"- Työtä ei saa pelätä."

Kilpailuhenkisellä Adelella on Taitaja-finaalipaikka taskussa ja työt huippuravintolassa odottamassa

19-vuotias kannuslainen Adele Kinnunen opiskelee nyt kolmatta eli viimeistä vuotta kokiksi Ammattikampuksella. Rankan alan Adele valitsi tarkoituksella.

- Halusin opiskella fyysistä alaa. Sellaisen, että oikeasti tuntee tekevänsä töitä, Adele kertoo.

Intohimo ruoanlaittoon ei ollut kutsumus, mutta kilpailuhenkisyys syttyi, kun Adele sai ensimmäisestä näytöstä kolmosen, eli parhaan arvosanan.

- Ala alkoi kiinnostamaan oikeastaan vasta onnistumisten kautta.

Adele tykkää tehdä erityisesti monimutkaisia juttuja, joihin opiskeluissa on aikaa. Esimerkiksi kunnon pitsataikinan valmistamiseen voi kulua päivä.

Työharjoittelujen ja kesätöiden kautta Adele on nähnyt ravintola-alasta jo monta puolta. Hän on työskennellyt lounasravintolassa Suomessa ja Espanjassa, hiihtokeskuksessa, huoltoasemalla, lentokentän henkilöstöravintolassa sekä viimeisimmän työharjoittelun Adele suoritti Helsingissä maineikkaassa Savoyssä. Sieltä hänelle tarjottiin myös työpaikka valmistumisen jälkeen.

- Haluan tässä vaiheessa kehittyä. Savoyssä opin syksyllä ihan sikana!

Huippuravintolassa työskentely kysyy asennetta. Adelekin on joutunut tottumaan kipakkaankin palautteeseen.

- Tällä alalla tulee olla nöyrä ja arvostaa muuta keittiöväkeä, hän tietää.

Finaalipaikka Seinäjoen Taitaja2016 oli osaltaan Adelelle yllätys. Nyt käynnissä ovat treenit keittiömestari Vesa Saarisen kanssa. Finaali eroaa semifinaalista siten, että kisat siellä kestävät kolme päivää, joten eri osa-alueet pitää olla hyppysissä. Tehtävänannot tulevat keväällä, mutta sitä ennen Adele valmentautuu käymällä läpi edellisten vuosien kisatehtäviä.

Adele on kulkenut Kannuksesta koulussa Kokkolassa. Hänen suuressa sisarusparvessaan riittää työnsarkaa ja kotikokin nakki napsahtaa helposti. Erityisesti sunnuntaisin Adele saattaa pistää parastaan kotonakin.

- Kotikeittiössä ruoan laittaminen on siitä mukavaa, että siellä voi unohtaa säännöt, mitä ammattikeittiössä riittää, Adele nauraa.

Ravintola-alan perustutkintoa Adele suosittelee kunnianhimoisille ja sosiaalisille ihmisille.

- Työtä ei saa pelätä. Ja työajoista pitää joustaa, hän tietää.

 

Opiskelijatarina on julkaistu Kpedu News -asiakaslehdessä vuonna 2019.