorvauslaitteita ohjelmoidessa.

Kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat poseeraavat tuotantotiloissa

 

Pian Olkkolalla koittaa valmistuminen, ja sen jälkeen on tulevaisuus avoinna. Tie vie joko armeijaan tai jatko-opintojen pariin.

– Logistiikka-ala kiinnostaisi myös, joten saattaa olla, että hakeudun sinne opiskelemaan. Tai sitten menen inttiin, ja sen jälkeen töihin.

Ja töitähän alalla riittää. Ojala kertoo, että kone- ja tuotantotekniikan alalta voi työllistyä monenlaisiin tuotannollisiin töihin.

– Kirjo on laaja. Työpaikkoja löytyy niin metalli- ja teräsrakentamisen parista kuin koneiden ja laitteiden kunnossapitotehtävistäkin. Myös rannan tehtailla on paljon metallialan osaajia töissä, hän listaa.